Fuglaheim

- vårt fågelhem

Lesson - näpen men ettrig

LESSONS SPARVPAPEGOJA
Denna näpna sydamerikan är en av våra favoriter.
En bedårande varelse, dryga decimetern lång. Mycket papegoja, trots sin ringa storlek. Inte särskilt högröstad, tämligen lugn och tystlåten. Lessons kräver inte stora utrymmen UTOM när de häckar. De är starkt revirhävdande och brukar inte kunna häcka med ett grannpar i närheten. Då förvandlas den lilla väna varelsen till en rasande furie och kan angripa fåglar som är betydligt större än de själva vilket kan leda till tragedier. Annars är de hur rara som helst när de sitter par om par och kramas och pussas. Urgulliga som föräldrar. Vid vila hörs ofta en lågmäld sång som påminner om kanariers milda höstsång men de kan också tjattra upprört som en högljudd sparvflock.

 

 

 

Vi framhärdar envist med kolonihäckning då vi vill undvika små häckningsburar som begränsar deras frihet. Det har blivit något av en sport att efterlikna naturen. Vi har fyra häckpar tillsammans på stort utrymme (4 kvm inne + 13 kvm ute = 17 kvm) och två-tre meter mellan holkarna. Det går bättre och bättre men kräver passning och …anpassning. Man får hela tiden vidta åtgärder för att de ska känna sig trygga med sina holkar. Som nybörjare ska man nog börja med endast ETT par eller enkönade kompisgäng om man vill ha många, antingen honor eller hanar.
Honan lägger vanligen 4-6 ägg som ruvas tre veckor. Ungarna lämnar boet efter cirka 30 dygn och matas ytterligare två veckor av hanen. Paret vill ofta dra upp två kullar i följd.

Lessons tycker som alla intelligenta fåglar om sysselsättning t.ex. grenar eller stubbar att gnaga på, redskap att klänga i eller kvistar med löv att knipsa av. De flyger snabbt som projektiler, har stor aptit och är riktiga storätare i förhållande till storleken. Våra äter parakitblandning och hirskolvar med daglig tillgång på färskfoder som frukt, grönsaker eller bär. De badar i regel inte men duschar gärna i milt regn eller stryker sig mot våta grässtrån.

Korta fakta - lessons

På sidan visas lessons sparvpapegoja, forpus coelestis, med ursprung väster om Anderna i Ecuador och Peru i Sydamerika (eng. Pacific Parrotlet, ty. Blaunacken Sperlingspapagei). Storlek 12-13 cm. Det finns sju arter sparvpapegojor.
 

Normalfärgen är gulgrön med grågrön ovansida. Hanen har ett blått streck bakom ögat, blågrå nacke samt koboltblå vingkant som bara anas när fågeln sitter. Den koboltblå färgen syns bäst i flykt. Honan är mindre grå på ryggen och grönare i sin ansiktsmask. Näbben ljust hornfärgad.
Lesson är en vanlig hobbyfågel och föds upp i ett tiotal färgmutationer varav vi har gröna och blå.

 

fler bilder

 
sexlingar, dock flera dolda