GYĐJULIND IJslandse Paarden

ENTEN OF NIET ENTEN?

Dit kritische artikel over enten verscheen in het Duitse tijdschrift Pegasus / Freizeit im Sattel (november 2008). De auteur, Peter Mohr, voert een homeopathische praktijk voor dieren en leidt de school voor dierhomeopathie ‘Animalmundi’ in Egestorf bij Hamburg.

Terug naar Interessant

(Door Peter Mohr - Bron: Pegasus / Freizeit im Sattel)

Ik ben voorstander van een genuanceerde kijk op de ent-problematiek. Tegen de tetanus-enting is in principe geen bezwaar. Ik heb echter wel kritiek op de aanbevolen tweejaarlijkse herhalingsentingen. Een onafhankelijke langetermijnstudie heeft bewezen dat een eenmalige basisenting voldoet om het paard minstens twaalf jaar en waarschijnlijk zelfs levenslang te beschermen.
Nog kritischer zou men de influenza-enting moeten bekijken. Gezien de zich steeds wijzigende

Naar boven

virusstammen is het zo goed als onmogelijk paarden ermee tegen influenza te beschermen. De vraag is ook of het nodig is, want doorgaans kan het organisme influenza goed verwerken. Bovendien worden veel paarden ondanks regelmatige influenza-entingen toch ziek. Omdat het ziektebeeld bij hen in afgezwakte vorm verloopt, beschouwen voorstanders dat als een succes. Wat zij niet vermelden is dat een in een acuut geval zwak reagerend immuunsysteem het risico op een chronisch verloop verhoogt. En met betrekking tot de bijwerkingen kan ik slechts zeggen: als deze inderdaad zo zeldzaam zouden zijn als beweerd wordt, dan zou ik aanzienlijk minder patiënten met zulke ‘bijwerkingen’ ter behandeling krijgen.
Dierenartsen pleiten echter niet alleen uit ‘overtuiging’ voor het enten. Ze zijn ook financieel afhankelijk van entingen, die 30 tot 50 procent van hun inkomsten kunnen uitmaken. Ook dat moet men bedenken bij de beslissing of men zijn paard wel of niet laat enten.