GYĐJULIND IJslandse Paarden

Wie is Randver?

Randver is een uniek paard. Zo’n paard dat iedereen bijblijft. Niet omdat hij zo perfect gebouwd is of zulke geweldige gangen heeft, maar vanwege zijn uitstraling en gouden karakter.
Randver is niet al te groot en hij is compact en stevig gebouwd, echt het ouderwetse stoere type IJslander. Altijd kerngezond, mankeert eigenlijk nooit wat, terwijl hij inmiddels al hoogbejaard is.
We kochten Randver in 1991, toen hij 16 jaar oud was. Wij werden zijn zesde eigenaar, dus Randver had al wat van de ‘wereld’ gezien. En dat was aan bepaalde trekjes van hem ook wel te merken. Zo liet hij zich niet vangen, wilde liever niet de trailer in en als hij erin stond sjeesde hij er in volle vaart achteruit weer uit. Hij was een beetje claustrofobisch, altijd gebleven ook. Maar wat was dit paard respectvol en beleefd!
Randver werd Richards eerste IJslander, zodat we voortaan samen konden gaan rijden. En hij bleek een gouden paard. Altijd vlot, nergens bang voor en superbetrouwbaar. Hij heeft in al die jaren nooit een stap verkeerd gezet. Richard heeft van Randver veel geleerd over de tölt. Randver kon nl. heerlijk schweinepassen, maar als je de goede snaar wist te raken kon hij enorm goed tölten, met veel beweging en in een flink tempo.
We hadden sterk de indruk dat al die verschillende eigenaren wel hun sporen hadden nagelaten. Op de een of andere manier kreeg Randver altijd iets gelatens over zich als er gewerkt moest worden. Allereerst maakte hij dat

Naar boven

hij weg kwam als hij een halster zag en als je hem dan eenmaal te pakken had en met het zadel aan kwam, stond hij altijd heel gespannen met zijn rug te trekken. We hebben hem ook nog aangespannen gereden en ook dat deed hij superbraaf. Maar ook daarbij bleef hij zijn reserves houden en gaf hij altijd de indruk dat hij het liefst niet meeging en met rust gelaten wilde worden. Ook grondwerk was aan hem niet besteed, hij keek gewoon de andere kant uit en weigerde mee te doen. Na onze verhuizing in 1998, Randver was toen 23, hebben we dan ook besloten om hem lekker met pensioen te laten gaan. En dat vond-ie prima. Sindsdien geniet hij van zijn rust en van spelletjes met de veulens en zijn vriend Frosti. Randver is een uitstekende veulenopvoeder en alle veulens trekken vanzelf naar hem toe. Hij geniet enorm van een lekkere poetsbeurt en ziet er nog steeds puik uit. En in onze kleine kudde heeft hij nog altijd heel wat te vertellen, al is hij nét niet de baas!

Stamboekgegevens

 Naam Lill Rauð Randver frá Reykir
 Geslacht ruin
 Geboortedatum 28-05-1975
 Kleur roodvos
 Aftekeningen zwarte vlek rechterkant kruis
 Vader Hvítingsson frá Daoli
 Moeder Skvetta frá Kirkjubæ
 Registratienummer NL1975100848
 Chipnummer geen
 Ingeschreven in Veulenboek
 Fokker Hans Boudri, Oisterwijk
 Eigenaar Richard Dicker, Maasbree

Naar boven

Afstamming

V: Hvítingsson frá Daoli
BE1970100007


M: Skvetta frá Kirkjubæ
IS1960286104 

 

 

 

Naar boven

VV: Hvítingur frá Steinum
IS1964184066
VM: Kolbrún III frá Seljabrekku
IS19AA225069
MV: Randver frá Svaðastöðum
IS1947158568
MM: Píla frá Kirkjubæ
IS19AC286491

VVV: Skýfaxi frá Selfossi
IS1956187660

VVM: Brúnka frá Rauðsbakka
IS19AA284382

VMV: Hlöðver frá Seljabrekku
IS19AA125046

VMM: Kolbrún II frá Seljabrekku
IS19AA225070

MVV: Blakkur frá Hofsstöðum
IS1933158228

MVM: Nös frá Svaðastöðum
IS1940258550

MMV: Randver frá Svaðastöðum
IS1947158568

MMM: Yngri-Stygg frá Svaðastöðum
IS19ZZ258515

Karakter en temperament 

Vriendelijk, zachtaardig, beleefd, goudeerlijk, soms wat gereserveerd maar op zijn tijd ook aanhankelijk. Zo lang je maar niet met een halster aan komt, want dan is hij weg, hij heeft nl. een antenne voor bijbedoelingen! Dat gaat trouwens de laatste tijd een stuk beter; sinds we hem regelmatig uit de wei halen om hem de 

Naar boven

boomgaard en het erf te laten ‘maaien’ heeft hij weinig moeite meer met het halster. Nooit te oud om te leren blijkbaar…
Randver had met rijden altijd meer dan voldoende temperament. Hij was altijd voorwaarts en bovendien zeer 'bomproof'.

Gangenaanleg

Vijfganger, met een grote scheut laterale invloed in al zijn gangen. Randvers stap is kort en lateraal. Zijn draf is altijd erg onzeker geweest. Galopperen kan hij alleen hard. Hij heeft een voorkeur voor schweinepass, maar kon onder het zadel – als je de juiste knopjes wist te vinden – soms verrassend mooi tölten! Een probleem wat

Naar boven

Randver zijn leven lang gehad heeft is het ‘wisselen’ of ‘tripoleren’. Zowel in vrijheid als onder het zadel gebeurde het regelmatig dat hij ineens al zijn benen door elkaar husselde om vervolgens weer vrolijk verder te tölten. We zeggen weleens gekscherend dat hij op 15 meter 15 gangen kan laten zien.

Exterieur

Klein, compact, kort en stevig. Stoer paardje om te zien. Een mooie halsaanzet. Maar het

Naar boven

allermooiste aan Randver is zijn uitstraling en de blik in zijn prachtige ogen.