Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Wycombe verslag

Het verslag

    

 

Gus in Oranje

 

Hoe komen de keuzes voor tripjes tot stand? De ene keer is het een bewuste keuze, terwijl het de andere keer puur toeval is. Soms heeft het nog een derde reden en dat was het geval bij Wycombe v Darlington. De reden was Gus Uhlenbeek. Deze man hadden we een maand eerder zien spelen met Wycombe in en tegen Shrewsbury. Hij was veruit de beste man van het veld en ondanks dat wij hem fanatiek aanmoedigden met de kreet "Gus, Gus, Gus" dacht de stadionspeaker bij Shrewsbury dat het apengeluiden waren. Via de microfoon riep hij ons op te stoppen met de racistische spreekkoren. Nog altijd een van de mooiere momenten in Engeland. We besloten onmiddellijk om deze man te gaan stalken totdat hij er ziek van werd. Dat zou uiteindelijk lukken, maar ten tijde van deze wedstrijd had hij er nog geen genoeg van. Hij vond het zelf leuk dat er fans van hem op de tribune zaten.

 

Wycombe Wanderers v Darlington dus. Op het eerste oog en weinig bijzondere wedstrijd, want allebei de clubs speelden nergens meer voor. Doordat Wycombe in de buurt van Londen ligt besloten we om onze tegoedbonnen voor een gratis overtocht met de boot te gebruiken. We hadden immers toch nog tijd zat. De boot bleek helemaal vol te zitten met Engelse sletjes. De ene nog ordinairder dan de andere. SJ leek er wel van te kunnen genieten, want hij was stiekem via de spiegelwand in de naad van een van de sletjes aan het kijken. Door dit entertainment verliep de overtocht wel vlotjes en ondanks enig oponthoud bij de douane kwamen we ruim op tijd bij Adams Park aan.

 

Adams Park zelf is een voorbeeld voor andere lower leagueclubs die nieuwe stadions gaan bouwen. Het was mooi geweest als Northampton, Colchester en Shrewsbury wat meer naar deze club hadden gekeken, want zoals Wycombe het nieuwe stadion heeft gebouwd is het helemaal niet erg om eens een modern stadion te bezoeken. Het heeft namelijk een goede mengeling van zit- en staanplaatsen. Ook de gigantische South Stand, die hoog boven de rest uitsteekt, maakt het dat het stadion een geheel eigen karakter heeft. Mooi omringd door het groen en heuvels was het geen straf om hier voetbal te kijken. Ik zie mezelf hier in de toekomst ook nog best een keertje terugkeren.

 

Zoals ik al schreef was het affiche geen bijzondere. Ook de clubs hebben weinig met elkaar, want waar Wycombe bij Londen ligt, is Darlington ergens in het noordoosten gesitueerd. Er is ook geen enkel spannend verleden tussen beide clubs, want Wycombe speelt pas sinds 1993 in de League terwijl Darlo er al sinds 1921 in verblijft. Op het moment dat wij deze wedstrijd bezochten was hij in de hele geschiedenis pas drie keer gespeeld. Wat het voor ons leuk maakte was de aanwezigheid van twee Nederlanders bij Darlo. Ex-Celt Bobby Petta en Clyde "the Glyde" Wijnhard waren meteen ook niet de minste Nederlanders bij die club. Dit moest wel een leuke wedstrijd worden met veel jongens van 'Dietsche Bloed' op het veld.

 

Om Gus te eren had ArmandV een Nederlandse vlag meegenomen met daarop geschilderd Gus in Oranje. Na de nodige foto's te hebben gemaakt van deze vlag, en ondertussen vaag te zijn aangekeken door de Chairboys om ons heen, kreeg Gus de vlag ook in de gaten. We zagen daarop een glimlach en een hele rij witte tanden. Onmiddellijk liep Gus naar Clyde toe. Clyde keek daarop onze kant op. Hij was duidelijk gedisst door Gus, die hem had gevraagd waar zijn spandoek hing. Clyde zou hem later in de wedstrijd terugdissen en daarmee zijn gram halen. Bobby Petta hoorde er niet echt bij, want die liep in zijn eentje wat warm. Echt veel zin leek hij er niet in te hebben. Jammer, want bij Celtic had hij in het begin toch een erg goede periode die hem bijna in het Nederlands elftal bracht.

 

Eindelijk zou de wedstrijd dan beginnen. We hadden toch redelijk wat verwachtingen van de wedstrijd, want beide clubs waren de beste voetballende ploegen die we tot nu toe in League Two hadden gezien. Vooral Darlington had in Boston veel indruk gemaakt, ondanks een onterechte 3-1 nederlaag. Nadat ik even goed had gekeken bleken er nogal wat grote namen op het veld: Steve Guppy, Steve Claridge en Alun Armstrong waren alledrie spelers met de nodige ervaring in de PL. Mede door deze spelers en onze drie landgenoten werd het een leuke wedstrijd waarin het spel over en weer golfde. Op de tribune was het ondertussen ook een gekkenhuis, want de man met de rauwste stem ooit brulde "Chairboys" gevolgd door een "Barmy Army" van de rest. Er was dus, heel onverwacht, een mooie sfeertje tijdens deze wedstrijd.

 

Op het veld gebeurde ook van alles. Een niet eens zo'n goede voorzet werd door Clyde perfect op het hoofd genomen. De keeper van de stoeljongens versteende en de achterwaartse kopbal zeilde in het doel. Clyde liep even naar Uhlenbeek om hem terug te dissen voor het incident voor de wedstrijd. Een knipoog en een gemeen lachje richting Gus waren genoeg. Twee minuten laten was het Gus die weer kon lachen, want via veteraan Claridge was het 1-1 geworden. Twee goals door culthelden dus, je kunt het minder treffen. Voor de rust waren er nog enkele kansen, maar het bleef 1-1. We hadden ons echter zeer goed vermaakt. Zowel het spel, het doelpunt van Clyde als de sfeer op de tribune waren uitstekend. Nu maar hopen dat de tweede helft van hetzelfde niveau zou zijn.

 

Helaas, de tweede helft was jammer genoeg een stuk minder. Hoewel voor League Two begrippen was het nog best aardig. De pijnlijkste actie maakte de manager van Wycombe, hij wisselde Gus. Wat een dwaas. Een van de locals verontschuldigde zich en gaf als reden aan dat de manager maar een Schot was en niet beter wist. De vervanger van Gus was een verwijfde aanvaller die er niets van bakte. Het bleef dus 1-1. We hadden een wedstrijd gezien met twee gezichten: de eerste helft was erg leuk en de tweede matig. Beide clubs konden door dit resultaat de playoffs nu wel vergeten. Al met al was het een leuk tripje geweest en we maakten al afspraken voor de maand erop wanneer Cambridge v Wycombe op het programma zou staan. Gus was nog zeker niet van ons af. Het zou ook de wedstrijd zijn waarin we Gus voor het eerst zouden zien scoren.

 

Op de terugweg gebeurt er normaal weinig bijzonders. Ditmaal was het in Engeland niet anders. Lekker LTS-voetbal spelen bij het wachten, relaxed wat drinken op de boot, Dokkie die moest kotsen en daarna Frankrijk weer inrijden. Op het continent bleek Vadertje Winter flink huis te houden. We kwamen in een sneeuwstorm terecht. Tijd om even te parkeren en een sneeuwballengevecht te houden. Grootste slachtoffer was SJ, die een flinke lading sneeuw in zijn bek kreeg. Na deze jolijt bleek ArmandV te willen slapen op de achterbank. Ik moest dus rijden en het werd een glibberpartij van jewelste op de Vlaamse wegen, waar ze nog niet van strooien hadden gehoord. Toch had het ook wat idyllisch en was het zeker niet vervelend. Uiteindelijk splitsen we weer in Hazeldonk. ArmandV ontwaakte uit zijn coma om TZ thuis te brengen, terwijl ik bij SJ in de auto stapte, waar ook de overige Brabanders inzaten. Het was een aardig tripje geweest alles bij elkaar.Het rapport

Het stadion

Adams Park is een vrij nieuw stadion, maar zeker niet onaardig. Het ligt aan de rand van de stad, maar door de heuvelrijke omgeving is dat totaal niet storend. Ook erg mooi dat de club ervoor heeft gekozen om de fans ook keuze te geven om te staan. Wij vermaakten ons uitstekend op de terrace achter de goal. Wat het stadion ook speciaal maakt is die grote doubledecker. Waar ik het bij Crewe Alexandra niet zo goed vond passen, vind ik dat hier wel. Als ik nog een keer bij Wycombe kom, dan zou ik daar wel bovenin willen zitten.

De sfeer

De 'Chairboys' hebben niet echt een reputatie als zangkoor, maar ik vond dat erg meevallen. Er was een brulboei die continue de boel ophitste. De trommel was iets minder, maar die rauwe stem maakte dat weer goed. Van Darlingtonzijde heb ik weinig gehoord, maar die moesten ook een erg lange reis maken en waren waarschijnlijk te lam om te zingen.

De wedstrijd

Een wedstrijd met twee gezichten: de eerste helft was goed, terwijl de tweede helft wat tegenviel. In de eerste helft was het technisch allemaal best goed wat er te zien was, met name door de Nederlanders. Er zat echt voetbal in beide clubs. In de tweede helft voerden beide managers wat domme tactische wijzingen door (Gus werd er zelfs afgehaald, terwijl hij duidelijk de beste Chairboys was), waardoor het voetbal ineens een stuk achteruit ging. Jammer, maar aan de andere kant blijft dit toch een van de betere wedstrijden die ik gezien heb in League Two.

De omgeving

Adams Park ligt aan de rand van de stad, eigenlijk in de industriezone. Toch merk je daar weinig van. De omgeving is erg bosrijk en met die heuvels rondom het stadion had het eigenlijk wel wat. Als er clubs nieuwe stadions gaan bouwen moeten ze een voorbeeld nemen aan Wycombe, want zo kan het namelijk ook.

Overall

Deze wedstrijd was mijn vijfde in vijf maanden tijd. Van verzadiging was echter geen sprake, want het was weer genieten als vanouds. Leuke wedstrijd, leuk stadion, een doelpunt van Clyde en als hoogtepunt Gus die Clyde dist nadat hij ons spandoek heeft gezien. Als er ooit een belangrijke wedstrijd op het programma staat voor Wycombe ben ik dan ook erg geneigd om weer eens af te reizen naar Adams Park. Dit is een van de clubs die leuker is dan ze vooraf lijken.De statistieken

Wycombe Wanderers v Darlington 1-1 (19/02/2005)

34. Clyde Wijnhard 0-1

36. Steve Claridge 1-1

Ground: Adams Park, High Wycombe

Visits: 1

Season: 2004-2005

Competition: League Two

Position Wycombe Wanderers: 10

Position Darlington: 9

Gate: 4326

Match Number in England: 6

Goals: 16

Line up Wycombe Wanderers:

Talia, Senda, Easton, Nethercott, Johnson, Uhlenbeek (74. Dixon), Ryan, Bloomfield (63. Williamson), Guppy (80. Perpetuini), Stonebridge, Claridge

Line up Darlington:

Russell, McGurk, Liddle, Clarke, Wainwright, Convery, Gregorio (74. Kendrick), Close, Petta (82. St'Juste), Armstrong, Wijnhard

Yellow Cards:

-De foto's

Voor het eerst op de boot. Dat beviel goed. In de verte zijn de krijtrotsen al te zien.

Adams Park vanuit buiten gezien. Een nieuw, maar toch ook leuk stadion.

Wycombe heeft een mooi clublogo.

De lange zijde.

Het uitvak. Veel man nam Darlington niet mee deze dag.

De hoofdtribune, een mooie doubledecker.

Onze terrace waar we stonden, samen met de harde kern van Wycombe.

Een mooie heuvel achter Adams Park.

Het uitvak met glimmende stoeltjes.

Hoog overleg tussen Bodger en SuperJohn.

Een groep hooligans die speciaal voor Gus naar deze wedstrijd waren gekomen.

Wycombe krijgt een kans, maar Gus scoort niet in tegenstelling tot Clyde.

Licht teleurgesteld gaan de Chairboys weer naar huis. Er had meer ingezeten vandaag.

In Belgi begon het ineens te sneeuwen, wat resulteerde in een sneeuwballengevecht.

Het rijden was lastig door de sneeuw, maar iddylisch was het wel.


 

 

2005AllRightsReserved.