Lief Zijn voor Jezelf

Spirituele Relatie

bewustwording
Lief Zijn voor Jezelf

Spiritualiteit en Tips

Verdwijning Universum

Wonderen

Het ego, het leven

Nisargadatta Maharaj

Gedachten

Bestaat Vrije wil

Dualisme

Balans

Bewustzijn

De Stilte Spreekt

Spirituele Relatie

Geloof en God

Boekenlijst

Wie ben ik? /gedichten

Videos

In English

Guestbook

Spirituele Relatie

 

 

Spirituele groei is het nadrukkelijke doel van een spirituele relatie.

Deze relatie vindt plaats tussen twee gelijken.

 

 

Toewijding

Beide partners zijn bewust van de toewijding aan elkaar en zeggen elkaar toe de relatie authentiek te houden. Authentiek betekent dat je persoonlijkheid en je ziel zoveel mogelijk in een lijn liggen. De balans tussen persoonlijkheid en ziel is het doel.

 

Spirituele relaties, als alle relaties, kennen veel emoties: woede, jaloezie, irritatie, angst, afgunst, ongeduldig zijn, oordelen (van zowel jezelf als de andere). In een spirituele relatie besef je wel dat de andere een katalysator is voor emoties die binnen jezelf aanwezig zijn. Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze emoties gade te slaan, je gevoelens waar te nemen op energie niveau en hieruit lering te trekken.

 

 

Wanneer iets zich voordoet, onenigheid, ruzie, of bovengenoemde emoties, waar ben je mee bezig op dat moment? Wat zijn jouw intenties? Luister je naar wat je partner zegt of ben je al in je eigen gedachten bezig om een antwoord te geven, of ben je bezig een analyse van alles te maken, of heb je al een oordeel gevormd of alle schuld aan je partner gegeven?

 

Leren luisteren is een deel van de toewijding in een spirituele relatie.

 

 

 

Moed

Het vraagt moed om voorbij de beperkte delen van onze persoonlijkheid te durven kijken. Alle emoties zijn onze eigen verantwoordelijkheid. Het is moedig om verantwoordelijk te zijn voor alles wat je zelf denkt en voelt.

 

Wees bewust van de keuzes die je neemt. Soms is het juist goed om te praten over iets waar je liever niet over spreekt. Mogelijk een onzeker gevoel vanuit een angstig deel van je eigen persoonlijkheid. Andersom, kan het voorkomen, dat je precies weet wat je zeggen wilt, terwijl deze moment eigenlijk een moment is om dat niet te doen, eigenlijk een moment is om stil te zijn, om niets te zeggen, en alleen te luisteren.

 

Hierin ligt een krachtige keuze in de spirituele relatie.

 

 

    

 

 

 

 

Mededogen

Wees natuurlijk lief voor jezelf en voor de andere. Probeer zowel jezelf en je partner te zien als spirituele wezens met een persoonlijkheid die veel onderdelen bevat. Angst of afgunst, of wat dan ook, steken van tijd tot tijd de kop weer op.

 

Neem de angst of afgunst niet automatisch over van je partner. Gun je partner zijn moeilijke moment, zijn moment van groei. Wanneer de situatie andersom zou zijn, is dit precies hoe je behandeld wilt worden door je partner?

 

Dit zijn de behoeftes in een spirituele relatie.

 

Wees in het moment. Altijd aanwezig zijn in het NU. Luister met aandacht terwijl je alle eigen gedachten van angst veranderen tot gedachten vol met liefde en begrip.

 

 

Communicatie

Voor de beste communicatie in een spirituele relatie luister naar je intuïtie en je hart. Gun jezelf de tijd hiervoor. Wees bewust van je intenties wanneer je spreekt en wanneer je luistert.

 

De vorm van communicatie is belangrijk. Mogelijk heb je de neiging om het probleem van je partner op te knappen, om het even goed te maken. Bedenk dan dat je mogelijk zijn/haar kans voor groei en innerlijk inzicht ontneemt in dat moment. Het probleem over te nemen van je partner is niet de oplossing.

 

Spreek duidelijk over jezelf en vanuit jezelf. Maak gebruik van de ik-vorm: Ik ben van mening dat ….. Vermijdt gezegdes en generalisaties en wees specifiek.

 

Wees bewust van het bekende stapel effect. Wij zijn er allemaal zo goed in geworden om onze gedachten en gevoelens op te stapelen en alles onder een hoofdstuk te plaatsen. Dan wordt het heel moeilijk om zaken helder en duidelijk te bespreken.

 

De kunst van het scheiden wordt dan belangrijk. Vergeet niet dat wij spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring opdoen. De behoeftes die wij stellen aan onze relaties komen hieruit voort. Dus probeer de behoeftes van je ziel te leren scheiden van de behoeftes van je lichaam en je mens zijn.

 

Benoem de behoeftes in je eigen relatie. Wat zijn deze? Trouw zijn aan elkaar, eerlijkheid, er voor elkaar zijn, onbaatzuchtige liefde, volledige acceptatie, het recht hebben om je eigen fouten te maken, en begrip hebben voor de groei periodes van elkaar zijn een aantal van de behoeftes in een spirituele relatie.

 

 

Verwachtingen en vertrouwen

Verwacht niet dat alles gelijk opgelost wordt. Hecht je niet aan de oplossing. Betrap je jezelf toch aan dat gevoel van gehecht te zijn met de oplossing, begin dan weer bovenaan met Toewijding, Moed en Mededogen. Verwacht niet dat we onze groei periodes zullen overslaan.

 

 

Vertrouwen overstijgt alle verwachtingen

 

 

 

 

Vertrouwen hebben in het universum is een diep gevoel

van tevredenheid over alle gebeurtenissen en gevoelens

die wij nog niet begrijpen. 

 

 

 Terug naar top

 

© 2006 All Rights Reserved.  

Create a Free Website