Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Truiden

Het verslag

  

Sint-Truiden v SK Beveren: het einde van Beveren en zijn Ivorianen

 

Staaien, vroeger ook wel De Hel genoemd. Een stadion waar ik al lang een keertje naartoe wilde. Ik zei dus meteen ja, toen SJ voorstelde om naar Sint-Truiden v Beveren te gaan. Het was ook niet zomaar een wedstrijd, want Beveren moest hier winnen om niet rechtstreeks te degraderen. Beveren had namelijk 25 punten, terwijl concurrent Lierse er 23 had. Zelfs aan een gelijkspel zou Beveren geen genoeg hebben als Lierse zou winnen. Lierse had namelijk dan 1 wedstrijd meer gewonnen en zou op basis daarvan 17e worden en eindronde mogen spelen. Het zure voor Beveren was dat Lierse weliswaar een uitwedstrijd had, maar dan wel tegen hun aartsrivaal Lokeren. Er was dan ook niemand bij Beveren die geloofde dat die hun best zouden gaan doen. Voor Beveren zat er dus maar een ding op en dat was winnen. Voor Sint-Truiden stond er ook niets op het spel, maar de ploeg wilde zich na een dramatisch seizoen zich nog een keer laten zien aan het publiek. Het beloofde dus op voorhand een enerverende wedstrijd te worden.

 

Eerder op de middag waren SJ en ik naar Wupperthal v Wilhelmshaven geweest. Een zeer doelpuntrijke wedstrijd (5-2) en doordat hij vrij vroeg was afgelopen, was Sint-Truiden halen geen probleem. Toen we aankwamen waren de loketten nog gesloten en was er volop tijd om een frietje te gaan eten. Op een gegeven moment hoorde we veel lawaai en bravoure. Het leek wel of er een groep Amsterdammers aankwam, maar het bleken Pieren oftewel Maastrichtenaren te zijn. Met hun truien waar Wittevrouwenveld opgeborduurd was werd Sint-Truiden onveilig gemaakt. Ze waren iedereen aan het dissen en heel hard aan het roepen. De Belgische mayonaise werd belachelijk gemaakt bij de frietkraam en iedereen moest een gaan lachen, volgens deze figuren. De naam van de Nederlanders liep weer een flinke deuk op in het buitenland. Maastricht is eigenlijk een soort enclave van de Randstad in Limburg, want zulk gedrag zie je niet vaak van Nederlanders buiten de Randstad.

 

Gelukkig konden wij op een gegeven moment naar binnen en kwamen we erachter dat de MVVers aan de overkant zouden gaan plaatsnemen. Voor een zeer net bedrag van 7,50 (inclusief taxen) mochten wij plaatsnemen op de staantribune achter de goal. het stadion was van binnen erg leuk. Onze tribune was een kleine, onoverdekte terrace. Niet echt groot, maar zeker niet onaardig. Links van ons stond een gigantische zittribune. Waarschijnlijk was het de trots van Sint-Truiden, maar ik vond het de minste van de vier tribunes. Hij was erg betonnerig en doordat de stoeltjes geen rugleuning hadden zag het er erg kaal uit. Rechts van ons stond de oude hoofdtribune. Een heel aparte tribune, die veel sfeer uitademde. Aan de overkant stond een dubbeldekker. Een beetje zoals die ook in het oude Oosterpark stond en tegenwoordig nog bij KV Mechelen. Het onderste gedeelte was een terrace en het bovenste gedeelte een zittribune. Opvallend genoeg zat de harde kern van STVV bovenin, waar ook de Pieren zich hadden verschanst.

 

Langzaamaan begon het stadion aardig vol te lopen en het viel ons op dat de Beverenfans hun team niet in de steek lieten; in grote getale waren ze naar Sint-Truiden gekomen om Beveren te steunen. Voor de wedstrijd veel Bengaals vuurwerk in het vak van Beveren en bij de harde kern kwam er een doek naar beneden gerold waar opstond dat Sintruin en Mestreech verbonden waren in vriendschap. Erg klef, maar wel een leuk spandoek om te zien. Verbaal zat het ook allemaal wel goed tijdens de wedstrijd, want beide groepen waren goed aan elkaar gewaagd. Op het veld was hetzelfde beeld te zien. Geen van beide ploegen stak er bovenuit, maar het was wel duidelijk dat je bij STVV moest zijn om strijd te zien en bij Beveren voor de techniek. In principe zouden de mannen uit Beveren STVV helemaal zoek kunnen spelen, maar de zin leek er niet echt te zijn en de overtuiging bij de afronding al helemaal niet. Toch was het een erg aangename wedstrijd en na doelpunten in de vierde minuut, 1-0 STVV, en de 1-1 in de achtste minuut door Dissa (die we tegen Lokeren ook al twee keer zagen scoren) werd er in de rest van de eerste helft niet gescoord. Tevreden gingen we rusten en de verwachting was dat er nog veel doelpunten zouden vallen, want er waren volop kansen geweest.

 

Beveren ging in de tweede helft weer flitsend van start. Ze moesten ook wel, want waar men bang voor was gebeurde ook: Lierse stond al met 0-2 voor tegen Lokeren. Beveren was nu duidelijk de sterkere ploeg, maar kon het maar niet afmaken. Zoals vaak valt het doelpunt dan aan de andere kant en nu dus ook. Na een uur spelen maakte Wisniowski er 2-1 van en de STVV-fans zongen al liedjes over de aanstaande degradatie van de club uit het Waasland. Het was ondertussen duidelijk dat er op hulp uit Lokeren niet meer gerekend moest worden. Daar stond het ondertussen al 1-4 voor Lierse en werden ook liedjes gezongen over Beveren in de tweede klasse. Beveren moest het dus zelf doen en een mooie goal van Ebrahim zorgde voor hoop in Beverse harten. Met slotoffensief probeerde trainer De Bolle nog een beslissing forceren, maar een doelpunt van Jeroen Simaeys (die dit seizoen bij Club Brugge speelt) zorgde voor de definitieve doodsteek. Beveren lag eruit. Opvallend was dat de spelers het zich niet echt aantrokken op een man na, keeper en publiekslieveling Copa. Hij lag helemaal kapot op de grond. Later zou hij, na toestemming te hebben gevraagd aan de fans, een transfer naar Lokeren maken. Terecht, want deze keeper hoort in eerste klasse te spelen. Buiten het einde van de eerste klasse betekende de degradatie ook een definitief einde van de Ivoriaanse periode van Beveren. De Ivorianen hebben voor veel spektakel, publiciteit en successen gezorgd (er werd zelfs Europees gevoetbald), maar de club werd ook vaak belachelijk gemaakt met zijn Afrikaanse spelers en de Ivorianen kwamen maar met een gedachte naar Beveren; zo snel mogelijk een transfer maken. De club gokt voortaan op jonge spelers uit eigen jeugd en hoopt op die manier weer in eerste klasse te komen. Een plek waar ze, op basis van historie, zeker in thuishoren.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsDe foto's

De lichtmasten zijn al voor de brug te zien

De achterkant van de nieuwste tribune op Staaien

Hypercommercile kassa's op Staaien. Ze gingen pas laat open deze dag

De mobiele fanshop van Sint Truiden

Een floodlight kijkt uit over Staaien

De nieuwe tribune gezien vanaf ons plekje. Niet echt een bijzonder ding

De oude hoofdtribune. Deze ademde flink wat sfeer uit

Aan de overkant een opvallende dubbeldekker. Boven zitten en onder staan

Onze tribune; een onoverdekte, kleine terrace

Aan de overkant maakten de Truienaars en Pieren duidelijk dat het maten zijn

De tribunes liepen aardig vol voor deze, voor STVV onbelangrijke, wedstrijd

Ook de bobo's waren in redelijke aantallen op komen dagen

Een actiemoment uit de leuke wedstrijd

De oudste fan van de Backstreet Boys

Onze tribune was ook redelijk gevuld met mensen

Zowel op als langs het veld veel vuurwerk

Beveren ligt eruit. Copa lijkt het zich als enige echt aan te trekken


 

 

2005AllRightsReserved.