FI*Alcarinqua

Bengali

   


Bengali on vauhdikas, leikkisä ja älykäs kissa, joka kiintyy erittäin voimakkaasti omaan ihmiseensä/ihmisiin. Vilkkaana vipeltäjänä bengali tarvitsee paljon tekemistä, joko kissakavereita tai paljon huomiota omistajaltaan, sekä paikan sallituille kiipeilyleikeille, sillä bengali on taitava ja innokas kiipeilemään ja hyppimään. Kissamaisesta eleganssista ja hienovaraisuudesta ei bengalin kohdalla oikeastaan kannata puhua, nämä kissat mennä rymistelevät niin että jytinä käy ja kukkaruukut lentelevät, kun iltavilli sattuu kohdalle.  Bengalin kanssa ei ole koskaan tylsää. Kun asuu ja elää bengaleiden kanssa, saa tottua siihen, että mitään ei tarvitse tehdä yksin, nuo ovat loputtoman uteliaita ja seurallisia, kuitenkin niin, että yleensä saa kuitenkin työnsä tehdyksi. Bengali seurailee siinä kyynärpään vaiheilla kaikkea mitä tapahtuu keittiöss, työhuoneessa, suihkussa jne. Meillä kissat ovat ilmiselvästi salaliittoutuneet, Hannibal avaa kaapit, Lara tutkii ne ja Attila istuu ja vahtii.


                            
                     
Bengali kiipeilee mielellään ja kunnollinen kiipeilypuu onkin jokaisen
                      kissakodit perusvaruste. Kiipeilypuun voi ostaa valmiina tai tehdä itse.
                    Tässä kuvassa on
Catmax-kiipeilypuu. Hannibal esittelee valkoista vatsaansa

Oman kokemukseni mukaan bengali on tarpeen mukaan äänekäs, se ei ääntele jatkuvasti, mutta "keskustelee" mielellään ja ilmaisee kyllä mielipiteensä erinäisistä asioista, kysyttiin sitä tai sitten ei. Omat bengalini ovat erittäin hellyydenkipeitä, ne rakastavat rapsutuksia, silityksiä ja paijausta ylipäänsä. Ne ovat myös sylikissoja kaikki kolme. Vieraisiin omat kissani suhtautuvat vaihtelevasti. Vieraita katsellaan ja heitä pidetään silmällä, mutta syliin ei kyllä tungeta väkisin. Aivan selvästi kyläilijöissä on muutamia ihmisiä, jotka ovat erityisen mieluisia. Jos vieras kaivaa kalkkunaleikkeet tai huiskulekun esiin täytyy unohtaa kaikki edellä mainittu, nuo ahmatit varmistavat, että saavat osansa (kaiken) herkuista ja leikistä. Yksilökohtaiset erot ovat kaikissa kissaroduissa suurempia, kuin eri rotujen väliset, mutta tuo vilkkaus, mieltymys kiipeilyyn, seurallisuus lienevät lähes kaikille bengaleille ominaisia piirteitä.


                    
 
                    Himalajaanmio ruskeatäplikäs bengali BEN n 24 33
                      SiruCats Neeraj
                                                               
   
Ulkonäöltään bengali muistuttaa pientä viidakkokissaa, jonka geenejä siinä itseasiassa onkin. Jokaisessa bengalissa on taustalla pientä aasialaista leopardikissaa, jolta bengali on saanut ainutlaatuisen kuviointinsa. Bengali on lihaksikas kissa, kooltaan keskikokoinen tai suuri. Naaraat ovat huomattavasti uroksia pienempiä, n. 3.5-5 kiloisia ja urokset n.5-9 kiloisia. yli 8 kiloiset normaalipainoiset bengalit ovat kuitenkin harvinaisia. Turkin tulisi olla lyhyt ja tiivis, sekä erittäin pehmeä ja silkkinen. Kuvioinnissa toivottavaa on mahdollisimman suuri kontrasti pohjavärin ja kuvion välillä, ns. kolmivärisyys, eli kuviot kaksiväriset siten, että täplän tai ruusukkeen reunus on eri sävyä, kuin keskusta. Täplikkäällä kuviot voivat olla  muodoltaan monenlaisia, ruusuketäpliä, nuolenpäänmallisia, puoliavoimia renkaita. Kuvion tulisi olla horisontaalisesti asettunut ja marmoreilla mahdollisimman satunnaisesti asettunut.  Ns. lumiväreissä , jotka ovat naamiovärejä haetaan tavallaan päinvastaista, kuin toisilla naamiokissoilla, eli pointtien ja vartalon välisen kotrastin pitäisi olla mahdollisimman pieni.

    
    Himalajanaamio ruskeatäplikäs BEn n 24 33  ja ruskeatäplikäs bengali BEN n 24


Monilla bengaleilla on turkissaan oma, vain bengalille ominainen kimallus, glitter. Oikeassa valaistuksessa kissa näyttää kuin kulta/kupari/kristallihiukkasilla kuorrutetulta.  
     
Laran glitter                                                                  
  Ruskeatäplikäs bengali BEN n 24 SiruCats Ultima Urania


Täplikkään lisäsi on myös olemassa marmori kuvioisia bengaleita. Molempia on sekä perinteisenä ruskeana, että lumiversiona. Kuvion tulisi muistuttaa mahdollisimman vähän tavallista tabby-kuviota. Lumimarmori on väri ja kuvioyhdistelmänä harvinainen.

         
       
                    
 Tässä Marianne Rothin arvioitavana
Helkatin Nikiya BEN n 22 33
 Kuva: Heikki Siltala,
www.heikkisiltala.com

 

Ruskeamarmori bengali, Alcarinqua Aryante

Bengalin standardi

FiFe-standardi bengalille/FiFe-standard for Bengal

TICA-standardi bengalille/TICA-standard for Bengal


                                                               

Eurooppalainen lyhytkarva

Eurosivu työn alla.