Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Zeehaven

Het verslag

 

Racing Gent-Zeehaven: het verweerde stadion en de eenmanstifosi

Na ons bezoek aan Dender was het tijd voor Racing Gent-Zeehaven.Deze club stond redelijk hoog op het verlanglijstje, aangezien het Emanuel Hielstadion volgend jaar wordt omgebouwd tot een stadion voor atletiek.Racing Gent-Zeehaven zelf gaat dan op een ander terrein spelen. Dit was dus ongeveer de laatste kans om ernaartoe te gaan of er moest een gelukkige loting uitvallen in de eindronde. Om dat risico niet te lopen gingen we nu maar alvast. 

Racing Gent-Zeehaven zelf spreekt me vooral aan om de naam. Het klinkt als een club voor woeste zeehelden met lange baarden en sterke verhalen. Zogenaamd mooi voetbal wordt er  zeker niet geaccepteerd en voetballers met zilveren of gouden schoenen worden meteen gekielhaald. De pub bij het stadion heet zeker "Ye Old Fishermen" en de spelers eten voor de wedstrijd een maal bestaande uit aardappelen en vissenkoppen die wordt weggespoeld met liters rum van minstens 80% alcohol.

Om te zien of dit allemaal klopte moest ik twee dingen doen; de club zelf een keer bezoeken en in de geschiedenis van de club duiken. Het tweede besloot ik als eerste te doen, want je kunt niet goed genoeg voorbereid zijn. wat me opviel was dat Racing Gent-Zeehaven in het verleden een best grote club was. Even een stukje geschiedenis met behulp van de site.

De club ontstond op 1 april 1899 uit de fusies van Athletic Club Gantois, Sport Pdestre Gantois en Football Club Gantois en sloot als Racing Club de Gand aan bij de UBSSA. De club nam dat jaar deel aan de West- en Oost-Vlaamse reeks van de Eerste Klasse, maar speelde daarna op het tweede niveau. In 1903 fusioneerde Sportmen's Club Gantois nog met de club. In 1908 bereikte men opnieuw de eerste klasse, maar de club werd laatste en degradeerde terug naar Tweede. Twee seizoenen later echter, in 1911, promoveerde de club opnieuw naar Eerste waar men zou spelen tot in de jaren dertig, met uitzondering van telkens een seizoen Tweede in 1922/23 en 1930/31. In 1912 speelde Racing de finale van de Beker van Belgi, maar verloor van Racing Club de Bruxelles. De club speelde nu verschillende seizoenen in dezelfde reeks van rivaal AA La Gantoise. In 1925 kreeg de club de koninklijke titel en werd Royal Racing Club de Gand. In 1925 en 1929 haalde de club zijn beste resultaten, met telkens een vijfde plaats in de eindstand.

In 1935 werd de club voorlaatste en zakte weer naar Tweede, drie jaar later gebeurde hetzelfde in die reeks en zakte men weg naar Derde Klasse. Na ruim een decennium op dit niveau kon in de jaren 50 de club weer opklimmen. In 1951 speelde RRC de Gand kampioen in zijn reeks en promoveerde weer naar Tweede Klasse, het jaar erop herhaalde de club dit en kon zo het seizoen 1952/53 weer van start gaan in Eerste Klasse. Dit verblijf was echter van korte duur, de club zakte na n jaar definitief weg, drie jaar later degradeerde men zelfs uit Tweede Klasse. De club bleef de komende halve eeuw in Derde en Vierde klasse hangen en speelde in de jaren 80 zelfs zes seizoenen in de provinciale reeksen.

In 1969 was de clubnaam vervlaamst tot Royal Racing Club Gent. Op 1 juli 1987 fusioneerde de club met FC Heirnis Gent (stamnummer 7504) tot Royal Racing Club Heirnis Gent. Tot voor de fusie speelde de ploeg in zwart-wit gestreepte trui met zwarte broek en zwart-witte sokken, na de fusie met Heirnis dat in zwart en geel speelde werden de sokken geel. In 1998 liet men de gele sokken achterwege en men herstelde na een petitie van de supporters de naam terug naar het vroegere RRC Gent, tot de club in 2000 met KVV Standaard Meulestede (stamnummer 432) fusioneerde tot Royal Racing Club Gent-Zeehaven. Omdat Meulestede in geel en rood speelde nam men een rood-gele boord op de kledij. In 2002 tenslotte werd na een fusie met KFC Oostakker (stamnummer 2689) de naam Koninklijke Racing Club Gent-Zeehaven en speelde men weer in volledig zwarte uitrusting.

Een club met veel geschiedenis dus en weinig zeebonken :-( Vooraf ook nog even genformeerd hoeveel man Racing Gent-Zeehaven tegenwoordig trok en dat zouden er zo'n 600 moeten zijn. Ondanks de verkeerde routeplanner van Superjohn, die stuurde ons namelijk naar het toekomstige stadion (wat overigens helemaal niets is), kwamen we toch nog op tijd aan bij Racing Gent-Zeehaven. Dit mede dankzij 2 fossielen die ons perfect uitlegden waar het stadion lag (zeer dicht bij het Jules Ottenstadion trouwens). Het lag in een redelijk nette buurt en op 't gemakje gingen we naar binnen. Zes euro kostte het en daarvoor mochten we langs alledrie de zijdes gaan staan. Een stormloop op kaartjes was er trouwens niet en SJ telde ongeveer 225 man. Die 600 man was waarschijnlijk een sterk zeemansverhaal.

Het stadion zelf overtrof trouwens mijn verwachtingen. Als liefhebber van oude rotzooi kon ik mijn lol op; verweerde reclameborden van bedrijven die 20 jaar geleden op de fles gingen, afbrokkelende terracing. rottend hout, veel instortingsgevaar en een kapot scorebord. Opvallend waren ook de fans; veelal oude mensen of kinderen die, gezien hun trainingspak, jeugdspelers waren. Voor de rest was er ook 1 teletoeter die zich helemaal had uitgedost in de kleuren van Racing Gent, een luchthoorn bij zich had en een megafoon met daarop diverse Racing Gent-liedjes. Hij stond ergens helemaal alleen in een hoekje zijn tifo-acties uit te voeren. Snel passeerden wij hem en gingen bij het scorebord staan. Dat was overigens nog niet zo lang kapot, want jeugdige onverlaten hadden met een bal de lampjes kapot gegooid. Vandaar dat het niet meer werkte.


Na wat foto's te hebben geschoten was het tijd voor de wedstrijd. Die was niet zoveel. Racing Gent leek de betere en kreeg er natuurlijk een om de oren. We besloten om even de kantine op te zoeken, waar het kantinepersoneel SJ probeerde op te lichten. Hij betaalde voor een cola van 1,50 met een briefje van 100 en kreeg 18,50 terug. Hierop ging SJ veel stampij schoppen en uiteindelijk kreeg hij zijn geld. De kantine was heel vettig en rook naar oud frituurvet. Snel maar weer naar buiten waar de wedstrijd niet echt beter wilde worden. Racing Gent had wel het beste van het spel, maar grote kansen creerde de ploeg niet. Ik zag ineens wat interessante elementen in het stadion die ik op de gevoelige plaat ging vastleggen. Een was een monument voor de slachtoffers van Racing Gent tijdens WO I. Ook was er nog een heel oude, geschilderde, reclame te zien op de muur achter de kantine. Het ging over "de Ratjes", die bijnaam van Racing Gent. Navraag over die bijnaam leerde me het volgende: vroeger konden de Franstalige Gentenaars de naam Racing niet goed uitspreken, en kwam er iets als 'Rassing' uit de mond. Dat werd dan in de Nederlandstalige volksbuurten vervormd tot 'Ratjes' met een zekere knipoog naar de Franstalige burgerij.

In de rust zagen we dat je vrijuit in en uit kon lopen en SJ had zijn ogen goed de kost gegeven. Hij had daardoor een frietkot gezien en daar besloten we de rust door te brengen. Na een gezonde en voedzame maaltijd gingen we weer terug. Racing-Gent stond nog steeds achter maar begon beter en beter te worden. Uiteindelijk viel dan ook de 1-1 en maakte de doelpuntenmaker ineens haast. Niet echt logisch, want Racing Gent-Zeehaven speelt nergens meer voor en is in afwachting van de eindronde. Ik ben toch nog blij dat ik in het Emanuel Hielstadion ben geweest, want het was leuker dan verwacht. Echt een oud stadion, wat je eigenlijk onder je ogen ziet verdwijnen. Voor de club is de verhuis natuurlijk beter, maar toch jammer dat dit soort stadions steeds meer verdwijnen.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsDe foto's

De straat waar het gelijknamige stadion aan ligt. Handig, want nu weten we meteen wie die Hiel was.

De dichte kasse beloofde weinig goeds. Zou het stadion al gesloten zijn?

De buitenkant van het stadion. Geen mooie faade, wel veel beton.

Door het hek heen was al een stukje van de kromme tribune te zien.

Een kassa die gelukkig wel open was, hoewel duidelijk op z'n retour.

Net als die reclamebord. Hoogstwaarschijnlijk bestaat dit bedrijf al jaren niet meer.

Ook de betonnen staantribune was al flink aan het wegrotten.

Een dichtgemetselde en overwoekerde uitgang. Een stil monument.

Net zoals deze floodlight. Die heeft ook betere tijden meegemaakt.

Als je binnenkomt, kom je op deze staantribune terecht. Hier, zoals zowat overal, oude mannetjes.

Aan de overkant een grotere terrace met veel reclame en het gesloopte scorebord.

De trots van de Racing Gent-Zeehaven; deze tribune. Zelf werd ik er niet enthousiast van

In tegenstelling tot de kromme tribune. Die vond ik geweldig.

Nogmaals, waarbij hier duidelijk te zien is hoe schuin de tribune is.

Nadeel van deze tribune was deze teletoeter.

Zelf besloten we om bij het scorebord te gaan staan. Uiterst links is de begroeide uitgang nog te zien.

Hier de achterkant van deze tribune, waarbij het houten geraamte iets sinisters aan het geheel geeft.

Het scorebord, waarbij duidelijk te zien is dat vervelende jeugd de lampjes kapot heeft gegooid.

Ook op deze tribune lag de gemiddelde leeftijd hoog.

Evenals hier naast de hoofdtribune. Het supporterspotentieel is duidelijk aan het vergrijzen hier.

De hoofdtribune gezien vanaf de zijkant. Ik kon er niet enthousiast van worden.

Achter de tribune waren echter mooie elementen te vinden, zoals deze oude slogan.

En een monument voor de slachtoffers van WO I.

En dit bord. Helaas voor Gent-Zeehaven weer geen sponsor die de bal wil schenken.

Wel een poging om wat sfeer te brengen om het beton zwart-wit te schilderen.

Op het veld gebeurde ondertussen niet veel. Het voetbal was erg matig.

Alleen de teletoeter werd er enthousiast van.

Diep in de tweede helft maakte Racing Gent-Zeehaven nog gelijk.

De hoofdingang. Nog een paar wedstrijden en er zal nooit meer gevoetbald worden in dit stadion.

Nog een laatste blik voordat we definitief afscheid namen van dit, beste leuke, stadion.


 

 

2005AllRightsReserved.