GYĐJULIND IJslandse Paarden

TRAININGSMETHODE

Weblog 'Paard, wijs me je weg... '

Ik zie paarden als bijzondere en spirituele dieren die in staat zijn ons de weg te wijzen naar onze eigen kern en wijsheid. Wij hoeven alleen maar bereid te zijn hun aanwijzingen te leren zien en op te volgen. Het is mijn overtuiging dat paarden ons meer kunnen leren dan wij hen, al behandelen we hen vaak op een manier die het omgekeerde doet vermoeden.

Naar boven

Sinds augustus 2008 houd ik een weblog bij, genaamd 'Paard, wijs me je weg...', over mijn eigen ervaringen met onze paarden. De titel van deze blog geeft al aan dat ik me in mijn manier van trainen graag laat leiden door wat paarden mij te vertellen hebben. Ik hoop via deze blog mijn ervaringen te kunnen delen met anderen en bij te dragen aan het verspreiden van de waardevolle lessen die paarden ons kunnen leren.

Klik op de banner om naar de weblog te gaan.

Trainingsprincipes

Ik hanteer een paar principes voor een fijne samenwerking met mijn paarden. Ik kan ze zelf echt nog niet altijd toepassen, want ook ik zit, net als mijn paarden, in een leerproces. We zijn samen onderweg en proberen te genieten van alles wat we op ons gezamenlijke pad tegenkomen.

Werken met clickertraining
Ik vind clickertraining een erg mooie en praktische manier om paarden te beleren. Door middel van de 'click' (ik gebruik zelf mijn stem en zeg 'Ex!') kun je precies het juiste moment bekrachtigen en daarna met iets lekkers belonen. Mijn ervaring is dat paarden erg leergierig worden van clickertraining en zelf gaan nadenken over en zoeken naar het juiste gedrag. Ook brutale en ongeduldige paarden kunnen prima leren om beheerst om te gaan met voedselbeloningen.

'Met het paard meegaan' zodat hij met jou kan leren meegaan
Ik probeer me zoveel mogelijk in het paard te verplaatsen en me in hem in te voelen. Mijn ervaring is dat ik, als ik op die manier 'met mijn paard meega', veel stress voorkom, mijn paard me steeds meer gaat vertrouwen en op mij gaat letten. Uiteindelijk zal hij daardoor steeds meer met míj 'meegaan' en doen wat ik van hem vraag.

Naar boven

'Wijsheden' opzij gooien en met je gevoel werken
Als je alles wat je al 'weet' (van lessen, boeken, zien en horen) te zwart-wit toepast, werkt het soms alleen maar beperkend. Ik gebruik kennis dus alleen als het goed en passend voelt, en dat kan op ieder moment en voor ieder paard weer anders zijn. Maar ik probeer me vooral af te stemmen op de belevingswereld van mijn paarden, dan wordt iedere stap me vanzelf aangereikt.

Werken met lichte en luchtige hulpen
Ik houd mijn hulpen zo klein mogelijk. Een paard is een heel subtiel dier dat een vlieg op zijn huid voelt zitten. Als hij niet reageert op een hulp wil dat meestal eerder zeggen dat hij het (nog) niet begrijpt, dan dat hij mijn hulp niet heeft gevoeld of gezien. Het is dan meestal belangrijker om de leerstapjes kleiner te maken, dan om mijn hulpen groter te maken. Ik houd het volgende principe in mijn achterhoofd: zoveel als nodig, maar zo weinig als mogelijk.

Je gevoel voor humor bewaren
Samen leren is leuk! Fouten maken is geen drama, het geeft me weer iets om aan verder te werken. Ik probeer te lachen om de grapjes van mijn paard, dat voorkomt weerstand en strijd.

Het paard het leertempo aan laten geven
Paarden zijn allemaal verschillend, net als mensen. De ene is heel intelligent en snel van begrip, de andere een stuk trager. Sommige paarden zijn van nature leergierig, andere moet je er eerst van overtuigen dat leren leuk kan zijn. Het paard is de enige die zijn leertempo aan kan geven.

Werken met wat het paard graag doet en zelf aanbiedt
Ieder paard heeft zijn eigen talenten, ik probeer ze zoveel mogelijk te benutten. Als hij vaak mag doen wat hij leuk vindt zal hij ook eerder bereid zijn om nieuwe dingen te leren, die hij moeilijker vindt.

Veel pauzes inbouwen
Pauzes doen wonderen. Ik neem veel pauzes tijdens het werken en rijden, in de vorm van lange teugel, even belonen, kriebelen, praten. Ook als ik even niet meer weet wat ik moet doen neem ik een pauze, ontspan en adem even lekker door. Ik voorkom dan te veel spanning/stress bij mezelf en dus ook bij mijn paard. Stress leidt tot niets in de omgang met paarden, maar ontspanning leidt tot succes en - nog veel belangrijker - plezier!

Links

Websites met interessante trainingstheorieën:

http://www.paardenbegrijpen.nl/
Website van Marijke de Jong over de Academische Rijkunst. Marijke is een leerling van Bent Branderup.

http://www.dancewithhorses.com/
Engelstalige website van Carolyn Resnick over het trainen van paarden in vrijheid m.b.v. haar 'Waterhole Rituals'. Carolyn's trainingsmethode komt voort uit jarenlange studie van het kuddegedrag van wilde mustangs.

http://www.carolynresnickblog.com/
Engelstalige weblog van Carolyn Resnick met berichten over haar trainingsmethode m.b.v. de 'Waterhole Rituals'.

http://www.artofnaturaldressage.com/
Internationaal Engelstalig forum van 'The Art of Natural Dressage' over het beleren van paarden in vrijheid.