GY–JULIND IJslandse Paarden

WELKOM BIJ GYÐJULIND IJSLANDSE PAARDEN

Recent nieuws
Over deze site
Over ons
Een stukje geschiedenis
Stalnaam en veulennamen

Op deze site vind je uitgebreide informatie over onze paarden en de paarden die we gefokt hebben.
Een 'Paddockparadijs' biedt je paard veel beweging en afwisseling en is overal aan te leggen.
Hoefsmid Richard Dicker beslaat met traditionele ijzers maar ook met kunststof beslag.
Op de Nieuwspagina blijf je altijd op de hoogte van de laatste paardennieuwtjes.
Snuffel eens rond bij de interessante tips, artikelen, boeken en links.

Bezoekersteller:

Laatste wijzigingen:

19-06-2012: Hoefsmederij-tarieven aangepast
19-05-2010: Nieuwe pagina over kunststof lijmbeslag
28-05-2010: Randver's nieuws
06-02-2010: Safír's nieuws
02-08-2009: Enkele nieuwsberichten geplaatst
12-05-2009: Kría's nieuws
17-01-2009: Safír / Rúbín  (tekst en/of foto's toegevoegd)
16-12-2008: Interessant (artikel toegevoegd)
30-11-2008: Links toegevoegd bij Trainingsmethode
26-10-2008: Nieuws 

Recent nieuws

Voor de laatste nieuwtjes kun je terecht op de pagina Nieuws (zie ook de menubalk). Onze paarden hebben zelfs allemaal een eigen nieuwspagina. Je kunt daar ook zelf reageren op de berichten.

Naar boven

Ánægja's nieuws
Birki's nieuws
Frosti's nieuws
Kría's nieuws
Randver's nieuws
Sægola's nieuws
Safir's nieuws
Sefja's nieuws

Over deze site

Op deze site vind je veel informatie over alle paarden die door Gyðjulind zijn gefokt en de paarden die Gyðjulind in eigendom heeft. Maar er is meer! Het 'paddockparadijs' bijvoorbeeld, een manier van paarden houden die zoveel mogelijk

Naar boven

tegemoetkomt aan de natuurlijke behoeften van paarden; interessante artikelen; (kunststof) hoefbeslag; en heel veel foto's. We horen graag wat je van deze site vindt. Op de pagina Contact kun je dit aangeven. Ook kun je daar andere vragen en berichtjes kwijt.

 

Over ons

Wij zijn Marja van Run (1961) en Richard Dicker (1960), liefhebbers en hobbyfokkers van IJslandse Paarden. We fokken op zeer bescheiden schaal, om het andere jaar één, twee of soms zelfs drie veulentjes.
We rijden recreatief en proberen daarbij onze paarden en onszelf rijkunstig wel een beetje ‘uit te dagen’. Richard ment daarnaast ook regelmatig en met de ‘Speedy’ kan dat gezellig met zijn tweetjes.
Marja vindt het leuk om uit te puzzelen hoe de paarden zo efficiënt mogelijk gehouden kunnen worden en bedenkt bijvoorbeeld de praktische indeling van de weides en paddocks (kijk eens bij Paddockparadijs en Strookbegrazing).
Richard doet graag het ‘boerenwerk’, hij heeft lol in het rijden met de trekker en houdt zich dan ook bezig met maaien, hooien, mest uitrijden e.d.
Richard heeft een fulltime baan in de installatietechniek en is daarnaast parttime (gediplomeerd) hoefsmid. Marja verzorgt de veestapel, die naast de paarden ook nog vier Jack Russell terriers – Chubby, Kika, Bobbes en Gozer - bevat, en doet daarnaast af en toe vertaalwerk en tekstredactioneel werk, o.a. voor het blad ‘IJslandse Paarden’.

Naar boven


Marja en Bjarg


Richard en Randver

Een stukje geschiedenis

Hoe begon het? Marja is al vanaf haar twaalfde jaar paardengek en zoals bij de meesten begon dit ook voor haar met lessen op grote paarden in een manege. Later volgden de ponykampen, o.a. het welbekende ‘Edda Huzid’, waar ze in 1975 als een blok viel voor het IJslandse paard. Van tölten had ze toen nog nooit gehoord, maar in haar ponykamp-dagboek, dat ze jaren later nog eens las, had ze geschreven: “Hvika heeft een heel rare draf waarop ik niet kan lichtrijden”. Was dat - zonder dat ze het wist - haar eerste tölt-ervaring?

In 1990 had ze eindelijk de mogelijkheid om haar jarenlange droom waar te maken: een eigen IJslander! Ze kocht Gyðja frá Hlórriði, een 7-jarige wildkleur vos merrie. Je hebt ‘IJslanderitis’ of je hebt het niet, dus al gauw kwam Skuggi frá Rósagrund erbij, een jong paardje als gezelschap voor Gyðja, want alleen is maar alleen. We hielden onze paarden in eigen beheer op een wei die we van een boer huurden. We bouwden daar een open stalletje, deden de hele verzorging van de paarden zelf en leerden daar veel van.

Richard zag inmiddels ook wel wat in de paardenhobby en reed dankzij een aantal manege-lessen al een aardig eindje weg.
Omdat samen rijden ons een stuk gezelliger leek kwam er natuurlijk ook voor Richard een paard, (Lill Rauð) Randver frá Reykir, en zo kreeg het
 

 

Naar boven

IJslandervirus ons steeds meer in zijn greep.
In de loop van de jaren fokten we verscheidene veulens. Geleidelijk aan vormde zich zo ons fokdoel (zie Fokkerij) en wisten we steeds beter wat we wilden. We genieten erg van het fokken en alles wat het met zich meebrengt. Het blijft steeds weer een verrassing wat er nu weer voor uniek nieuw leven voort zal komen uit een bewust gekozen combinatie.
Met het uitbreiden van de paardenstapel werd langzamerhand de wens om het hele paardengebeuren bij huis te hebben steeds groter. In Brabant, waar we toen woonden, bleek dit financieel niet haalbaar en zo trokken we begin november 1998 met de hele karavaan naar Limburg, naar een boerderij op 1,13 ha grond in het verre buitengebied van Maasbree, nabij Venlo. En daar wonen we nog steeds met plezier (hoewel we erover denken ooit nog eens naar Drenthe te verhuizen).
Begin 2005 hebben we op 500 meter van ons huis nog 1,29 ha mooi gelegen grond bij gekocht, zodat nu de verhouding tussen het aantal paarden en de beschikbare weidegrond weer een beetje klopt. Bovendien kunnen we nu hooien van eigen land, zodat we altijd weten wat we onze paarden voorschotelen.


Onze boerderij in Maasbree

Stalnaam en veulennamen

Onze stalnaam ‘Gyðjulind’ betekent ‘bron van Gyðja’ ofwel ‘bron van de godin’. Wij hebben onze stal genoemd naar onze eerste IJslander, de merrie Gyðja frá Hlórriði. Zij stond aan de ‘bron’ van onze fokkerij en ons huidige IJslanderbestand.
De namen die we onze veulens geven hebben hun oorsprong in de natuur: dieren, planten,
 

Naar boven

verschijnselen uit het landschap of weersomstandigheden. En dan liefst ook nog toepasselijk, b.v. Íkorni ('eekhoorn') voor een veulen met een oranjerode kleur en vlugge bewegingen, of Fjara ('strand, eb') voor een merrie die bij haar geboorte de kleur had van nat zand.