Fuglaheim

- vårt fågelhem

risfågeln - humor och gott humör

När risfåglarna gjorde entré i fågelhuset blev det särskilt livligt och glatt och vi blir mer förtjusta för var dag. De har definitivt kommit för att stanna här. Att de är intelligenta och har humor är helt klart.
 

Risfåglarna är pigga och busiga. De munhuggs en del med varann, tampas om bästa platsen och om vem som bestämmer, lite "herre på täppan". Först trodde vi de slogs på riktigt men nu vet vi bättre och tycker bara det är hemtrevligt och roligt. Hanarna spelar med ett underbart "djungelljud", ett djupt och kraftfullt eko.

 

 

De tittar rakt på varann, ibland utforskande, ibland uppkäftigt men också för att retas till bus. De gör även fula miner åt varann, typ blääää, med lång hals och öppen mun, är ganska burdusa och trivs bäst i kolonier med många artfränder. De häckar helst i holk och trivs med våra kanarier, sebra- och måsfinkar, nymfkakaduor samt små astrilder. Varje art håller sig till sin sort och låter andra vara i fred.

                                          

Artnamnet, padda oryzivora, betyder "äter ris" men de är allätare, uppskattar fröblandningar, paddyris (oskalat ris), frukt, insekter och kvistar med skott och grönt som plockas på knoppar och skalas mest för skojs skull. Hos oss äter de som alla de övriga rivna morötter, gröna ärtor, kokt hackat ägg, clementiner och majskolvar. Vi har sett dem sitta på majskolven och rulla den som en cylinder för att komma åt runt om. Intelligent beteende?

Mer än några andra av fåglarna gillar de färska grenar med svikt. De älskar att gunga på grenar, ju smalare och svajigare desto roligare. Deras parningsdans är riktigt komisk. De sitter bredvid varann på pinnen, niger och hoppar samtidigt jämfota upp och ned gemensamt för att koordinera sig, komma i samma rytm och stämning, ju mer samspelta desto bättre. Vansinnigt skrattretande. De badar och duschar mycket.

Korta fakta - risfågeln

Risfågeln, padda oryzivora, är en härdig fink. Historiskt tävlar den med kanariefågeln om vem som levt längst med människan. Den lever i vilt tillstånd i Indonesien (eng. java bird/sparrow, ty Reisfink, da Risfuglen). Arten anses hotad och finns på EU:s CITES-lista. De får endast säljas med slutna ringar, ett bevis på att de ej är vildfångade.

Ursprungsfärgen är grå med svart hjässa, vita kinder och röd kraftig näbb. Vit och kanel är populära varianter. Vi har bara grå och vita men får också blandfärger, typ silverrygg och silver. Det krävs en expert för att SE skillnad på könen. Arten är 14 cm lång. 4-7 ägg ruvas 13 dygn, ungarna är flygfärdiga efter 25 dygn. Risfågeln kan leva 8-12 år.

©Ruth's Grafik har gjort de hoppande risfåglarna ovan.

 

fler bilder

Unge som ej färgat ut. Det dröjer upp till sex månaders ålder innan de är helt utfärgade.