Atlas, Hrekkur, Heba & Blossom

Nyheter

Island, Landsmót, hästar och vänner

Posted by hrekkur on July 22, 2011 at 4:07 PM

Nu var det riktigt länge sedan jag skrev på bloggen. Hebas död tog lite musten ur mig och tillsammans med en vattenläcka vi hade i huset under julhelgen så blev det för mycket. Jag har inte haft plats för min vanliga dator utan har bara min lilla bärbara vid en bänk i köket. Men nu ska jag i alla fall försöka skriva lite.

Den 23 juni var det dags att åka till Island. I år skulle ju äntligen Landsmót bli av. Jag åkte några dagar innan för att hinna träffa Sandra och Raggi, Embla och nya familjemedlemmen Sindri. När Iceland Express landade så kände jag det där förväntansfulla pirret blandat med en härlig "hemma-känsla". På Keflavik träffade jag Hanna Oscarsson som skulle åka med mig upp och efter att vi tagit ut hyrbilen började vi resan till Blönduós. Vi pladdrade och hade kul vilket innebar att resan gick som ett huj.

Efter att ha träffats och ätit en god middag så gick Sandra, Embla och jag ut i fölhagen så att jag fick träffa årets föl.

KKylfas föl Hattur frá Efri-Myrum efter Kvistur frá Skagaströnd med kompisen Aska.


Här är Aska igen tillsammans med min Báras föl Rakel frá Agöthuhofi. Pappa är Hrodur frá Refsstödum och det ska bli spännande att se vad det blir av söta Rakel som har blup 119.

Här är en till bild på Rakel.

Rakel blev modig och började jaga hunden Max.

Här är Elding med sitt vackra hingstföl Esjar efter Adam frá Asmundastödum. Snacka om resning.

Nästa kväll var det dags för Embla att visa mig hur hon rider Töfradis. Jag var så klart jättenyfiken eftersom Töfradis ska komma hem till Sverige i höst. Det är viktigt att starta ridpasset med en puss.

Sen måste man borsta och är man inte så högt över marken är det bra att ta en stol till hjälp.Töfradis som aldrig varit med om något sådant var lite orolig men behärskad.

Söt ryttare på söt häst. Och en söt mamma också.

Baklänges, No problem!

Balansövning.

Nöjd häst och stolt ryttarinna.


På lördagen var det dags att släppa unghästar på fjället. Först skulle de avmaskas. Raggi drev in dem en och en i en liten fålla och där avmaskades de. När alla var klara drevs de upp på fjället för några månaders härlig sommarsemester. Det var roligt att få titta på Sandras och mina föl Eygló och Ester. Båda ser jättefina ut.

Söndag startade Landsmót och redan första dagen var det dags för Fruma frá Akureyri, uppfödd av Sandra och Raggi. Det är inte illa att ha kvalat till Landsmót, det är bara gräddan av hästarna på Island som får vara med där.

Här är Fruma, visad av Mette Mannseth.

På måndagen åkte Hanna, Evelina (som arbetat hos Sandra och Raggi under våren) och jag till Akureyri för att hämta Anette Alsterå och hennes son Simon som skulle landa på kvällen. Vi åkte redan till lunch för att hinna besöka N66-outleten och hinna äta lunch på Restaurang Greifin. Jag tycker mycket om de funktionella kläderna från North66. De är hållbara, snygga och håller väder och vind stången.

Det var så roligt att träffa Anette och Simon. Vi åkte tillbaka till Efri-Myrar och snackade en bra bit in i natten. Medan vi varit i Akureyri hade Raggi tävlat blott 5-åriga Stikla i B-flock. Han sken som en sol och var helnöjd med den unga talangen.

Nästa dag var det dags för svenskägde Maur frá Fornhaga att tävla A-flock.

HHär kommer Maur och Raggi i flygande pass.

Nästa dag skulle vi släppa ut Sandras och min unghingst Abel frá Efri-Myrum (e. Álfur frá Selfossi och Kylfa) bland de andra unghingstarna. Eftersom Abel är rätt tuff hade de andra hingstarna fått gå ihop i den nya hagen några dagar, men de kände alla varandra sedan förr.

IInnan det var dags att släppa Abel passade Sandra på att visa mig honom.

Anette och Simon var med och tittade på.

Här springer Abel ut i hagen.                                         Foto: Anette Alsterå som nu har tagit alla bilder från hingshagen.

NNär Abel träffade de andra unghingstarna så började han omedelbart fightas med den andra 3-åringen. De andra yngre hingstarna var nyfikna men blandade sig inte in i leken.


Max tyckte det var spännande och vallade ihop alla på led.

Det gick rätt hett till.

Snart lägrade sig lugnet i hagen igen. Abel är rätt ståtlig.

På lördagen var det dags för prisutdelningen bland avelshästarna. Solen prålade och publiken jublade.

Välkända inslag bland publiken.

Vinnaren av 5-åriga ston. Kolka frá Hakoti med 8.51

Här kommer vinnaren av 6-åriga ston, Maria frá Feti.

I

I klassen 7-åriga ston och äldre blev det svenskuppfödda och svenskägda Thora frá Prestbae i topp. Stolta Inga och Ingar Jensen skiner i kapp  med ryttaren Tóti Eymundsson. Thora fick 8.77 i totalpoäng. 


2:an Thrift frá Holum med 8.55 i poäng.


Den som får avsluta mitt långa inlägg från Island blir världens högst bedömda islandshäst, blott femåriga Spuni frá Vesturkoti. 8.92 blev hans totalpoäng. Vad sägs om 9 för tölt och trav, 10 för pass, 8.5 för galopp, 10 för vilja, 9 för form under ryttare och 8.5 för skritt. 

Som sammanfattning av årets Landsmót får jag nog säga att det var ännu häftigare hästar i år. När man låg i mitten av ovalen med kameran i högsta hugg och hörde 9 för pass, 9 för pass, 9 för pass... så kändes det nästan overkligt. 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Anette Alsterå
6:23 PM on July 31, 2011 
Tack för sällskapet och en underbar resa till Island, igen!!! Åh, vad vi hade det bra! Längtar tills nästa gång. Trevligt sällskap, härligt väder för att vara Island, fina hästar, mycket bad - ja, vad mer kan man begära? Kram