GYĐJULIND IJslandse Paarden

06-09-2008: Lesdag Wim Vonck

Vandaag was de eerste door Tessa en mij georganiseerde lesdag van Wim Vonck. En wat heeft Ánægja zich super gedragen! Ik was heel benieuwd of ze in een vreemde omgeving de in de afgelopen maanden opgebouwde rust zou kunnen vasthouden. Dat is prima gelukt! Natuurlijk vond ze het best spannend, zo'n vreemde binnenbak, en was ze even een beetje druk, maar al heel snel merkte ik dat de ontspanning weer terugkwam. Ze heeft ontzettend goed haar best gedaan, we hebben zelfs al een beetje travers geoefend, wat een paar passen lukte, en verder natuurlijk weer veel schouder binnenwaarts. Wim vond dat Ánægja erg veranderd was in positieve zin en dat ze er ook veel beter uitzag (lees: behoorlijk was aangekomen, wat ook wel nodig was), leuke complimenten dus! We hebben deze les ook wat overgangen naar tölt geoefend en dat ga ik thuis weer verder proberen uit te bouwen. Kortom: een fijne lesdag!

Naar boven

26-08-2008: Meer rust

Ánægja heeft ongeveer een maand rust gehad. Ze heeft in die maand lekker veel op de wei gestaan, zodat ze gelukkig ook weer een beetje is aangekomen. Het schrale is eraf en ze oogt weer iets voller. In de afgelopen week heb ik weer eens met haar in de bak gereden, heel rustig, beetje gestapt en wat schouder binnenwaarts gedaan. Een paar dagen daarvoor had ik haar al een paar keer meegenomen naar de wei achter het bos, waar ik palen aan het zetten was. Ik wilde haar wat meer vertrouwen geven wanneer ze even gescheiden is van haar kuddemaatjes. De eerste keer was ze behoorlijk in paniek en heeft een half uur door de wei lopen rennen en hinniken. Maar ze werd weer wat rustiger en ging toen toch maar gras eten. Af en toe kwam ze naar me toe en kreeg ze wat lekkers van me. De dagen daarna werd ze steeds rustiger, hoewel ze het nog steeds niet echt leuk vond om niet bij haar maatjes te kunnen zijn.
Het rijden in de bak verliep prima, geen stress. Vandaag ben ik met Ánægja samen met Richard en Birki een rondje buiten gaan rijden. Voornamelijk gestapt en een paar kleine stukjes tölt en draf geprobeerd. Toen ze weer stress op begon te bouwen heb ik het verder heel rustig gehouden en kwam ze weer wat meer tot rust. Ik merk dat het heel erg belangrijk is dat ik zelf heel 'aards' blijf, goed dooradem en me concentreer op rust en ontspanning. Al met al heb ik het gevoel dat er heel langzaam iets meer rust in Ánægja komt.

Naar boven

25-07-2008: Consult Eveline Hekkenberg

De rust die in Ánægja was gekomen blijkt toch nog steeds erg snel verstoord te kunnen worden. Een klein buitenritje in stap had weer zoveel stress bij haar opgewekt dat ze daarna niet echt meer tot rust kon komen met rijden. Ik kreeg het gevoel dat het haar allemaal wat te veel werd. Omdat ze ook, ondanks dat ze veel langer op de wei mag dan de andere paarden, nog steeds aan de dunne kant is, heb ik Eveline Hekkenberg er maar eens bijgehaald. Tijdens het doormeten van de energiebanen constateerde Eveline een overbelaste lever, het orgaan dat bij stress vrijwel altijd een verstoring te zien geeft. Eveline heeft zich ook op Ánægja's emoties afgestemd. Er zat veel verdriet van vroeger, wat ik zelf ook al bij haar had aangevoeld. Ze heeft zich lang niet gehoord en gezien gevoeld. Eveline is lang bezig geweest om Ánægja's stress en verdriet los te maken. Dit lukte goed, getuige Ánægja's veelvuldige kauwen, likken en gapen. Toen Eveline bezig was met haar tweede chakra, om de energie weer eens goed door te laten stromen, nam Ánægja dat wel heel erg letterlijk: ze deed acuut een enorme plas! Eveline en ik voelden allebei heel goed dat er veel emoties bij Ánægja los kwamen, ze wilde het blijkbaar graag kwijt. We stonden daar maar met zijn drieën te gapen, het was echt lachwekkend. Eveline heeft verschillende homeopathische middelen gegeven voor de komende weken. Na de behandeling mocht Ánægja de wei weer in, waar ze de rest van de middag een erg actieve en vrolijke indruk maakte. Het lijkt erop dat er een grote last van haar is afgevallen!

Naar boven

09-07-2008: Wat is Ánægja veranderd!

Sinds de cursus van Wim Vonck - nu een paar weken geleden - is Ánægja met rijden enorm veranderd. Er is veel meer rust in haar gekomen, er blijkt toch ineens een rem op te kunnen zitten, en ik voel dat ze steeds meer haar rug gaat gebruiken. Ik heb er geen problemen mee dat ik voorlopig alleen met haar mag stappen van Wim, het is juist goed voor haar - en voor mij - om zich nu alleen even te hoeven concentreren op een langzame stap en daarin te leren al haar passen af te maken, zonder als een kip zonder kop alleen maar te willen rennen. Dit motiveert enorm om op deze manier door te gaan!
Het rijden wissel ik af met dubbellongeren, longeren over balkjes (om haar te leren voelen wat ze eigenlijk met haar benen doet) en oefeningen aan de hand met korte of lange teugel (schouder binnen- en buitenwaarts e.d.).

Naar boven