Suske Henderickx

zanger en humorist


De lustige krekels

In de jaren '30 richtte, de toenmalige koster van Rumst, Abel Frans een zang- en cabaretgroep op die hij de naam "De lustige krekels" gaf. Abel Frans was geboren te Rumst op 7 april 1899 en overleed te Rumst op 30 april 1962. Hij werd later een gekend en internationaal gewaardeerd toondichter. "De lustige krekels" brachten naast eigen nummers van Abel Frans veel nummers van Armand Preud'homme. Ze traden vaak op voor de Antwerpse radio "'t Kerksken" van Georges De Caluwé. Dit was de eerste echte Vlaamse radio en de voorloper van de regionale zenders. 

De groep bestond naast leider Abel Frans en zanger-humorist Suske Henderickx ondermeer uit: 

- zangeres (alt) Orfa VAN DER KINDEREN (+)

- accordeon virtuoos L. GEERAERTS

- humorist Willy VERVOORT (+)

- zangeres (sopraan) Yvonne VERBEECK

- cabaretier en zanger Sady SEGERS

- Piet BERGERS (+)

- klarinettist Dolf PEETERS (+)

De groep "De lustige krekels" bleef actief tot in 1954.

Diverse leden van "De lustige krekels" lieten ook buiten de groep en vooral later nog van zich horen. 

Willy VERVOORT was geboren te Den Haag op 13 oktober 1905. Hij vestigde zich in 1930 in Vlaanderen als zanger, humorist en conferencier. In 1940 speelden hij samen met Yvonne Verbeeck een hoofdrol in de comedie "Wit is troef". Het was een zwart-wit film van Jan Vanderheyden. Deze was toen onze topregisseur. Dat had hij vooral te danken aan het grote succes dat hij scoorde in 1934 met de film "De witte" naar het boek van Ernest Claes met Jef Bruyninckx in de hoofdrol. Op de avond dat "wit is troef" in première ging brak de tweede wereldoorlog uit. Na de tweede wereldoorlog keerde hij terug naar Nederland. In 1959 speelde hij mee in de TV-film "Melodieen van Michel Preud'homme". Hij overleed op 2 april 1964.

Yvonne VERBEECK is geboren te Rumst op 7.12.1913. Ze werd ontdekt door Abel Frans. Hij gaf haar de kans haar eerste stappen te zetten als zangeres bij zijn groep "de lustige krekels". Ze werd later één van de meest succesrijke actrices uit de Belgische geschiedenis. Meer over Yvonne Verbeeck op haar website: www.yvonneverbeeck.be

 

 


Van 1948 tot 1954 maakte ook klarinettist Dolf PEETERS (geboren te Boom op 4.1.1927 en overleden te Temse 26.8.2004) deel uit van de groep. Hij verhuisde later naar het Waasland waar hij in en rond Temse een belangrijke figuur werd.

 

 

Piet BERGERS (geboren te Antwerpen op 23.3.1907 en overleden te Wilrijk op 2.2.2001) werd een gekend en gevierd acteur. Hij was al op jeugdige leeftijd verbonden aan de KNS en werd later bekend door ondermeer zijn rollen in de TV feuilletons als "Wij heren van Zichem" en "Kapitein Zeppos" (foto).

a

 SS

 

 

Create a Free Website