GYĐJULIND IJslandse Paarden

Wie is Frosti?

Ik ontmoette Frosti bij Thom Ruisbroek in Drunen. Mijn merrie Gyðja was hoogdrachtig en ik wilde graag aan een georganiseerde rit meedoen. Thom wilde me wel een paard lenen en vond Frosti wel wat voor mij. Hij was pas geïmporteerd uit IJsland, 5 jaar oud en net een paar weken onder het zadel. Als ik er nu op terugkijk was het eigenlijk absurd om in dat stadium van zijn africhting al een urenlange groepsrit met hem te gaan rijden, maar ja, ook mijn verstand kwam pas met de jaren… Tijdens die rit viel ik als een blok voor hem, voor zijn uitstraling, kracht, looplust en tölt. Een week later kocht ik hem. Hij was toen nog echt ‘IJslands’, heel gereserveerd en moeilijk te vangen, maar in de loop van de tijd werd hij veel gemakkelijker.
Ik heb jarenlang veel met Frosti ondernomen: wedstrijden, cursussen, ritten, hij heeft zelfs nog geacteerd - als het paard van de ijskoningin – ter ere van het lustrum van Sunnanvindur.
Frosti was wel een ‘doodloper’. Als ik niet een beetje in de gaten hield wat hij aankon, dan liep hij zijn eigen grenzen finaal voorbij, hij ging altijd maar door. Daarbij leek hij vaak gespannen en buiten adem. Kortom, ik maakte me wel eens zorgen om hem. Ook had ik regelmatig het gevoel dat hij ergens last van had, hij had een heel gespannen rug en liep vaak onregelmatig. Het was ook een echte ‘binnenvetter’, hij was erg gesloten en in zichzelf gekeerd.
Begin 2002 bleek uit röntgenfoto’s dat hij een ernstige verkalking had van een pees bij het

Naar boven

spronggewricht van zijn linkerachterbeen. Waarschijnlijk had hij daar ooit een trauma gehad en was de pees, in reactie daarop, in de loop van de jaren gaan verkalken. Dit verklaarde zijn chronische lichte onregelmatigheid. Helaas was er niets aan te doen en daarom besloten we om Frosti vroegtijdig ‘pensioen’ te geven. Het jaar daarvoor had hij jammer genoeg ook al eczeem gekregen, dus echt lekker ging het niet met hem. Gelukkig heeft een homeopathische behandeling er voor gezorgd dat hij in ieder geval psychisch weer lekker in zijn vel kwam te zitten. Hij werd veel opener en nieuwsgieriger naar de buitenwereld.
Tegenwoordig geniet Frosti van zijn luie leventje. Eczeem heeft hij nog steeds, maar gelukkig is hij open en opgewekt en gedijt goed in de kudde.

Stamboekgegevens

 Naam Frosti frá Skáney
 Geslacht ruin
 Geboortedatum 1988
 Kleur schimmel, wildkleur geboren
 Aftekeningen onbekend
 Vader Fannar frá Skáney
 Moeder Mósa frá Skáney
 Registratienummer IS1988135806
 Chipnummer geen
 Ingeschreven in Veulenboek
 Fokker Bjarni Marinósson, Borgarnes, IJsland
 Eigenaar Marja van Run, Maasbree

Naar boven

Afstamming

V: Fannar frá Skáney
IS1985135800


M: Mósa frá Skáney
IS1973235800

 

 

 

Naar boven

VV: Eiðfaxi frá Stykkishólmi
IS1977137250
VM: Aldís frá Svignaskarði
IS1971236001
MV: Léttir frá Vilmundarstöðum
IS1961135856
MM: Bleikskjóna frá Skáney
IS1968235801

VVV: Leiknir frá Svignaskarði
IS1972136510

VVM: þota frá Innra-Leiti
IS1960237101

VMV: Blöndal frá Stafholti
IS1967136480

VMM: Gæfa frá Svignaskarði
IS1969236520

MVV: Roði frá Ytra-Skörðugili
IS1951157550

MVM: Stjarna frá Hvítarvöllum
IS1947235581

MMV: Fölskvi frá Kletti
IS1963135861

MMM: Toppa frá Skáney
IS1950235800

Karakter en temperament 

Frosti is een heel vriendelijk en zachtaardig paard. Heel bescheiden, hij heeft in de kudde niets te vertellen, zelfs een tweejarige is hem de baas, maar Frosti lijdt daar niet echt onder. Hij gaat gewoon zijn eigen gang en speelt en knabbelt gezellig met zijn kameraden. Hij heeft behoefte aan veel ruimte om zich heen, gaat b.v. nooit in

Naar boven

een hoekje liggen, maar altijd midden in de paddock, zodat hij aan alle kanten de ruimte heeft.
Onder het zadel had Frosti veel temperament, hij was altijd voorwaarts, met het gevaar dat hij zichzelf wel eens voorbijliep. Altijd bereid om het uiterste te geven.

Gangenaanleg

Frosti is een vijfganger met mooie ruime gangen. Hij heeft een enorme stap en een ruime, zekere draf. Zijn tölt kon onder het zadel wat lateraal zijn, maar met de juiste aanpak en oefeningen

Naar boven

töltte hij volkomen taktzuiver. Galop is goed gesprongen, hoewel achter iets loperig.
Telgang heb ik nooit met hem gereden, maar de aanleg daarvoor heeft hij wel.

Exterieur

Een kast van een paard, groot en breed, waardoor hij dikker lijkt dan hij eigenlijk is. Grote, diepe

Naar boven

romp en in verhouding wat korte benen. Sterk, krachtig paard.