Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Witgoor

Het verslag

  

Een middagje in de Antwerpse Kempen

 

Deelnemers: SuperJohn en Sir Stanley Matthews

 

Het was al een tijdje geleden dat ik met SuperJohn in Belgi was geweest en het begon te kriebelen. We gingen even kijken welke dag wel mooi was om te gaan en nadat we besloten hadden om 10 september te gaan was het even de wedstrijdschemas afgaan. Een paar wedstrijden leken ons wel leuk, waaronder de wedstrijd Eendracht Aalst v Lebeke-Aalst. Na het zien van wat fotos van het Jef Luyten Stadion van Witgoor Dessel werd er echter besloten om naar deze club te gaan. De groen-gele stenen voetballen die in het stadion naast een hekje stonden gaven de doorslag. Daarnaast was het leuk dat de tegenstander de mooie naam Rapid Spouwen Gold Stars Mopertingen droeg. Deze wedstrijd zou het dus worden.

 

Voor mij begon de dag met een kweling; ik moest namelijk met de trein naar Eindhoven en die trein passeert het Philips Stadion van PSV. Hetzelfde PSV waar we de dag van tevoren met 1-3 (uiteraard onterecht) van hadden verloren. Nadat SuperJohn me oppikte bij het station gingen we richting Beringen. Daar stond namelijk eerst een bezoekje aan het Mijnstadion op het programma. Helaas kregen we dit stadion niet van de binnenkant te zien, want het was helemaal afgesloten. Dit seizoen speelt er namelijk niemand in dit stadion en om vernielen te voorkomen was het hermetisch afgelsoten. Het is maar te hopen dat er binnenkort weer een ploeg, liefst FC Beringen, in gaat spelen zodat ik het eens van binnen kan zien. Van buiten zag het er in ieder geval veelbelovend uit. Ook de naam Mijnstadion straalt veel uit.

 

Na ons korte bezoekje aan de gezellig rommelmarkt van Beringen gingen we richting Dessel. Ondanks wat tegenslagen in het verkeer waren we toch op tijd in Witgoor. Het stadion was snel gevonden, na slechts een keer de weg vragen. De auto werd vlotjes geparkeerd, het was duidelijk geen sold-out vandaag, en het we liepen richting het stadion. Wat opviel was dat het een heel sjieke buurt was. Huizen met zwembaden en schitterende tuinen. Ik kon me niet voorstellen dat ze blij waren met de voetbalclub in de achtertuin. Gelukkig voor hen speelde Witgoor Dessel slechts in 4e klasse, want als er ruigere supporters hier langs zouden komen en in de tuinen zouden urineren hadden ze pas echt reden tot klagen. SuperJohn en ik kochten ieder een kaartje en na wat fotos te hebben gemaakt van de ingang van het stadion, waarbij ik vreemd werd aangekeken, gingen we naar binnen. Geen turnstiles hier, maar een hek om erin te komen. Twee oude mannetjes controleerden de kaartjes en we stonden in het stadion. Buiten de twee keepers van Witgoor Dessel was het er nog helemaal leeg.

 

Het voordeel was dat ik nu rustig wat fotos kon maken. Het was best een leuk stadion. Als je door de ingang bent kom je op een lange zijde uit. Dit is een terrace van hout, aarde en stenen. Achter de goals heb je aan de ene kant de typisch Belgische stand met heel veel reclame. Hier kon je wel staan, maar je moest dan door gaas heenkijken. Aan de overkant was er een grote kantine. Hier waren alle aanwezigen alvast aan het indrinken. Naast de kantine stond aan de ene kant een hamburger-kraam. Aan de andere kant stond er een kleine, bakstenen tribune met daarin de kleedkamers en de spelerstunnel. Dit zag er vrij modern uit, zoals ook de kantine nog niet zo oud leek. Het mooiste gedeelte was de hoofdtribune. Het onderste gedeelte bestond ook groene en gele stoetjes. De gele stoeltjes zaten in het midden en waren bedoeld voor de bobos. Boven deze rij stoeltjes had je weer staanplaatsen. Aan beide zijkanten van de hoofdtribune waren er overdekte, ietswat oude terraces. Deze waren wel van beton, maar zagen er gaar uit. Het hoogtepunt van de hoofdtribune waren echter de geel-groene ballen. Dit was d reden om hiernaartoe te gaan. Al met al was het een heel leuk stadion. Nog leuker dan ik had gedacht toen ik de fotos had gezien.

 

Omdat het nog een uurtje zou duren voor de wedstrijd zou beginnen gingen we even de kantine in. Deze was heel erg groot en goed gevuld. Veel mensen zouden deze kantine niet verlaten tijdens deze wedstrijd en zich meer bezig houden met het wegwerken van de diverse Jupilers. Wij besloten om ons aan te passen en gingen ook vocht innemen. De Cola Light voorraad slonk flink tijdens deze middag. Omdat de wedstrijd bijna op het punt stond om te beginnen gingen we naar onze plaatsen. Het was een vrije keuze, want je kon overal zitten of staan waar je wilde (behalve op de gele stoeltjes dan) en voor de verandering gingen we maar eens zitten. De wedstrijd zelf was best leuk. Beide ploegen zochten de aanval en dat resulteerde in een flink aantal kansen. Vooral in de tweede helft bleek dat beide ploegen vol voor de 3 punten gingen. Uiteindelijk stond er een 2-4 op het scorebord en dat lag zeker niet aan de keepers. Echt sfeervol was het niet. Enkele oude mannetjes hadden een of andere sirene/toeter in elkaar geflanst en die werd zo nu en dan aangezet. Voor de rest waren er veel awoerts en allees te horen. Gejuicht werd er alleen als er werd gescoord. Al met al was het een leuke middag. Tegenvaller was dat het Mijnstadion dicht was, maar het Jef Luyten Stadion was een heel leuke ground. Eindelijk had ik de geel-groene ballen in het echt gezien. Ik kan nu sterven als een gelukkig man.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsHet rapport

Het stadion

Best een leuke stadionnetje. Het was ook typisch Belgisch met zijn kantine, zijn enorme hoeveelheid reclameborden en zijn leuke hoofdtribune. Eigenlijk was dit stadion exemplarisch voor een Belgisch stadion.  

De sfeer

Die was er niet. Het was vooral klagen op de tribune met veel awoerts en het uitschelden van de tegenpartij. Zo nu en dan hoorde je een toeter die een paar oude mannetjes in elkaar hadden gezet.

De wedstrijd

Er leuk. Vrij open en aanvallend. Door de hitte had ik verwacht dat het een wat lome wedstrijd zou worden, maar dat bleek niet het geval. Beide clubs gingen voor de 3 punten en dat resulteerde uiteindelijk in een 2-4 einduitslag.

De omgeving

Erg sjieke buurt. Veel grote huizen, waarvan sommige een zwembad hadden. Dit was duidelijk geen verpuaperde volkswijk, wat ook te zien was aan de verkiezingsaffiches. Met name de VLD was hier groot.

Overall

Heel leuk dagje uit. Dessel is lekker dichtbij, dus geen vermoeide reis, en het stadionnetje was erg leuk. Tel daarbij de aantrekkelijke wedstrijd op en al met al was het een leuk dagje uit. Zeker een aanrader voor iemand die het lagere divisie-voetbal in Belgi eens wil bezoeken.De foto's

Dit was de reden om naar Witgoor te gaan, maar eerst stond het Mijnstadion op het programma.

Het stadion ligt in een rustige, sjieke wijk.

Zoals wel vaker in Belgi is het stadion genoemd naar een persoon. Jef Luyten in dit geval.

Geen turnstiles, maar een ingang met 2 oude mannetjes die je erin lieten.

Brrr, deze opruiende teksten beloofden een pittig middagje. Dessel Sport is hier niet populair.

Typisch Belgisch; een grote kantine achter een van de doelen.

Nog Belgischer; een stand die volhangt met reclameborden.

Tegenover de hoofdtribune een grote terrace. Daarachter konden de mensen gratis meekijken.

De trots van het Jef Luyten Stadion; de hoofdtribune. Deze was echt heel leuk.

Beneden de stoeltjes en erboven staanplaatsen. Het is weer een wat anders.

Aan beide zijkanten van de hoofdtribune waren 2 terraces.

Hier zat tijdens de wedstrijd een schreeuwlelijk.

Het hoogtepunt van het stadion en d reden om ernaartoe te gaan; de stenen voetballen.

In de kantine was het gezellig druk en rook het naar sigaretten en verschraald bier.

Vanuit de kantine kon je de wedstrijd ook goed zien. Een goedkope skybox dus.

De oude legendes werden ook niet vergeten.

Naast de kantine een kleine tribune met daarin de kleedkamers en de spelerstunnel.

Deze sirene was vrijwel zeker van degenen die de graffiti hadden gemaakt. Zo provocerend.

Er gebeurde veel op het veld. Ondanks dat het 4e klasse was, viel het zeker niet tegen.

Op de tribunes was het een gekkenhuis.

Nadat de stofwolken weg waren gewaaid stond er een 2-4 uitslag op het bord.

Nu maar hopen dat deze foute figuur niet verkozen gaat worden.


 

 

2005AllRightsReserved.