Fuglaheim

- vårt fågelhem

nymfkakaduan - vänlig elegans

 
En härlig samling nymkakaduor från soliga sommardagar när ungarna kommit ur holkarna och lärt sig flyga. Då är det skådespel i utevoljären. Oftast klättrar ungarna lugnt omkring på upptäcksfärd under föräldrarnas kontroll men ibland utbryter flygövningar som smittar av sig. Konstigt nog kan de fladdra omkring som fjärilar allihop utan att kollidera. Nymfer är duktiga flygare. Det är en ynnest att få uppleva bebisarna utveckling till vuxna individer. 

 

 

Något snällare och trevligare än nymfkakaduan får man leta efter. De är mycket sociala, håller ihop i par, trivs bra i koloni och behåller sitt milda och fredliga temperament livet ut. Vi har nio stamfåglar tillsammans i ett rum på 10 kvm där de utvecklat en viss rangordning. Vid behov kan något par häcka hos de andra finkarna och det går utmärkt. Var och en sköter sitt, de stör inte varann. Nymfer är kända för att samsas lätt med andra fåglar.

 

Brokiga nymfer på ömse sidor

 


Nymfen är härdig och lättskött. Den vistas vilt på Australiens torra savanner, ofta på marken där den söker fröer. Den ska därför inte utfodras kraftigt utom under häckningen. Våra äter parakitblandning som bas med tillskott då och då av hirskolvar, frukt, gröna ärtor, rivna morötter, kokt ägg och svällda fröer. Oftare under häckning och uppmatning, annars mer sällan.  
                 

Nymferna är mycket häckvilliga om man har ett sympatiserande par. De kan häcka alla tider på året men bör inte tillåtas dra upp mer än två normalstora kullar per år. Hanen deltar aktivt i häckningen, han väljer holk och lockar in honan där, de turas om med ruvning och matning och hanen uppfostrar sedan ungarna. Här kan man verkligen tala om delad vårdnad.
Lägenhetsvisning pågår t.v.

Den eleganta huvudtofsen visar olika sinnesstämningar. Tofsen pekar lodrätt upp när fågeln är aktiv, företagsam och nyfiken på omgivningen. En fälld tofs visar ett vänligt stämningsläge. Hanen fäller tofsen vid uppvaktning och ser väldigt söt och snäll ut.
Normalfärgad hane t.h.

 

bilder på ungar

 
pärlbrokig med gul bottenfärg

  


normalfärgad grå unghane


en titt i holken


vithuvad pärlbrokig

  


pärlbrokig gul


lutinofärgad hona

korta fakta - nymfkakaduan

Nymfkakaduan är sedan länge mest känd som nymfparakit men fågelkännarna har nu bestämt sig för att det är en papegoja. Tofsen och kindfläcken är släktkännemärken för kakaduorna liksom hanens deltagande i häckningen. Nu heter den alltså nymfkakadua, nymphicus hollandicus (eng. cockatiel, ty. nymphensittiche, da. nymfeparakit och i australien kallas den också quarrion). Namnet "cocka-too-parrot" har förekommit på 1800-talet.

Normalfärgen är grå med vita fält på vingarna. Hanen har gult huvud med orange kindfläckar. Samma teckning anas på honan men betydligt svagare. Det förekommer många färgmutationer t.ex. brokig, lutino, pärl, silver, vithuvad, isabell, gulhuvad och fallow. Nymferna är 29-32 cm långa och lever i 12-15 år. De blir könsmogna vid 10-11 månader med ska inte tillåtas häcka före ett års ålder.

Nymfen är sällskaplig, den blir snabbt tam och mycket tillgiven. Ja, den är beroende av sällskap, av andra fåglar eller nära umgänge med sin ägare. Som tamfågel kan hanen lätt lära sig tala, men detta är individuellt. Nymfkakaduan har inte samma goda talförmåga som beostaren, grå jakon eller undulaten.
            Blandade färger nedan. Lutionofärgad hona t.h.