FI*Alcarinqua

Terveys

PK-anemia, PK-deficienfy (Pyryvate kianese deficiency)

Bengaleilta on löydetty hiljattain tämä aiakisemmin abessinialaisilla ja somaleilla havaittu sairaus. Bengalin kehittämisessähän on käytetty abessinialaista. Kyseessä on resessiivisesti periytyvä sairaus, jossa punasolujen energiantuotannossa tarvittavaa entsymiä ei ole tarpeeksi tai lainkaan. Seurauksena punasolut kuolevat nopeammin joka johtaa anemiaan. Usein anemia on lievä, oireita esiintyy kausittain ja kissan elimistö sopeutuu siihen ja se voi elää normaalia elämää. Oireet voivat tulla esiin vasta kun kissa on iäkäs. Pahimmillaan sairaus on kuolemaan johtava.

Sairauteen on kehitetty geenitesti ja se on helppo testata poskisolunäytteellä. Koska kyseessä on resessiivisesti perinnöllinen sairaus, kissa tarvitsee viallisen geenin molemmilta vanhemmiltaan, jotta se voisi itse olla positiivinen ja sairastua. Geenivirheen kantajat eivät itse sairastu, mutta ne voivat siirtää viallista geenia jälkeläisilleen.

Tällä hetkellä testatuista bengaleista noin 26% kantaa tätä geenivirhettä ja 2% on positiivisia. Kantajia voidaan turvallisesti käyttää jalostukseen, kunhan tiedetään, että toinen osapuoli on negatiivinen. Kantajien poistaminen kasvatuksesta heti kaventaa geenipoolia ja voi johtaa sitä kautta suuriin ongelmiin, ja muiden sairauksien yleistymiseen, sellaisten sairauksien joihin geenitestiä ei ole olemassa.

Meitä tämä sairaus koskettaa hyvin henkilökohtaisesti. Sekä Lara, että Bertta ovat positiivisia. Siksi Berttakin on nyt leikattu. Positiivisen naaraan käyttäminen kasvatuksessa ei ole kissalle itselleen turvallista, tiineys ja pentujen hoito ovat iso stressi naaraan elimistölle. Bertta ehti saada yhdet pennut ennen kuin tämä sairaus löydettiin ja kaksi sen jälkeläisistä on testattu ja ne ovat suureksi onneksemme kantajia. Ne eivät siis koskaan itse sairastu ja ne ovatkin mukana jatkokasvatuksessa, ne vievät eteenpäin Laran ja Bertan hienoja ominaisuuksia.

 

Olen perustanut Facebookkiin ryhmän, jossa kasvattajat ympäri maailmaa kertovat kokemuksiaan ja testituloksiaan ja jonka avulla yhdessä kamppailemme tätä sairautta vastaan. Yhteistyöllä tämä on voitettavissa nopeasti eikä jatkossa pitäisi syntya enää positiivisia pentuja!

http://www.facebook.com/groups/243650058980860/

HCM, Hypertrofinen kardiomyopatia 

HCM on kissojen yleisin sydänsairaus, mutta ei toki ainoa. Sairaus on perinnöllinen, mutta sen tarkkaa periytymismekanismia bengaleilla ei tunneta, tutkimukset ovat edelleen kesken. Sairautta kuitenkin esiintyy bengaleilla, joten on erittäin tärkeää, että kaikki kasvatukseen käytettävät kissat tutkitaan ultraäänellä säännöllisesti. Yksi testaus nuorella iällä ei riitä, vaan kissat on tutkittava 7-8 vuoden ikään asti, jotta voidaan varmuudella tietää, että kyseinen kissa on sydämeltään terve. Tutkimme myös kasvatuksesta eläkkeelle jääneet kissamme.

Lisätietoa: Univet