Fuglaheim

- vårt fågelhem

kanarien - med guld i strupen 

En liten flock kanarier är de underbaraste fåglar att hålla hemma. Mjuka och trevliga i lynnet, tillitsfulla, nyfikna, företagsamma ...och sjunger vackert. De smakar på det mesta man bjuder på, är riktiga livsnjutare, duschar, sprätter, plockar och ordnar. Kanarier har alltid något att pyssla med. Kanarierna har kommit till Fuglaheim för att stanna, vi kan inte tänka oss att vara utan dem.

Vi visste med ens att vi inte ville hålla på med renodling av färg- eller figurkanarier. Vi köpte gulbrokiga hartzer som är kända för sin sång samt en kopparröd hane, Pavarotti. De lever, häckar och förökar sig nu i koloni med risfåglar, måsfinkar, sebrafinkar, astrilder och stundtals nymfkakaduor. Ett åttiotal stamfåglar samsas på 42 kvm (11 kvm inne + 31 kvm ute).

 

Hela kolonin utfodras med kanarieblandning, finkblandning, hirskolvar, paddyris (till risfåglarna) samt rivna morötter som alla älskar. Tillskotten varieras mellan nypon, apelsin, rönnbär, gurka, sallad, äpple, gröna ärtor, hackat kokt ägg och uppblötta fröer. Företagsamma som de är smackar kanarierna säkert också i sig av nymfernas parakitblandning och risfåglarnas paddyris.

Alla fåglar är helförtjusta i färska grenar med löv eller bär, mossa, grässtrån med halvmogna fröer o.dyl. Det finns inget så givande som att se dem njuta och ta för sig av livets goda.

 

 

 

 

Vid häckningen bygger honan ett bo där hon ruvar 3-4 ägg i 13 dygn. Ungarna lämnar boet vid 18-21 dygns ålder och blir självständiga efter ytterligare 1,5 vecka. Honan kan mycket väl både bygga, ruva och mata upp en kull på egen hand. När hanen finns i närheten matar han honan under ruvningen och hjälper till att mata ungarna i boet samt när de kommit ut och honan börjar på ett nytt bo. Kanariens längd är 13 cm. De blir 7-12 år gamla.

         

Korta fakta - kanariefågeln

Den vanliga kanariefågeln, serinus canaria domestica, har hållits i fångenskap sedan 1500-talet då de första kanariesiskorna infördes från Kanarieöarna utanför Afrikas kust till Europa. Kanariefågeln har en lång historia som många andra kan berätta om mycket bättre än vi, t.ex. Kanarieklubben. Kanarien är en av de vanligaste hobbyfåglarna och har framodlats i flera olika varianter både vad gäller form, färg och sång. De domesticerade kanarierna omfattar ca 30 raser och 170 färgvarationer, fördelade på fem grupper: 1) oförädlade vanliga sällskapskanarier, 2) sångkanarier, 3) färgkanarier, 4) figurkanarier, 5) kombinerade varianter.

              
                    Charlotta                                                                                ungar i boet

 

 

 


Pavarotti