Suske Henderickx

zanger en humorist


Abel Frans

                                                        

De bekende toondichter Abel Frans was geboren te Rumst op 7 april 1899.

Reeds op jeugdige leeftijd (in de jaren '20) schreef hij muziekgeschiedenis als "noteur" bij de firma "Mortier" destijds de bekendste en grootste orgelbouwer ter wereld. Geen enkele fabrikant heeft ooit de productie in kubieke meters orgel van Mortier geevenaard.

De "noteur" was een zeer belangrijke persoon in het bedrijf (de muziekmaker eigenlijk). Hij moest de muziek immers omzetten in sequenties van gaatjes in de kartonnen boeken alvorens de muziek kon worden gespeeld op een orgel. Aangezien elk orgel specifieke instrumenten hadden ook de plaats waar de gaatjes moesten gemaakt worden in het boek varieerden van orgel tot orgel was dit geen simpele zaak. Zij moesten niet alleen rekening houden met het soort orgel (dans-,straat-,kermis-,orkestorgel), maar ook met de verschillen tussen de merken en modellen. 

Abel Frans was "noteur" in vast dienstverband bij  "Mortier" in 1923 en 1924. Het waren de topjaren van het bedrijf (er werkten toen meer dan 100 mensen). Hij leverde in die tijd enkele duizenden meter muziek af voor orgels.

In het orgelmuseum van Haarlem (Nederland) wordt een 78 toets "Mortier" dansorgel tentoongesteld dat in de jaren '20 eigendom was van Abel Frans. Het orgel is nu gekend onder naam: "de Mortier van Weima" naar de huidige eigenaar Johan Weima. Het orgel werd in Antwerpen gebouwd rond 1910 en verhuisde rond 1930 definitief naar Nederland. Daar werd het in 1938 verkleind tot straatorgel.

       

Sinds 1986 is het eigendom van Johan Weima.  Het orgel speelt deser dagen een hoofdrol in de succesvolle straattheaterproductie "Drama op straat" (foto genomen in Leiden 2005).

                      

Je kan het orgel even beluisteren door hier te klikken ("when the red red Robin" een nummer uit 1926 tekst en muziek van Harry Woods).

In de jaren '30 begon Abel Frans (die koster was in Rumst) met zijn radio cabaretgroep "de lustige krekels" (zie vorige bladzijde). De groep bleef actief tot in 1954.

Abel Frans componeerde ook diverse nummers voor andere artiesten waaronder Bobbejaan Schoepen. Bobbejaan kwam in die tijd regelmatig in de cafe's van Abel Frans ("Peter Benoit" te Rumst) en die van zanger Suske Henderickx ("Brouwershuis" te Waarloos). Deze samenwerking eindigde met een rechtzaak omdat Abel Frans beweerde dat Bobbejaan een aantal door hem gecomponeerde nummers op zijn eigen naam had uitgebracht. De zaak werd geklasseerd wegens "geen bewijs" (woord tegen woord). In de officiele discografie van Bobbejaan Schoepen staan twee nummers van Abel Frans vermeld nl. "De zaligheidspolka" (1950) en "Schavuitje" (1951).  jaren ’50 komt Modest (bobejaan) Schoepen met regelmaat in Rumst in het cafe ‘peter benoit’ van toondichter Abel Frans. (Even Googlen of aan Yvonne Verbeeck vragen wie Abel Frans was.)

Abel Frans overleed in zijn geboortedorp Rumst op 30 april 1962 en werd er begraven.

In 1993 kreeg hij er (als bekende Rumstenaar) een straatnaam en monument.

                 

 

             

Create a Free Website