FI*Alcarinqua

Turvallinen ulkoilu

Sisäkissa tarvitsee elämäänsä runsaasti virikkeitä ja kissan omistajan tehtävänä on tarjota niitä. Tylsistynyt kissa lihoaa helopsti, jos syöminen sen ainoaa mielekästä tekemistä. Ylipaino ei ole kissalle yhtään sen terveellisempää, kuin ihmisellekkään.
Yksi hyvä tapa aktivoida sisäkissaa, on ulkoilu valjaissa tai omatoimisesti ulkotarhassa, jonka voi sisustaa kissalle mieleiseksi.

        
Attila nauttii ulkoilusta valjaissa - turvallisesti

Omat kissani nauttivat valjasulkoilusta. Kissaa voi totuttaa valjaisiin jo sisällä, mutta joillekkin kissoille sopii paremmin  se että pääsee heti suoraan ulos rauhallisessa paikassa, niin, että outo valjaskapine unohtuu kun on  paljon uusia mielenkiintoisia hajuja ja ääniä tutkittavana. Kun kissan kanssa ulkoilee, pitää muistaa, että kissa ei ulkoile koiran tavoin. Kissalle voi olla nautinnollista ihan vain istua ja tarkkailla, tai sitten katti painelee häntä pystyssä pitkin pihamaita. Jokaisella kissalla on yksilöllinen tapa ulkoilla.

       
Hannibal on määrätietoinen ja tarkkaavainen ulkoilija

Meillä kaikki kissat käyttäytyvät omalla tavallaan ulkona, Attila laiduntaa, eli syö ruohoa, Hannibal kulkee määrätietoisesti ja Lara leikkii, kiipeilee puihin ja kyttää lintuja. Olen huomannut, että tuttu, turvallinen ympäristö on kissalle mieluisampi ulkoiluympäristö, kuin vaihteleva ja aina uusi. Meidän kissamme ulkoilevat lähinnä "mummolassa".

       
Myös puuhun kiipeäminen onnistuu valjaissa. Lara näyttää mallia

Aktivointi sisätiloissa

Kiipeily/raapimapuu

Kissaa voi ja täytyy aktivoida myös sisällä. Mielestäni kaikkein tärkein aktivointilaiteinvestointi on kunnollinen kiipeilypuu. Puun tulee olla riittävän korkea, jotta kissa voi ojentautua sitä vasten kokonaan ja riittävän tukeva, jotta se ei kaadu kovassakaan menossa. Kiipeilypuun voi tehdä itsekkin jos taidot vain riittävät, mutta jos, kuten minulla, ei ole sen enmpää taitoja, kuin työkalujakaan kannattaa turvautua valmiiseen ostetuun puuhun.


Poikien lempipaikka vanhassa kiipeilypuussa oli ylätaso, jossa eräänlainen riippumatto. Myös puun uusi omistaja, Pippuri viihtyy tässä osassa parhaiten


Kiipeilypuun kanssa ei kannata pihistellä hinnassa. Totuus on, että halvalla ei saa hyvää ja kestävää. Jos kissa on rauhallinen ja se käyttää kiipeilypuutaan vain kevyeen kunsien teroitteluun ja nukkumiseen, heppoisempikin menettelee. Meille ostettiin ensimmäiseksi kiipeilypuuksi pahvirunkoinen lattiasta kattoon ulottuva kiipeilypuu. Kissat rakastivat sitä, sääli, että se ei kestänyt kahden kasvavan bengalipojan käsittelyssä muutamaa kuukautta pidempään. Nyt puuparka viettää paikattuna eläkepäiviä Pippuri-serkun ilona. Pippuri on säädyllinen britti-neito, jonka käytössä tämäkin puu kestää kyllä.


Pippuri auttaa puun kasaamisessa

Kiipeilypuun tarpeen huomasimme välittömästi, kun vanha hajosi nuoret, energiset kissanpojat hyppivät kirjaimellisesti seinille. Uusi puu oli saatava ja nopeasti. Olin jo pidempään katsellut Catmax-kiipeilypuuta sillä silmällä ja sellasien tilasinkin. Yrityksen edustaja ymmärsi kissaihmisenä  hätämme ja saimme uuden puun erikoisnopeasti. Tämä oli  edellsen tapaan suuri menestys. Ja mikä parasta, se on kestänyt kaiken, mitä nuo kolme ovat keksineet. Teräsrunko ja paksut, tiukkaan kierretyt köydet eivät ole pettäneet.


       
Kiipeilypuu kannattaa sijoittaa keskeiselle, mielekkäälle paikalle. Jos puu on väärässä paikassa kissa ei välttämättä käytä sitä, vaan teroittaa kyntensä johonkin hauskempaan, kuten sohvaan.


Catmaxin lisäksi olemme hyödyntäneet Lundia-kirjahyllymme kissojen hupikäyttöön. Seinällisestä täyteen ahdettua kirjahyllyä saa koko lailla tukevan kissojen puuhalandian. Ainoa huono puoli on satunnainen kirjasade. Kissa tosiaan käyttää mielellään kuutioita, ei neliöitä, eli pienempäänkin asuntoon saa mukavasti lisätilaa kissoille seiniltä ja katon rajasta.

      
Myös kirjahyllykiipeilypuu ulottuu kattoon asti. Se ei ehkä ole esteettisyyden huoppu, mutta kissat rakastavat sitä!


Juoksupyörä

Kyllä vain, juoksupyörä kissoilleMonella suomalaisellakin bengalikasvattajalla on ollut juoksupyörä kissojen käytössä jo vuosia, myös omien kissojemme kasvattajilla SiruCatsilla. Nyt kevään korvalla 2009 sellainen saapui meidänkin talouteemme. Laitos on halkaisijaltaan 130 cm ja pyörässä on laakerit ja jarrut. Se on valmistettu tamperelaisella ammattikoululla oppilastyönä, kukaan ei ainakaan toistaiseksi valmista näitä Suomessa kaupallisesti.

Kissoistamme Bertta keksi pyörän idean noin viidessö minuutissa ja sen emo Larakin jo samana iltana. pojat ovat olleet hieman hitaampia syttymään, mutta nyt muutaman kuukauden katselun jälkeen myös ne ovat alkaneet innostua juoksupyöräkuntoilusta.Lelut

Kissoille on saatavilla hurja määrä erilaisia leluja. Usein kuitenkin ne yksinkertaisimmat asiat voivat olla kaikkein viihdyttävimpiä. Hurja hittilelu on meidän taloudessamme ollut tavallinen mehupilli. Kissat leikkivät niillä itsekseen, mutta myös niin, että ihminen leikittää. Myäs kaikki pienet esineet, kuten limsapullon korkit, hiuslenkit, paperitollot jne. ovat kissan mieleen. Kaupan leluista suosituimpia ovat olleet tavalliset pienet peltohiiret (lelut, eivät oikeat tietenkään), höyhenhuiskat (varsinkin niiden "väärät" päät) ja erilaiset kissanmintulla höystetyt isot fleece yms. rotat.


Myös moppi käy lelusta

Kissaa voi aktivoida myös tuomalla ulkoa erilaisia hauskoja juttuja haisteltavaksi, kuten puupalikoita, oksia ja  käpyjä. Myös lelunvaihtoa toisen kissaperheen kanssa voi kokeilla. Me vaihdoimme joskus parin tutun kissaperheen kanssa leluja, toiselta kissalta haisevat lelut olivat erityisen mielenkiintoisia hajujen vuoksi. Leluja kannattaa vaihdella vain sellaisten tuttujen kanssa, joista tietää, että kissat ovat terveitä.

Muu aktivointi

Televisio

Kissat katselevat joskus televisiota ja tuntuvat saavan siitä myös hupia. Mäkihyppääjän tai jalkapalloilijan metsästys ja lintujen kyttääminen television kautta ovat tuttua hupia meillä


Lara katselee ampumahiihtoa
Pieni Hannibal katselee "Avaraa Luontoa" kuuluu suosikkeihin myös aikuisella iällä

Huonekalut hyötykäytössä

Sohvan päältä lattialle, lattialta nojatuoliin siitä lipaston päälle ja sitten kirjahyllyyn... Huonekalut ovat kuin luotuja kissan puuhamaaksi. Meillä ei ole mitään särkyvää missään, kissat saavat hyödyntää rauhassa kaikkia kodin tasoja ja pintoja. Meistä kissojen rallin seuraaminen on hauskempaa kuin posliiniesineiden keräily.


Hannibal lennossa


Aktivoimaton kissa...

...aktivoi usein itse itsensä eikä aina omistajansa toivomalla tavalla, vaan esim. näin!