GYĐJULIND IJslandse Paarden

Wie is Fjara?

Fjara was ons tweede zelfgefokte veulen en is uiteindelijk een van onze belangrijkste fokmerries geworden, vanwege haar goede nakomelingen.
Fjara is van haar eerste tot haar vierde jaar opgegroeid in natuurgebied De Kampina in Oisterwijk, temidden van een kudde van 60 IJslanders, waar zij zich uitstekend wist te handhaven.
Fjara was heel gemakkelijk in te rijden, alleen het daaraan voorafgaande longeren was niet haar idee en dat liet ze ook duidelijk merken. Ze verliet dan ook regelmatig op eigen initiatief de longeerkraal (door de planken of over de planken

Naar boven

heen). Overigens kwam dat longeren later helemaal goed. Ook het intölten verliep probleemloos, de tölt zat dicht aan de oppervlakte. Omdat ze bij ons veel voor de fok is gebruikt, hebben wij Fjara eigenlijk nooit echt goed doorgereden, een beetje jammer van haar capaciteiten, volgens sommige kenners.
Wij hebben Fjara toen ze 13 jaar oud was verkocht aan Gertrud Jetten. Fjara had nergens beter terecht kunnen komen dan bij Gertrud, ze vormen samen een gouden koppel (lees hier) en daar zijn wij heel blij mee!

Stamboekgegevens

 Naam Fjara frá Gyðjulind
 Geslacht merrie
 Geboortedatum 20-05-1993
 Kleur wildkleur vos
 Aftekeningen halve maanvormige kol; wit streepje op neusbeen, snebje
 Vader Byr vom Schloß Neubronn
 Moeder Gyðja frá Hlórriði
 Registratienummer NL1993200129
 Chipnummer 528210000448007
 Ingeschreven in Stamboek
 Fokker Marja van Run en Richard Dicker, Maasbree
 Eigenaar m.i.v. febr. 2006: Gertrud Jetten, Hilvarenbeek

Naar boven

Afstamming

V: Byr vom Schloß Neubronn
DE1984106707


M: Gyðja frá Hlórriði
NL1983201350

 

 

 

Naar boven

VV: Stígandi frá Kolkuósi
IS1962158589
VM: Birta
DE1975206711
MV: Hvítingsson frá Daoli
BE1970100007
MM: De Burght's Troika
NL1973200711

VVV: Hörður frá Kolkuósi
IS1957158589

VVM: Jörp frá Kolkuósi
IS1940258033

VMV: Njörður frá Kirkjubæ
IS1971186103

VMM: Birta
DE1971206712

MVV: Hvítingur frá Steinum
IS1964184066

MVM: Kolbrún III frá Seljabrekku
IS19AA225069

MMV: Brúnn van IJsselheem
NL1964100112

MMM: Stúlka van Katwijk
NL1969200346

Karakter en temperament 

Fjara is een aanhankelijke en nieuwsgierige merrie. Ze is veel gevoeliger dan ze op het eerste gezicht lijkt. Ze wil precies weten wat er overal gebeurt en staat dus altijd met haar neus vooraan. Ze is een beetje een clown en wil je graag voor de gek houden. Ze kan heel lief kijken en tegelijkertijd toch haar zin doordrijven. Ze heeft een eigen willetje en heeft in een kudde meestal een hoge rang. Dat weet ze goed en dat zal ze de ranglagere paarden dan ook regelmatig inpeperen. Die hebben dan ook heilig ontzag voor haar! En o wee, als er ergens geen stroom op een draadje staat… Fjara ontdekt het feilloos en weet

Naar boven

zich, zonder enige schade aan de draad of zichzelf, naar buiten te wurmen, de vrijheid tegemoet!
Met rijden is ze werkwillig genoeg, maar daar moet je wel wat voor doen. Als je een luie ruiter bent, zal Fjara zich ook niet erg inspannen. Van grove hulpen is ze niet gediend, daar sluit ze zich gewoon voor af en dan ben je haar medewerking kwijt. Ze gedijt het beste op een heel lichte manier van rijden, daar is ze ook gevoelig genoeg voor. Bovendien is ze een ideaal paard om in een groep te rijden, omdat ze te allen tijde een uitstekende rem heeft.

Gangenaanleg

Fjara is een vierganger met zeer comfortabele bewegingen, ze zit als een luie stoel. Haar stap is gigantisch ruim, haar tölt iets korter en weliswaar niet snel, maar wel taktzuiver en met een mooie

Naar boven

beweging. De draf is soepel en ruim en heel gemakkelijk uit te zitten, de galop goed gesprongen.

Exterieur

Fjara is een mooi gebouwde, elegante merrie. Eigenlijk heeft ze geen negatieve punten; wellicht zouden haar benen en hoeven iets forser mogen zijn.

Naar boven

Keuringsresultaten

Klik op een keuringsrapport voor een grote versie. 


IPZV-keuring
1997


Lineair scoren
2003


Merriekeuring
2004

Naar boven

Nakomelingen

Fjara’s nakomelingen zijn solide paarden met een uitstekend exterieur, meestal groot en meestal viergangers. Ze hebben soepele, ruime bewegingen met een taktzuivere tölt, en een uitstekend, soms wat gevoelig karakter.

 Naam Geboren Geslacht KleurVader 
 Eldgos frá Gyðjulind 1997 ruin schimmel, bruin geboren Birki frá Skeifa
 Bjarg frá Gyðjulind 1998 ruin schimmel, wildkleur bruin geboren Birki frá Skeifa
 Íkorni frá Gyðjulind 2001 ruin vos Barón de Bourbon
 Kría frá Gyðjulind 2003 merrie zwartbont Álfskjóni von Roetgen
 Gasella frá Gyðjulind 2005 merrie zwart/bruin Gumi frá Ilper Skák

Naar boven

Eigenaar Gertrud over Fjara

Marja heeft al een heleboel over Fjara verteld. Buiten dat houdt ze van kinderen, is ze extreem intelligent, eet ze paddestoelen (?!) en heeft ze een schitterende kleur; wildkleur koolvos. ’s Winters lijkt ze bijna wildkleur zwart, zo donker is ze dan. Ze heeft coupe soleil in haar manen, en zelfs in haar wimpers zitten gouden haartjes. Ik heb Fjara gekocht om mee te mennen, maar zover is het – door mijn gezondheid - nooit gekomen. Aangezien ik ook niet meer kan rijden, gaan we samen wandelen, en doen we grondwerk. Vooral wandelen vindt ze ontzettend leuk. Ze is absoluut verkeersmak, en ontzettend nieuwsgierig. Afgelopen juni zijn we zelfs

Naar boven

samen naar de kermis geweest! Tot mijn verbazing kan ze hevig schrikken van geritsel in de struiken, of een papiertje wat op de grond ligt. Overigens wint haar nieuwsgierigheid het altijd van haar angst en rent ze nooit weg. Als ik moeilijk kan lopen, past ze vanzelf haar tempo aan, en ze is zo gevoelig dat ik nooit kracht nodig heb. Het heeft me aardig wat moeite gekost (en heel veel wortels) om haar medewerking te krijgen. Ze heeft een sterk karakter, en in combinatie met een grote gevoeligheid en intelligentie was dat een hele uitdaging. Maar nu gaat het – meestal - fantastisch. Voor mij is Fjara een gouden paard!