Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Workington

Het verslag

  

 

Bobo's in Workington

 

"Workington, wat ga je dr nu weer doen?", was een veelgehoorde reactie, toen ik aangaf naar Workington v Hinckley United te gaan. Met leagueclubs als Wycombe Wanderers, Grimsby en Barnet word ik ook meewarig aangekeken, maar als ik daarna uitleg dat het profclubs zijn kom ik er nog wel mee weg. Workington is echter een veredelde amateurclub en dan ook nog eens in de uithoek der uithoeken van Engeland. Waar Carlisle nog langs een snelweg ligt, ligt Workington niet eens in de buurt van C-wegen. In Workington is men al blij met een kasseienstrook, zodat ze zich met paard en wagen niet continue vastlopen. In Workington regent het namelijk altijd en kennen ze zonlicht slechts van horen zeggen. Die barre omstandigheden maken Workington niet echt tot een toeristische trekpleister, maar geven het stadje wel iets mythisch mee. Iets wat je zelf ook graag wilt ervaren. Ik was dan ook blij dat ik die mythe op 15 maart zelf ging ervaren.

 

Het verhaal hoe we uiteindelijk in Workington belandden is vrij lang, dus ik zal het even kort proberen samen te vatten. Ik zit, samen met nog enkele andere, bij een sektarisch clubje Engels voetballiefhebbers, genaamd Phoenix92. Afgelopen jaar werd besloten om eens een club te sponsoren in Engeland. Enkele clubs, zoals Altrincham, Sheffield FC, Glossop North End en Aldershot werden genomineerd om "Phoenix92 Club van het Jaar" te worden. Uiteindelijk werden voorgenoemde clubs het niet, maar viel de keuze op ex-Leagueclub Workington. Tegenwoordig vegeteert deze club in de Conference North (het zesde niveau in Engeland), maar de club heeft in het verleden redelijk wat jaartjes in de League doorgebracht. Dat maakt de club nog wat specialer, dan clubs die altijd bij de "amateurs" hebben gespeeld. Een vervallen grootheid in een desolate uithoek van Engeland; mooier kan bijna niet.

 

Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van Workington vond plaats in 1951. De club werd, met tien stemmen meer dan New Brighton, gekozen in de League. De bestuurders van Workington hadden moeten lullen als Brugman, want weinig clubs hadden zin in die lange trip. In de League ging het best aardig en in 1957 legde de Reds een erg goede clubrun op de mat. Ze werden beloond met een wedstrijd tegen Manchester United, dat destijds speelde met de Busby Babes (een paar maanden later zou een groot deel van die team omkomen in Mnchen). Workington verloor, maar had zijn toeschouwerrecord verpulverd. Liefst 21.000 mensen waren komen kijken, een aantal waar ze nooit meer in de buurt zouden komen. Dertien jaar na de toelating van de club vond de eerste promotie plaats. Workington mocht daarom 1964 uitkomen in Division Three en zou daar drie jaar in spelen. Het tweede jaar was het succesvolste, toen de club bijna promoveerde naar de Second Division. Raar genoeg vloog de club er het jaar erop keihard uit. Het jaar daarop vlogen ze zelfs bijna uit de Fourth Division, maar ze werden herkozen. De jaren daarop ging het allemaal weer wat beter, maar vanaf 1974 moesten ze ieder jaar mee in de pot. De eerste drie maal werden ze nog gered door de sympathie die de club had opgebouwd in de loop der jaren, maar in 1977 werd de ploeg vervangen door Wimbledon, wat 6 stemmen meer haalde. Workington was in 1977 stijf onderaan geindigd met slechts 19 punten uit 46 wedstrijden, en veel clubs begonnen zich wat te irriteren aan die lange trip naar Workington. De club zou nooit meer terugkeren op League-niveau en zal dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer doen.

 

Omdat Workington in zo'n godverlaten hoek ligt, vertrokken we met zijn vijven al op vrijdag. Slechts Erkaa zou een dag later komen. Hij kon geen vrij krijgen en zou zaterdagochtend op Liverpool vliegen en daar zouden we hem dan oppikken. Vanuit Liverpool was het nog een uurtje of drie rijden door het mooie Lake District, dus we zouden op tijd aankomen. Vrijdag stonden we muurvast in de file en vrij laat kwamen we aan bij ons hotel. Het was zelfs zo laat dat we slechts 15 minuten naar de pub konden om even te ontspannen. Daarna was het tijd om een uiltje te gaan knappen, want als Vips zijnde moesten we natuurlijk goed voor de dag komen. Ik las bij Vinckie op de kamer, maar de angst schoot in mijn benen toen hij ineens een kurk uit zijn jaszak toverde. Ik besloot om een dik dekbed tussen ons in te leggen, want Limburgers met kurken op zak vertrouw ik niet. Onder het genot van een hard zagende Vlaai viel ik in slaap, dromend over Workington.

 

Het was weer vroeg dag, de volgende ochtend. Na wat gore broodjes en dito drank gingen we naar de gele onderzeer, die voor Liverpool Airport ligt. Erkaa was nog niet gearriveerd, maar er kwamen wel karrenvrachten aan Liverpoolfans binnen. De vreemdste was nog wel een jongen met een Everton trainingspak en een Liverpool sjaal. Waarschijnlijk had hij ook nog een onderbroek van de Tranmere Rovers aan, om zijn liefde voor Merseyside compleet te maken. Uiteindelijk kwam Erkaa er op 't gemakje aangelopen en konden we op weg naar Workington. Workington was schijnbaar een erg lelijke industriestadje, waar werkloosheid welig tiert en overal nog resten te zien zijn van de Industrile Revolutie. Tijdens onze rit door het Lake District wees nergens hierop. Overal waren idyllische beekjes te zien die door een groen, glooiend landschap stroomden. Schapen waren braaf aan het grazen van het sappige, groene gras. Ik verwachte hier eerder Milka koeien of de familie von Trapp dan verpauperde industrie.

 

Het was dus wel een tegenvaller toen we Workington daadwerkelijk binnenkwamen rijden. Overal smerige fabrieken, lege pakhuizen en verroeste buizen. Weg romantisch beeld van Workington. Eigenlijk had ik het kunnen weten, want de naam Work-in-gton klinkt al weinig pittoresk. Het was wel duidelijk te zien dat Workington vroeger betere tijden heeft gekend. Het stadje was een zeer belangrijke plek voor de staalindustrie. In Workington werd staal van hoge kwaliteit gemaakt. Mede daardoor had Workington eigenlijk niet eens zon last van de instortende staalindustrie in de jaren-70. Helaas greep het kwaad, in de vorm van Thatcher, in. Thatcher wilde Engeland een andere kant op sturen en daarin paste geen oude industrie. De staalbedrijven van de overheid in Workington werden gesloten en de stad verpauperde in rap tempo. Noem de naam Thatcher in Workington en je krijgt dodelijke blikken, gevolgd door een rochel op de grond. De dag dat de Iron Lady tussen zes planken ligt, zal een heugelijke dag zijn in Workington.

 

Ondertussen kwamen we steeds dichter bij het stadion. Ik zag al stadionlampen, maar die bleken van het rugbystadion te zijn. Een stadion wat er trouwens erg aantrekkelijk uitzag. Hier wilde ik na de wedstrijd wel een kijkje nemen. Een paar honderd meter verderop lag Borough Park al, de thuishaven van Workington. Helaas is het gemeentebestuur van plan om beide stadions plat te gooien en er een modern ovaaltje voor in de plaats te zetten. Het is dus nog maar korte tijd genieten van beide stadions, die afkomstig lijken uit lang vervlogen tijden. Jammer genoeg is het derde oude stadion van Workington, waar de voetballers ook lange tijd in hebben gespeeld, in 2005 gesloopt. Dit Lonsdale Park lag ook dicht in de buurt van deze twee oude stadions. Voor 2005 moet Workington dan ook helemaal een groundhoppers walhalla zijn geweest.

 

Na wat plaatjes te hebben geschoten van de buitenkant van Borough Park was het tijd om naar binnen te gaan. We werden verwelkomd door de PR-dame (hoewel je dat bij een club als Workington niet al te letterlijk moet nemen) en werden naar de Bill Shankly Lougne gebracht. De lounge dankt zijn naam aan het feit dat deze legendarische manager van Liverpool in zijn beginjaren Workington nog had gediend als manager (in 1954 en 1955). De ruimte zag er niet echt luxe uit, het was er ook vrij koud, maar het positieve was dat we het buffet al zagen staan vanuit onze ooghoeken. We kregen een ticket, een programmaboekje en drankbonnen. Daarna mochten we samen met de manager het veld op en werd er een foto gemaakt. Onze egos werden hierdoor natuurlijk erg gestreeld, vooral bij SJ, het mediageile Charltonmannetje.

 

Na de fotosessie met de manager waren we vrij om in het stadion rond te lopen en fotos te maken. Borough Park zag er geweldig uit. Het had dezelfde desolate uitstraling als het stadje zelf. Links was een brede terrace. Helaas vernieuwd, maar als je goed onder de grassbanks keek zag je nog de oude, stenen treden liggen. Tegenover ons had je terracing en een overdekte zittribune. Dit was duidelijk het nieuwste gedeelte van het stadion. Hier zaten ook de sponsors. Uiteraard mochten wij er dus ook zitten. De tribune waar we zelf stonden had een triest verhaal. In de Leaguejaren had hier een prachtige tribune gestaan, die helaas was afgebrand. Op de plaats waar vroeger de stoeltjes hadden gezeten, waren nu rode golfplaten geplaatst. Voor de oude tribune was een heel kleine tribune neergezet. Hier zat het bestuur en de pers tijdens de wedstrijd. Het hoogtepunt van de ground zagen we echter aan de rechterkant. Daar stond namelijk de terrace met het mooie dak. Dit is de bekendste tribune van Workington en degene die je ook vaak op fotos ziet. Al met al was het een erg aangenaam stadion en het blijft jammer dat ze van plan zijn het plat te gooien, maar voor de ontwikkeling van de club Workington zal het wel het beste zijn.

 

Terug in de lounge kwam er iemand van BBC Cumbria met de vraag of er iemand een interview wilde geven op de radio. SJ gaf zich natuurlijk meteen op. Er lijkt iets in die genen van Charlton Athletic supporters te zitten, want mede-CAFC fan Ad-Caf is ook niet weg te krijgen uit de media. Het interview was een egotrip van jewelste en SJ vroeg na afloop van het interview meteen het audiofragment op. Hierna konden we eindelijk onze drankbonnen te gelde maken. Bij de bar had ik nog een gesprekje met de barman die blij was dat zijn club vorig jaar niet gepromoveerd was via de playoffs. Volgens hem zou de club dan failliet zijn gegaan. De aanpassingen aan het stadion waren niet te betalen geweest, laat staan de stijgende lonen. Toen ik hem vroeg of hij ooit nog Workington in de League zou spelen, lachte hij alleen maar. Dat was volgens hem onmogelijk, alleen al vanwege de gesoleerde ligging van de stad. Vroeger, ten tijde van de elections (Workington moest vaak mee in de pot, want regelmatig eindigde de club bij de onderste in de laagste divisie), bleef Workington er alleen maar in omdat ze zo goed voor de gasten zorgden. Qua reisafstand was Workington namelijk een horror en alleen daarom al een reden om ze eruit te stemmen. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de club leverde echter erg veel sympathie op, waardoor de club iedere keer weer herkozen werd. En over die gastvrijheid hadden wij ook niets te klagen, want het was goed toeven in de lounge.

 

Als ware bobos gingen we pas laat de tribune op voor een, ongetwijfeld, matige partij voetbal. Zowel Workington als Hinckley stonden er erg slecht voor. Hinckley United stond vorig jaar nog in de playoffs finale, maar dit jaar stonden ze op een degradatieplek. Workington, tegenstander in de halve finale van de playoffs vorig jaar, was een grijze middenmotor op plaats 16. Het veld zag er modderig en loodzwaar uit. Wij konden dus een mooie partij hoofball verwachten. Gelukkig kwam dit uit vloog de bal op en neer door de lucht. De middenvelders moesten hier wel een stijve nek hebben de volgende dag. Workington bleek de iets beter ploeg te zijn, maar doelpunten leverde dit niet op. Vreemd, want de spits van Workington is een A-international en nog wel voor het prestigieuze St. Kitts & Nevis. Hij zal waarschijnlijk beter uit de voeten kunnen op een tropisch eiland, dan op een loodzwaar veld in een stadje naast de Ierse Zee. Hij slaagde er namelijk in om voor open doel over te schieten en de meeste van zijn acties zagen er wat clownesk uit. Zoals zo vaak valt de ene ploeg aan en gaat de andere er dan vandoor met de overwinning. Hinckley scoorde in zowat de laatste minuut van de eerste helft de 0-1. Erg onterecht, want die ploeg liet duidelijk zien waarom ze zo laag stonden.   

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsHet rapport

Het stadion

 

Oud, versleten, grauw, vervallen, er zijn veel woorden voor het stadion te verzinnen, maar niet dat het een moderne arena is. Mij sprak het erg aan. Het stadion had namelijk, net zoals het stadje zelf, iets desolaats over zich heen. Vooral van de overdekte terracing genoot ik heel erg. die golfplaten leken er al van vor WO I op te liggen. Op Non-League niveau is dit toch wel een van de juweeltjes.

 

De sfeer

 

Er waren in totaal 372 man op deze wedstrijd afgekomen, het was dus geen gekkenhuis qua gezangen. Wel werden er met enige regelmaat vloeken uitgespuwd. Lekker rauw volk daar in Workington. Ondanks dat er geen liederen werden gezongen vond ik de sfeer wel typisch Engels, hoewel ik beter Schots kan zeggen. Daar houden ze namelijk ook wel van vloeken over het belabberde spel.

 

De wedstrijd

 

Mensen die zeggen dat "Kick & Rush" niet meer bestaat in Engeland, moeten een een kijkje nemen in Workington. Het veld is daar zo'n modderpoel dat het onmogelijk is om over de grond te spelen. Het enige wat wel goed lukte was de bal met een poeier naar voren te "hoofen".

 

De omgeving

 

Desolaat tot en met. Aan alles is te zien dat Workington vroeger een grote industriestad was, maar dat het nu ver over is. Veel leegstaande panden en fabrieken zijn de erfenis van dit grote verleden. Voor de rest ligt Workington eigenlijk best wel in een mooi gebied; het Lake District. Mooi aan het stadion is ook dat er een Tesco en een andere mooi stadion vlakbij liggen.

 

Overall

 

Een erg aangenaam dagje uit bij een club waar je anders niet zo snel zult komen. Het was leuk om matchsponsor te zijn en zo de club een beetje te helpen. Ik verwacht ook dat ik de club nog wel een tijdje zal gaan volgen.De foto's

Jammer dat het ze niet was gelukt om Phoenix 92 goed te schrijven

Borough Park van een afstandje gezien

Workington heet ons welkom

Het affiche van vandaag, wat vorig jaar nog een playoffwedstrijd was

Workington heeft een samenwerkingsverband met Gretna, vandaar de wagen

De ingang tot het bobogedeelte

De faade van de Main Stand, met veel rood

En nogmaals worden we welkom geheten, Een zr sympathieke club

De ligne waarin we verbleven was door de legende zelf geopend

Het buffet, wat een beetje tegen bleek te vallen

Opposite Main Stand, wat eigenlijk meer de naam Main Stand waardig is dan de officile hoofdtribune

Hier dan de Main Stand zelf. Waar je die rode golfplaten ziet, waren vroeger de stoeltjes

De mooiste tribune was deze overdekte terrace

Als je goed kijkt zie je nog wat resten van de oude staantribune

Een in ongebruik geraakte turnstile

Op Borough Park hebben ze afgezaagde floodlights, wat ze best apart maakte

Pseude-kunstzinnige foto van de floodlight

Achter de opposite Main stand was ook nog van alles te zien

Muurtje eruit; golfplaten en oude reclameborden erin

Op de opposite Main Stand hadden ze een redelijk aantal stoeltjes staan

Dit vind ik echt zo geweldig in al zijn eenvoud

Ook hierachter zat weer een hele wereld verstopt...

met ondermeer nog in gebruik zijnde turnstiles...

... en in ongebruik geraakte turnstiles.

Er waren zelfs turnstiles helemaal dichtgemetseld.

Nogmaals de mooiste tribune van het hele Lake District

Deze stoel was gereserveerd voor de berbobo

De bestuurders van de tegenpartij kreeg een klein plastic stoeltje op de Main Stand toegewezen

Ooit zag de Main Stand van Borough Park er zo uit. Indrukwekkend

Net over het veld gehaald en helemaal vol met modder

En los gaat de wedstrijd. Doel leek om de bal zo ver mogelijk weg te "hoofen"

Een zeecontainer als clubshop. De Non-League heeft zo zijn charme

Fout, fouter, Licensed to Grill

Hier is helemaal goed te zien hoe de tribune ooit eruit heeft gezien

Packed to the Rafters

De international uit St. Kits en Nevis doet weer een trukje

Chaves keken gratis mee over het muurtje

Deze hond is een miseryhunter, anders was hij wel naar Old Trafford gegaan

De opposite Main Stand zat nog het volste van ale tribunes

In Workington ligt zowat de zwaarste mat van heel Engeland. Werkelijk een drama

Een overzihtje van Borough Park en omgeving

SJ reikt de "Man of the Match"-award uit aan Anthony Wright


 

 

2005AllRightsReserved.