Over een kind met autisme

en het gezin om haar heen

Vrijetijd

home


Hier verzamelen we tips voor vrijetijdsbesteding.

Met een kind met een vorm van autisme kun je niet altijd overal heen. Denk maar eens aan de Efteling. Veel te veel indrukken, veel te veel mensen. Jammer. Maar heb je tips waardoor jij  bijvoorbeeld wél naar de Efteling kan gaan, of heb je tips voor een relaxed dagje uit? Stuur ze op! Voorwaarde is wel dat je er zelf bent geweest met je kind. Dan kun je er wat meer over vertellen en weten we zeker dat jij er goede ervaringen mee hebt. Onze eigen tips komen van onze eigen ervaringen. Want natuurlijk is er op het web genoeg te vinden. Maar het blijft toch een gok of het ook echt iets voor jouw kind is.
Verder zoek ik ook tips over clubs of hobby's  en dingen om thuis te doen, knutselen, spelletjes, boeken, filmpjes.......
  Laat het ons weten en wij plaatsen je tip! 

  Tips voor een goede voorbereiding.
  Tips voor een dagje uit.
  Tips om je kind te vermaken.
  Tips voor hobby's en clubs
  Tips voor vakantie

Heb je ook een idee? Mail ons dan! Marijke

Voorbereiding


 Gehandicaptenpas
  Wist je dat je recht hebt op een gehandicaptenpas zodat je in pretparken niet in de rij hoeft te staan? Het beste kun je van tevoren even bellen naar het pretpark waar je heen wil. Soms wordt er wel gevraagd om een verklaring van je dokter. Dat is in ieder geval zo bij de Efteling. En bij Bobbejaanland krijg je dan aan de kassa een speciaal pasje. Maar dus altijd even bellen van tevoren!

   Overzicht
  Zorg dat je kind een goed overzicht heeft over wat je gaat doen. Dat kan dmv picto's of een aftelkalender. Je kunt ook voor elke activiteit vertellen wat je gaat doen , wat de bedoelig is en wat je van je kind verwacht. In de vakanties werk ik altijd met aftelkalenders voor de hele week, daar zet ik in wanneer we op bezoek gaan, wanneer we buitenshuis iets leuks gaan doen, wanneer we gaan knutselen. je kunt er zoveel of zo weiig in zetten als je wil. Ik zet er ook in wanneer ze gaan logeren en wanneer mama weg is.

  Zoek activiteiten uit die te overzien zijn. Dus niet teveel (vreemde) mensen, niet teveel herrie, niet teveel indrukken......

  Op tijd stoppen
  Regel het zo dat je altijd halverwege de activiteit kan afbreken. je kunt beter stoppen voordat het uit de hand lopen dan de boel forceren. Je past je aan aan je kind. Als je iets wil doen zonder rekening te houden met je kind kun je beter zonder kind weggaan. Dat is beter voor ouder én kind!

  Claimen/ vervelen 
 Claimt je kind je doordat je met hem of haar móet spelen? Of kan het zich niet zo goed zelf vermaken? Daar heb ik het volgende aan gedaan. Het is een idee wat ik heb overgenomen van het medisch kleuterdagverblijf. Dit heb je nodig.

2 blanco picto's, 1 van geel karton, 1 van rood karton
2 kartonnen (A4) 1 gele en 1 rode.
kleine blauwe kartonnetjes van 5/5 cm
Zelfklevende klitteband (doehetzelf zaken)
Plaatjes van speelgoed van je kind (van internet, folders of tekenen)
1 plaatje van je kind en 1 van je kind en jezelf samen

De gekleurde blanke picto's hang je op het tijdstip dat je wil dat je kind speelt. De gele wil zeggen dat ze van de gele kaart speelgoed mogen kiezen en dat jij als ouder/ opvoeder meespeelt. De rode kaart wil zeggen dat ze zelf moeten spelen met wat ze van de rode kaart kunnen kiezen.

Plak op de rode en gele kartonnen elk 5 stukjes klitteband.
Plak op de kleine blauwe kartonnetjes ook klitteband.
Plak plaatjes corresponderend met het speelgoed van je kind op de blauwe kartonnetjes.

Als je een dag kiest voor zelf spelen hang je voor het ontbijt de rode picto tussen de picto's (bijvoorbeeld  het moment dat je kind thuiskomt). Je kiest van tevoren 3 tot 5 soorten speelgoed uit om op de kaart te hangen. Als je kind thuis komt kan het uit dit speelgoed kiezen. Je kind weet al dat het zichzelf moet vermaken omdat je de rode picto 's ochtends hebt laten zien. Geef een kleine beloning in het vooruitzicht als het kind zich goed vermaakt.

Als je van plan bent samen iets te doen doe je hetzelfde maar dan met de gele  picto en kaart. Op deze manier heb je zelf in de hand of je samen speelt of niet en waaruit je kind kan kiezen. Je kind heeft toch het gevoel zelf te kiezen, ook al beperk je die keuze. En je kind heeft overzicht over wat er gaat gebeuren en wat er van 'm wordt verwacht. Bij mijn dochter werkt het heel goed.

Dagje uit


   Dierenrijk Europa  Mierlo, vlakbij Eindhoven.
Dit is een nieuwe, niet zo grote maar wel heel overzichtelijke dierentuin. Op een hoog punt kun je letterlijk de hele dierentuin overzien! Het is niet massaal maar juist heel erg knus. Er zijn ook vrij ruim opgezette moderne speeltuinen, binnen en buiten. Het is niet spectaculair maar ideaal voor een gemoedelijke middag. Als je van verder komt kun je het misschien combineren met iets eten in een pannekoekenhuis in de omgeving.  Maar je kunt ook perfect picknicken in de dierentuin.

  
Poppentheater De Dwerg Dit is een heel bijzonder maar klein poppentheater in Drunen. Het is geen gewone poppenkast, maar de speler acteert mee en de decors zijn driedimensionaal. Het is niet groot en  heel overzichtelijk, er kunnen zo'n 25 kinderen in. Reserveer dus wel! Er komen vaker kinderen met een vorm van autisme. Je kunt gerust met een stoel naast je kind gaan zitten of het op schoot nemen. Ook leuk voor een feestje!!!! Echt een goede tip!

   DAF museum Eindhoven. Zeker een bezoekwaard voor een auto-freak! De kinderen mogen ín de vrachtwagens klimmen. Er staan veel mooie oude auto's en er kan met de computer worden gewerkt.  Je kun opdrachten maken en je krijgt, als de antwoorden goed zijn, een klein kadootje. Ook leuk voor brusjes!
Op de site kun je auto-bouwplaten vinden en uitprinten. Leuk idee voor een knutseluurtje!

   Kasteel Helmond Helmond. De kinderen kunnen een speurtocht maken door de kelders van dit bijzonder mooie kasteel. Ze mogen scherven bij elkaar zoeken in zand en in elkaar passen als echte archeologen. Woensdagmiddag vanaf 14.30 uur is de rondleiding gratis. En in de zomer worden er speciale kinderprogramma's aangeboden. Zo hebben mijn kinderen een keer een speciale rondleiding gekregen verkleed als prinses in kleding van het kasteel, en ze hebben een keer een echte prinsessenmuts of ridderhelm mogen knutselen. Je kunt ook een bezoekje op 'maat' samenstellen. Neem hiervoor even contact op met het kasteel.

   
De Groen poort Oertijdmuseum te Boxtel. Over dino's, haaien, walvissen, fossielen en veel meer. Je kunt een leuke speurtocht maken. Ook hebben ze een grote winkel met leuke souvenirs zoals echte halfedelstenen en fossielen. De beheerder is heel enthousiast en loopt vaak rond om vragen te beantwoorden. Een heel sympathiek museum!

 
Madurodam Heel overzichtelijk en leuk! De kinderen kunnen overal knopjes indrukken of muntjes in gooien ( 10 ct en 50ct). Soms krijg je een klein kadootje of snoepje via een vrachtwagentje die het voorrijdt. Je kunt een route lopen maat ook kris kras overal rondlopen. Heel leuk om er met de trein en tram heen te gaan. Je kunt zo van de trein in de tram stappen en de tram stopt voor de ingang van Madurodam. Een beleving op zich! Een klein stukje lopen en je kunt ook nog picknicken in een groot park achter Madurodam.

  Speelgoedmuseum Op Stelten!
Dit speelgoedmuseum is ooit ontstaan uit een privécollectie, die het echtpaar Heemskerk in de loop der jaren bijeen heeft gebracht. Daarna heeft het museum jaren onderdak gevonden in een oud klooster en nu zit het museum in een schoolgebouw van meer dan 100 jaar oud. De nostalgische sfeer van toen, hangt er nog, en ook de prachtige muurkasten van toen zijn er nog steeds.

Andere tips


    Miel Monteur.  Dit is een computerspel voor kids vanaf 5 jr, waarbij je zelf samen met Miel Monteur de vreemdste auto's in elkaar kan zetten. Zo kan je rolschaatsen als wielen, een fietsstuur als stuur of vliegtuigonderdelen gebruiken. Natuurlijk mogen er ook een accu, tank en remschijven niet ontbreken. De auto kan je uitprinten. Samen beleef je spannende avonturen. Let wel op dat je de goede cd-rom koopt, er is een hele goedkope versie in omloop maar dat is een soort demo. Deze cd-rom kost rond de 15 €.

 
Chocoladerotsjes  Deze link opent in WORD een recept in picto's uitgetekend (van MKD). Hierdoor kun je je kind stap voor stap uitleggen wat er gaat gebeuren. Het is een leuk tijdverdrijf om samen te doen, je kind kan zich lekker vies maken. Als je gestressed bent of haast hebt kun je deze activiteit beter een andere keer doen. Zijn de rotsjes klaar? Lekker smikkelen!

Hobby's en clubs

 

Equitherapie
 
Paardrijden kan een therapeutisch effect hebben op kinderen. Vooral voor kinderen met sociaal-emotionele problemen. Een relatie met een paard stimuleert kinderen te vertrouwen en zich te ontwikkelen. Kijk maar eens op de site.Kruidenhoeve
  In principe voor Clienten met PGB. De begeleiders en therapeuten geven activerende en ondersteunende begeleiding bij zwemles (1 op 1) of andere zwemactiviteiten, koken, tuinactiviteiten, bediening in het restaurant, en allerlei workshops. De activiteiten hebben als doel een ieder die zich beter te voelen over zichzelf en goed te kunnen meedraaien in de maatschappij.

 

Tips voor vakantie

Stichting Meded : organiseert dolfijntherapie en begeleide gezinsvakanties in Turkije. Ook een geweldig initiatief voor mensen die samen in het buitenland op vakantie willen.

Members Area