Herbert Immer Willems
Olieverfschilderijen

Click here to edit subtitle

Mijn naam is Herbert Immer Willems 

 Iets over mezelf

   Mijn  kunstzinnige opleiding heb ik genoten in Rotterdam en Groningen. In Rotterdam heb ik een zogenaamde 'Vorkurs' aan de kunstacademie ter plaatse gevolgd, een Bauhaus-idee, dat in Rotterdam omarmd werd. Na dat jaar verhuisden mijn ouders naar Stadskanaal en bezocht ik de Minerva-academie in Groningen. Later, toen ik eenmaal in Amsterdam woonde, heb ik jarenlang gewerkt in het atelier van Meggy Poell. Bij haar heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd. Op dit moment werk ik fulltime als kunstenaar. Daarnaast ben ik lid van de Kunstenaars Vereniging Hoorn en Omstreken (KVHeO/www.boterhal.com) en lid van de NABK, de Nederlandse Associatie voor Beeldende Kunstenaars. Ik ben met eigen werk aanwezig op nogal wat kunstbeurzen en art-fairs (zie Kunstmarkten/expositie).Tot slot, want dit verhaal mag niet al te lang worden, moet ik nog vermelden dat ik later, als aanvulling op mijn praktische kennis, cultuurwetenschappen ben gaan studeren. Na die studie heb ik een boek over de verborgen kanten van kunst geschreven: 'Een aangename duisterheid' (zie beneden), en een boekje over 'Kunst kopen is geen kunst', een praktische handleiding voor mensen die kunst met een kleine k willen kopen maar niet precies weten waarom en hoe, wat wel te doen en wat niet.

In febr. 2016 is het boekje 'Het oog zoekt troost' verschenen (zie onder). Een gesprek over kunst, schoonheid en hun troost. Met ruim 40 afbeeldingen van eigen werk. Hard cover en 112 pagina's. Prijs 14.95 excl. 1.50 verzendkosten.

 

 

 

 De stijl

Als mijn stijl een naam zou moeten hebben dan: romantisch-realisme. Romantisch omdat ik geen authentieke afbeelding van de werkelijkheid maak, maar een vervormde. De vervorming is bijna altijd een versobering. Realistisch omdat ik de werkelijkheid weergeef. Echter, de werkelijkheid die ik weergeef is qua vorm zo sober mogelijk en wat inhoud betreft zo overtuigend mogelijk. Het één maakt het ander mogelijk. 'Less is more' zou je kunnen zeggen. 'In der Beschränkung zeigt sich den Meister', zeggen Duitsers. Weglaten tot de grens is het allermoeilijkst. Die grens wordt bereikt als verdere weglating of toevoeging het totale beeld verarmen. Versobering laat de ruimte aan de inhoud én aan de fantasie van de toeschouwer, wekt die zelfs op.

Naast die versobering spelen ook elementen als kleur, rayistische accenten (licht-donker effecten), het spel van licht en schaduwen, humor en symboliek een grote rol in mijn werk. 

De onderwerpen

'Kunst beleven is op reis gaan.

Elke reis is een omweg naar huis

Kunst beleven is thuiskomen'

 

Mijn favoriete onderwerp is 'de heemding'. Daaronder versta ik het 'thuisgevoel' of wellicht beter nog: 'het thuiskomen beleven'.

Mijn schilderijen laten niet primair huizen, dorpen, bomen en luchten zien, maar ik streef er juist naar om met gebruikmaking van die elementen een gevoel bij de toeschouwer op te roepen. Dat gevoel is misschien een oergevoel, een oorspronkelijk gevoel en in elk geval een gevoel dat samenhangt met een verlangen naar veiligheid, geborgenheid, bekendheid en duurzaamheid, een verlangen dat eigenlijk alle mensen met elkaar delen.

In de dorpen en landschappen die ik schilder zouden we allemaal willen wonen, willen opgroeien, volwassen willen worden en onze kinderen willen grootbrengen. Op zulke plekken hebben we wellicht heel vroeger gewoond, zijn dergelijke plekken ons via een collectief onbewuste overgedragen geworden of bijgebleven en dus voor ons herkenbaar. Het zijn vertrouwde beelden, veilige plekken van geworteld en verbonden zijn. De moderne 'ontheemding' is nergens te bekennen, de 'vlucht vooruit' of naar elders bestaat hier niet. Die 'heemding' is veel meer dan alleen maar huisjes of een bepaalde stijl. De 'heemding' is een oeroud en oorspronkelijk gevoel van ons mensen. 

Zie mijn Blog no. 1 'Over de heemding' op de page 'Blog'

De vorm

Ik schilder bijna altijd op panelen; dat zijn MDF-panelen van 8 of 12 mm dikte. Die panelen worden bewerkt met twee of drie lagen gesso. Vervolgens krijgen ze een gekleurde ondergrond. Afhankelijk van de uiteindelijke voorstelling kan dat rood, groen, blauw, violet of nog anders zijn. Het is de steunkleur voor het hele schilderij, die ik ook voor de belijning vaak gebruik

Ik schilder altijd met olieverf. Niet alleen bindt olieverf veel meer pigment dan acryl (90% in plaats van 60%), met olieverf is het ook veel makkelijker te glaceren, dus laag over laag te schilderen. Dunne olieverf is transparant; enkele lagen olieverf over elkaar heen verlenen de schildering echter een extra diepte en kracht, extra brille.

Het kleurgebruik is voor mij van bijzonder belang. Mijn werk kenmerkt zich door sprekende en brillante kleuren; dat zijn kleuren die passen bij het onderwerp en die de stemming en het gevoel van dat onderwerp het beste kunnen overdragen op de toeschouwer.

De vorm is niet alleen een paneel van bepaalde afmetingen, maar ook vaak een zogenaamde vadee. Vadees zijn mono's, tweeluiken (diptieken) of drieluiken (triptieken). Meerluiken kunnen neergezet worden en uiteraard ook opgehangen worden. Het voordeel is dat je ze als het ware met je mee kunt nemen naar plaatsen waar je heengaat. De vadee ontleent zijn naam aan het Latijnse 'vade' dat 'gaan' betekent en als zodanig voorkomt in het woord 'vademecum' (ga met mij).

Al mijn werk wordt ingelijst. Door de lijst verwijst een werk naar zichzelf, het is niet langer oeverloos en onbegrensd, maar afgebakend en beperkt. Het is als het ware losgekomen van alle rest, van alles wat niet geschilderd is, het is een eigen entiteit geworden, verzelfstandigd. De lijst moet het schilderij 'helpen' bij het verbeelden van zijn bedoelingen. De lijst, heeft iemand eens gezegd, zijn de armen en benen van het schilderij; zonder dat kan het je niet pakken en je nergens brengen! Bovendien krijgt elk werk een titel mee. Een werk zonder titel is voor mij onbestaanbaar; het is een kind zonder naam!

Last but not least...

Ik sta op nogal wat grote kunstmarkten in het land (Enschede, Ootmarsum, Hoorn, De Bilt, Assen, Zwijndrecht, Wageningen, Cuyk, Stein, Ede, etc). Daar is mijn werk te bekijken. Indien u een bepaald werk op een bepaalde kunstmarkt zou willen zien, zonder verder enige verplichting uiteraard, stuurt u dan even een mailtje of belt u mij. Dan kunt u het op de door u gekozen kunstmarkt rustig en uitgebreid bekijken! 

Echter..., mijn werk op een kunstmarkt zien is niet hetzelfde als mijn werk bij u thuis zien!

Als u dat wenst (ook weer even mailen svp) ben ik bereid met een aantal door u geselecteerde werken naar u toe te komen zodat u gezamenlijk (u en uw huisgenoten) 'in situ' oftewel ter plekke bij u thuis, kunt zien hoe de diverse werken bij uw omgeving passen.  Mocht het zo zijn dat na een dergelijke sessie bijvoorbeeld twee werken gelijkelijk gewaardeerd worden, dan is het geen probleem die werken een aantal weken op de bestemde plek te laten hangen en te zien hoe ze u gedurende die weken bevallen. Daarna is het maken van een keuze wellicht veel gemakkelijker en bevredigender. In deze zin hebben u en ik een gemeenschappelijk belang: mijn werk moet op zijn bestemming een maximaal resultaat aan voldoening opleveren. Het moet u bij wijze van spreken daar brengen waarvan u nooit gedacht had er ooit nog te zullen komen...!

Neem contact op met mij voor het maken van een afspraak.

  


'Een aangename duisterheid'