Atlas, Hrekkur, Heba & Blossom

Nyheter

Heba ?r hemma!

Posted by hrekkur on March 28, 2011 at 3:40 AM

I fredags åkte Anette Lindmark och jag upp till Skara och hämtade Heba. Där hade hon stått på Hästkliniken i över två veckor.

Det har varit en pärs, jag har varit så orolig för henne. Efter massor av infektioner som hon aldrig blev bra ifrån, svullen nos, svullna ögon och en trött häst så hittade vi tillslut vad som var felet. Hon hade två kindtänder i överkäken som aldrig slutit sig. I hålen som var i stället fanns det matrester och hon var kraftigt infekterad i munhålan. Tandläkare Ylva Rubin rotfyllde hålen provisorikst. Då började Heba snora. Tjockt gult snor som flög åt alla håll. Ylva Rubin rensade och gjorde rent igen. Men snoret bara tilltog och så började Heba trilla omkull.

Första gången var en söndag. Pernilla på stallet såg hur hon trillade på raka ben. Veterinär och jag rusade till stallet men då var Heba helt normal. Veterinären gjorde neurologisa tester och Heba svarade fint på alla.

Men sen hände det igen. Just som jag landat i Zürich och satt på tåget in till stan ringde Anette från stallet och berättade att Heba vält igen. Fantastiska Susan och Tina tog ledigt från sina jobb, lastade en motvillig Heba och körde henne till Skara. Jag gick i Zürich med samvetskval att vara så långt borta.

Nu började en tid av "ring, ring, bara du slog en signal". Jag stirrade på telefonen som att jag var nykär. Men jag ville ju bara ha rapporter om Heba. Det visade sig att hon hade kraftig bihåleinflammation. På Skara borrade de hål till bihålorna och satte in slangar så att de kunde skölja bihålorna. De odlade Hebas bakterier för att kunna ge rätt sorts antibiotika. Sakta sakta blev hon bättre men jag fick ändå en smärre chock när Magdalena och jag åkte upp och hälsade på. Hon stod sjöblöt av svett i ett varmt stall och hängde med huvudet. Ur panna stack slangar fram. Hon var helt "tom" på något vis, men när Magdalena trollade fram en morotsbit ur fickan så vaknade livsandarna. Det var med tunga hjärtan vi åkte ifrån henne. Nu kom gladare rapporter från Skara, jag skulle få hämta hem henne på fredagen. Onsdag åkte Tina och jag upp och hälsade på. Heba stod ute i en liten rasthage och jag som väntat mig en pigg häst upplevde henne som rätt dålig. Vi borstade lite på henne och talade med veterinären. Jag förklarade att jag inte kunde ta hem en häst som är såpass dålig. Ögonen rann fortfarande, hon var snorig och svullen. Vi bestämde att hon skulle vara kvar över helgen. När vi gick ut till henne stapplade hon. Som om inte det redan var nog hade hon nu också fått ett akutanfall av fång.

De tog av henne skorna och verkade henne. Hon fick mjuka paddar under fötterna.

Men nu är hon hemma. Hon är helt osnorig men de ser fortfarande skuggor i hennes bihålor när de röntgar. Hon har ont i sina fötter. Heba har fått en sjukhage i anslutning till stohagen och de andra stona är så söta. De håller henne sällskap, står utanför henne nästan hela tiden. På natten står Heba inne i massor av sågspån.

Hålla tummarna gäller fortfarande!

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments