Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Torquay

Het verslag

   

Time to say goodbye: Torquay's laatste League match

De laatste trip van het seizoen zou een bijzondere worden. Niet alleen was er de mogelijkheid om op zondag Stoke City playoff-voetbal te zien halen, we zouden ook getuige zijn van de laatste League-wedstrijd van Torquay United na 80 jaar. In 1927 debuteerde de sympathieke club uit Devon in de League. Meteen eindigden ze op de laatste plek. Dankzij een herverkiezing mochten ze het jaar erop opnieuw uitkomen in de League. Torquay United heeft in die 80 jaar vooral gebivakkeerd in de laagste divisie, slechts 10 jaar kwam men niet uit op het laagste niveau. Die tien jaar die niet op het laagste niveau werden doorgebracht waren n divisie hoger. Alleen eind jaren-60 was er een rele kans op hoger. In de Third Division eindigde Torquay respectievelijk als 7e, 4e en 6e. Het dieptepunt, buiten de huidige degradatie, waren de midden jaren-80. Zowel in 1985 als 1986 eindigde de club als 92e en laatste in de League. In 1987, het eerste jaar van rechtstreekse degradatie, had de club geluk dat ze 91e eindigde. En dat nog wel dankzij een politiehond die de boel flink in de war gooide (voor de liefhebbers van dit verhaal, google op Bryn the Policedog), waardoor Torquay net in de League bleef.

 

Ook in 1996 had de club weer mazzel; ze werden weer 92e in de League, maar Conference kampioen Stevenage Borough had een stadion wat niet aan de eisen voldeed. Daardoor mocht Torquay opnieuw in de League blijven. Ook in 2001 zag het er somber uit voor de kustjongens, maar dankzij de corrupte scheidsrechter Richard Beeby won Torquay met 2-3 bij Barnet en vlogen de Londenaren eruit en niet Torquay. Daarna leek de weg omhoog ingezet die resulteerde in promotie in 2004. De promotie bleek echter een vergiftigd geschenk. Voorzitter Bateson had weinig zin meer in de club en pompte er geen geld meer in. Vandaar dat Torquay in League One met een zwakker team aantrad dan het jaar ervoor in League Two. Wonder boven wonder had de club het nog bijna gered, maar op de laatste speeldag verloor de club in Colchester (waar ik bij was), terwijl concurrenten MK Dons en Oldham wonnen. Torquay speelde het jaar erop weer dramatisch en degradeerde bijna voor de tweede keer op rij. De wonderdokter die ze erin hield was Ian Atkins. Deze Atkins mocht echter afgelopen seizoen na een serie slechte resultaten vertrekken. De opvolgers lukte het echter ook niet om het tij te keren en Torquay werd keihard laatste.

Toch leek het me wel wat om tijdens deze laatste wedstrijd aanwezig te zijn. Vergezeld door mijn broertje, een Nederlandse Torquay-fan en een Nederlandse Exeter-fan zou ik naar deze wedstrijd gaan. De Vla(ai) was al vooruit gereisd om Exeter in de playoffs te zien verliezen van Oxford. Wij gingen de dag erop met de auto. De reis verliep redelijk soepel, hoewel het onderweg even paniek was. We stonden bijna zonder benzine en uiteraard waren er geen pompen. Gelukkig werden we gered nadat we een rondje Slough hadden gedaan. In deze uiterst mooie stad vonden we een pomp en konden we wildplassen. Vanaf toen verliep de reis helemaal soepel en we kwamen ruim op tijd aan in Torquay. Na een langdurige geschiedenis bij het hotel en een aantal keer verdwalen op weg naar Plainmoor, kwamen we een uurtje voor de wedstrijd aan. De Vla(ai) pikten we op in de Boots & Laces, het caf in Plainmoor, waar hij flink aan het juichen was toen Man City een penalty miste te Man United. De voorkeur van deze neutral was dus duidelijk. Na wat genuil over de onterecht overwinning van Oxford te hebben aangehoord, konden we naar binnen. Ik vond het een stuk kleiner dan verwacht. Wij stonden op de lange terrace aan de lange zijde, die maar een paar treden hoog was. De meegereisde Stiertjes mochten ook staan op een kleine terrace achter de goal. Tegenover hen was de family stand, een vrij nieuw ogende zittribune. Weinig bijzonders dus, maar dankzij de geweldige, oude Main Stand werd het toch nog een aardige ground. Helaas was de Main Stand aan de overkant van ons, maar die zouden we na de wedstrijd eens grondig gaan inspecteren.

Langzaam begon Plainmoor vol te stromen voor misschien wel de laatste League-wedstrijd ooit in dit stadion. Er zijn namelijk al een tijdje plannen om een nieuw stadion te gaan bouwen en op het moment van deze wedstrijd zag het er vrij somber uit, wat direct promotie betreft. Ondanks dat de wedstrijd all-ticket was, kwamen er toch nog zon 3.000 mensen op deze wedstrijd af. Ondertussen probeerde een verslaggever van Radio Devon wanhopig iemand te interviewen, maar dat ging hem niet goed af. Weinig mensen wilden iets zeggen over de toestand bij Torquay United, daarvoor deed de degradatie teveel pijn. Erkaa hing zijn Nederlandse Torquay-vlag op en de wedstrijd kon begin.

 

Toen we het spel zagen van de Torquay-spelers begrepen we waarom ze eruit vlogen. Er zat amper voetbal in de ploeg en ook kansen waren erg schaars. Ook Hereford zette daar weinig tegenover, maar dat was ik wel gewend van die ploeg. Dit was nu mijn vierde keer dat ik Hereford zag in amper een jaar tijd en allevier de keren was de wedstrijd matig te noemen. Het was dan ook niet vreemd dat de wedstrijd in 0-0 eindigde. Het enige wat voor vreugde zorgde bij de Gulls was het feit dat de cheaters van Boston United degradeerden. In een rechtstreeks duel om degradatie met Wrexham verloren de mannen uit Boston met 3-1. Achteraf zou blijken dat Boston United zelfs nog een divisie omlaag moest, wegens de hoge schuldenlast. Torquay United zal dus komend seizoen de enige degradant uit de League zijn die in de Conference gaat spelen.

 

Na het laatste fluitsignaal probeerden diverse fans het veld op te komen, maar de stewards hielden de eerste mensen tegen. Toen zowat het hele stadion het veld op wilde, lieten ze het maar lopen en mocht iedereen het veld op. Dit was echter buiten een steward gerekend, die fanatiek nog wat mensen probeerde tegen te houden. Die liep zelfs uit op een vechtpartij tussen de steward en een fan. De politie moest zelfs tussenbeide komen. Ondertussen was ik ook het veld opgelopen en nam ik alles in me op. Een echt kippenvelmoment vond plaats toen het Hereford-vak een applaus gaf aan de Torquay-fans op het veld. Die gaven daarop de Stiertjes weer een applaus. Het was duidelijk dat er veel respect voor elkaar was. De Hereford-fans wisten namelijk wat het was om te degraderen. Zij hadden dit een aantal jaar geleden meegemaakt. En ze wisten ook hoe moeilijk het is om te promoveren uit de Conference, vandaar dat ze de Gulls een hart onder de riem staken.

 

Zelf nam ik van de gelegenheid gebruik om flink wat te fotograferen. Het viel me op dat de Main Stand wel erg mooi was, met veel verschillende soorten stoeltjes. Sommige waren blijkbaar te hard om op te zitten en daar lagen erg kitscherige kussentjes op. Ook de buitenkant van de Main Stand was erg aardig, met ondermeer een muurmozaek over Torquay United. Nadat ik mijn rolletje had volgeschoten, ging ik met Maus naar de Boots & Laces. Daar kwamen we later Erkaa en De Vla(ai) tegen en bleven we plakken tot een uur of acht. Veel gepraat met locals, Guinnessjes en een bezoekje aan de businessclub van Torquay zorgden ervoor dat de tijd voorbij vloog. Maus probeerde nog aan te pappen met de serveerster, maar dat lukte niet helemaal. Al met al was het een erg leuke dag geweest en heb ik toch wat sympathie gekregen voor Torquay. Ik ga er dan ook graag nog een keer naar terug. Hopelijk tijdens de kampioenswedstrijd van volgend jaar.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsHet rapport

Het stadion

Plainmoor was kleiner dan ik me had voorgesteld. Om een of andere reden dacht ik dat het groter was. De twee tribunes achter de goals waren niet echt bijzonder en ook de terrace waar wij op stonden was nu niet echt een geweldige tribune. De Main Stand maakt echter alles goed. Een prachtige tribune die veel nostalgie uitstraalt met schitterende stoeltjes en een dak van hout en asbest. Het is te hopen dat die er nog een tijdje blijft staan, want die tribune geeft het stadion veel karakter.

De sfeer

Zeer mat. Er stond niets meer op het spel en dat was duidelijk te merken. Beide supportersgroeperingen roerden zich amper, hoewel er zo nu en dan anti-Bateson liederen te horen waren. Na afloop van de wedstrijd veranderde dit echter en waren er diverse kippenvelmomenten. Torquay-fdans namen met opgeheven hoofd afscheid van het Football League.

De wedstrijd

Erg matig. Er gebeurde amper iets en de spelers speelden een plichtmatig partijtje voetbal. De 0-0 was dan ook een uitstekende afspiegeling van de wedstrijd.

De omgeving

Zeer netjes. Torquay is absoluut geen arbeidersplaatsje. Vooral fossielen en de wat rijkere Engelsen wonen in Torquay en dat was wel te merken aan het plaatsje. De huizen in de omgeving van het stadion zagen er erg sjiek uit. Leuk is wel dat Plainmoor nog midden in de wijk ligt. Ik kan me wel voorstellen dat er projectontwikkelaars gretig naar Plainmoor kijken, want die grond lijkt me aardig wat duiten waard. Ook het uitgaanscentrum en het strand zijn grote pluspunten aan Torquay. Begrijpelijk dat veel Engelsen de uitwedstrijd naar Torquay United combineren met een weekendje Torquay.

Overall

Een erg aparte ervaring om een club zijn laatste Leaguewedstrijd na 80 jaar te zien spelen. Het was niet zo dramatisch als wanneer een club op de dag zelf degradeert, maar je merkte wel dat het de mensen veel deed. Het tribute wat de Hereford-fans aan Torquay gaven was erg indrukwekkend. Zij kunnen het namelijk weten, want Hereford degradeerde een tiental jaar eerder zelf uit de League. Ik ben erg blij dat ik er toch bij was en hoop dat Torquay weer snel terug komt naar de League, want ze zijn zeker een aanvulling op de League i.t.t. een Macclesfield.De foto's

Het mooie van het heuvelachtig Torquay is dat je Plainmoor al van ver ziet liggen

Plainmoor ligt tussen de huizen in. Het is er zeker geen arbeiderswijk daar

De achterkant van de Pop Stand, waar wij ook zouden staan deze dag

Floodlight op Plainmoor

De achterkant van het uitvak, waar redelijk wat stiertjes op af waren gekomen

De Main Stand heeft een achterkant bestaande uit asbest. Altijd mooi

Ook daar, een mooi mozaek

De kleuren van Tilburg waren erg goed vertegenwoordigd in Torquay

De Family Stand

Het uitvak en daarvoor de Hereford-spelers die een warming-up doen

Onze tribune; een kleine terrace die redelijk gevuld zou zijn deze dag

De mooiste tribune van het stadion; de Main Stand, bestaande uit verschillende delen

Erkaa de Torquay-fan poserend met de meegebrachte Torquay-vlag

Na het laatste fluitsignaal een pitch-invasion. Een steward probeert er nog wat aan te doen

Over en weer was er veel respect tussen de fans, die elkaar een applaus gaven

De, waarschijnlijke, oorzaak van de degradatie van Gulls: flesjes met chemisch blauw spul

De Main Stand, bestaande uit veel roest

Opvallend waren ook de veel soorten stoeltjes op deze tribune

Let op het dak, wat bestaat uit hout.

Weer een andere soort stoeltjes, mt kussentjes voor de gevoelige bips

De box waar de bobo's zaten

Een stalletje waar programmaboekjes werden verkocht

De turnstiles

Deze oerfan verwerkt de degradatie op zijn eigen manier

Het is zaterdagmiddag 6 over 5; Torquay United is officieel geen League Club meer na 80 jaar


 

 

2005AllRightsReserved.