GYĐJULIND IJslandse Paarden

26-08-2008: Uierontsteking

Drie dagen geleden ging ik Sægola halen om wat met haar te gaan werken. Terwijl ik haar poetste zag ik een gigantische bult tussen haar achterbenen hangen, ik schrok me wild! We dachten dat het misschien een breuk kon zijn, maar hadden eigenlijk geen idee wat het was, dus de dierenarts maar even gebeld (natuurlijk is zoiets altijd in het weekend...). Stephanie kwam en constateerde een uierontsteking. Erg vreemd, want dat komt sowieso al zelden voor bij merries en dan meestal alleen tijdens de dracht of zoogperiode. Bij Sægola is geen van beiden het geval. Maar goed, gezien de grote bult was het een flinke ontsteking en Stephanie kon ook aardig wat troep uit de uier 'melken'.
Inmiddels zijn we enkele dagen verder en reageert Sægola heel goed op de behandeling. Ze krijgt antibiotica door haar voer en 'drooglegger' met antibiotica met een klein spuitje in haar speen, nadat ze zoveel mogelijk is leeggemolken om de troep uit haar uier te krijgen. De eerste dagen verdroeg ze de behandeling (met praam) redelijk goed, maar vandaag liet ze zich absoluut niet meer behandelen, niet met en niet zonder praam. Het is dus helaas niet meer mogelijk om het spuitje in haar speen te krijgen, want ze slaat echt gericht naar je (heeft Richard pijnlijk ondervonden...). Het moet natuurlijk voor ons wel veilig blijven anders is het middel erger dan de kwaal. Nu maar hopen dat de spuitjes van de afgelopen drie dagen voldoende zijn geweest.
Ik baal behoorlijk van Sægola's gestreste reactie, want het heeft me al flink wat tijd gekost voordat ik Sægola's achterbenen probleemloos op kon tillen om haar hoeven uit te krabben. En nu heeft ze dus weer iets waardoor ze al in de stress raakt als je haar achterhand benadert... Hopelijk is ze deze nare ervaring weer snel vergeten.
Foto's van de uierontsteking: van de linkerkant; van de rechterkant.

Naar boven

02-08-2008: Eerste 'ritje'

Nou ja, dat is misschien wat overdreven, maar feit is dat ik voor het eerst buiten een klein stukje op Sægola heb gezeten .
Richard en ik waren gezellig samen met de dames Kría en Sægola gaan wandelen. Sægola blijft wel alert en kijkerig buiten, maar ze wordt steeds dapperder. De clickertraining werpt zijn vruchten af, want ze wil ieder vreemd voorwerp dat ze buiten tegenkomt nu gaan besnuffelen. Daar krijg je immers iets voor! Ze is me zelfs gevolgd door een diepe greppel, waarvoor ze een heel steile helling af moest. Dat deed ze voetje voor voetje, waarbij ik haar steeds 'Ex'-te en beloonde. Toen ze halverwege de helling was, nam ze ineens een ENORME snoekssprong naar de overkant; dit wordt een super springpaard!
Toen Richard met Kría even (met opzet) uit het zicht verdween, vond Sægola dat toch niet zo'n goed plan. Ze begon behoorlijk om me heen te springen en te steigeren, haar sterke wil kwam weer even om de hoek kijken. Maar gelukkig was ze redelijk tot bedaren te brengen door haar haar hoofd naar de grond te laten brengen en daarvoor te belonen. Hmm... dit was blijkbaar nog iets te veel van het goede.
Het laatste stukje vlak voordat we thuis waren, heeft Richard Sægola aan de hand genomen en ben ik op haar blote rug geklommen. Het maakte haar weer helemaal niets uit en ze is heel ontspannen met mij op haar rug het laatste stuk naar huis gestapt. Dit was de eerste keer dat ze echt een stuk heeft gelopen met mij op haar rug en het voelde prima! Ze vond het niet raar en raakte ook niet uit balans. Het voelde heel vertrouwd.
Een paar dagen daarvoor hadden we trouwens met de dames in de bak schriktraining gedaan met een paar paraplu's en een stuk zeil om overheen te lopen. Ze deden het allebei super, ook weer met behulp van de 'Ex' clickertraining. Sægola liep al vrij snel over het plastic en tenslotte kon ik haar ook nog met een geopende paraplu helemaal afstrijken. En dat terwijl ze kort geleden nog vluchtte voor die paraplu!

Naar boven

16-07-2008: Sægola's vorderingen

De afgelopen periode ben ik heel rustig bezig geweest met het beleren van Sægola. Ik probeer een keer of drie per week iets met haar te doen, meestal lukt dat, soms niet. Wat doen we zoal:

  • uitgebreid poetsen en hoeven uitkrabben, waarbij ze leert om netjes stil te staan en op mij te letten. Dit gaat heel goed en vindt ze heerlijk. Haar benen tilt ze inmiddels ook goed op, dit was eerst een probleem, ze vond het eng en werd dan wat paniekerig.
  • longeren, met of zonder zadel, meestal met kaptoom en dan wel een bit in maar dus niet de lijn aan het bit maar aan het kaptoom; soms in de kraal (soms over balkjes), soms vrij in de bak. De balkjes kosten haar veel energie, steeds weer dat coördineren van haar bewegingen.
  • oefeningen aan de hand, zoals wijken voor druk, flexen links-rechts, schouder binnenwaarts, cirkels lopen met goede stelling en goed onderbrengen van het binnenachterbeen;
  • schriktraining aan de hand, b.v. met plastic en paraplu's.
  • sturen in de bak met lange lijnen; dit snapt ze nog niet altijd even goed, dan doe ik het met gewone teugels, zodat ik wat dichterbij haar ben en iets beter de richting aan kan geven.
  • af en toe op haar zitten, zonder of met zadel. Ik doe dit op het erf terwijl ze vaststaat aan het halster, maar soms ook los in de kraal als het goed voelt om het te doen. Ze vindt het allemaal prima, en kijkt altijd meteen om, 'waar blijft mijn snoepje?'. Zo heeft ze ook al een paar passen gezet met mij erop.
  • buiten in het bos wandelen, soms alleen en soms samen met haar vriendin Kría. Dit vindt ze erg leuk, ze kijkt haar ogen uit. We nemen dan onderweg ook wat 'hindernissen', zoals door een plas lopen (wil ze nog niet echt, maar ze begint erover na te denken) of een hellinkje afdalen/beklimmen.

Ik doe alles met clickertraining en gebruik dan geen clicker maar mijn stem, "Ex!" (van 'Excellent'). Op deze manier leert Sægola dingen erg snel aan en blijft ze zeer gemotiveerd om mee te doen.
Op dit moment wil ik haar eerst nog wat sterker en buigzamer maken, door te longeren met juiste stelling en buiging. Pas als ze daarin wat gemakkelijker gaat draven en wat meer kracht krijgt, ga ik het op haar zitten weer wat verder uitbouwen.
Tot nu toe doet ze het geweldig goed!

Naar boven