Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Stevenage

Het verslag

       

Siberische toestanden in Stevenage

Meestal bekijk ik vooraf wat fotos van het stadion of zoek ik wat informatie op van de club waar ik naartoe ga. Zoniet bij Stevenage. Voor deze trip had ik een erg drukke week, dus dat was er helemaal bij in geschoten. Ik wist natuurlijk wel wat algemene informatie over Stevenage Borough; waar ze stonden op de ranglijst, de naam van het stadion, de naam van de manager en hoe ze de afgelopen jaren hadden gepresteerd. Ik had echter amper een idee hoe Broadhall Way eruit zag. Dat zorgde ervoor dat me eindelijk eens een verrassing stond te wachten. Ook wel eens leuk voor de verandering. Tegenstander Ebbsfleet wist ik wat meer over, mede doordat ik die in oktober nog bezocht had. sindsdien waren er wel wat dingen veranderd. Ht opvallendste punt was natuurlijk dat de club was overgenomen door de leden van http://myfootballclub.co.uk/ Ik denk dat het op korte termijn wel gunstig is voor de club, doordat ze flink wat extra geld genereren, maar op lange termijn denk ik dat het schadelijk zal zijn voor de club. Deze avond kon ik met eigen ogen aanschouwen wat de internetmannetjes voor een opstelling hadden gebrouwen en dat maakte me wel nieuwsgierig.

 

We hadden flink wat tijd na ons bezoekje bij Southend, wat om 15:00 was afgelopen. Stevenage v Ebbsfleet zou pas om 19:45 beginnen. We konden dus alles lekker op het gemakje doen. Besloten werd dan ook om eens niet bij een of andere ranzige fastfoodketen te gaan eten, maar te kiezen voor een restaurant. Het werd de keten Thank God its Friday, een vreselijk Amerikaans concept, maar volgens Vinckie kon je er goed eten. Nadeel was dat we eerst een half uurtje aan de bar moesten vegeteren, doordat het zo druk was. Toen we eenmaal eten hadden bleek dat Vinckie geen woord gelogen had. Het smaakte uitstekend en was ook goed gekruid. Fokkie had zich gewaagd aan de mixed grill, die er op het plaatje gigantisch uitzag. Dat vond hij in het echt wel wat tegenvallen en voordat we het in de gaten hadden zat de mixed grill in de maag van de Groninger. Na wat te hebben uitgebuikt, was het tijd om te gaan. De kick-off was namelijk al snel genaderd en we hadden nog maar een uurtje.

 

Chocovla had gelukkig last van een zware voet, zodat we nog redelijk op tijd aankwamen. Het was al vrij donker en voor een rondje om het stadion was geen tijd meer. Voordat we bij het stadion aankwamen moesten we nog wel levensgevaarlijke capriolen uithalen. Tussen het parkeerterrein en het stadion lag namelijk een autoweg zonder stoplichten. Overal stonden dan ook borden om niet over te steken en de tunnels onder de weg te gebruiken. Dat was omlopen en daar hadden wij, en nog een aantal Stevenage-fans, weinig zin in. Gelukkig werden we niet doodgereden en konden we ons laten afzetten door de club. Een kaartje voor een staanplaats voor deze wedstrijd was namelijk 12 pond, dat zijn 42 oude guldens, en dat voor een amateur-wedstrijd. Voor zulke prijzen kun je bij sommige Bundesligaclubs twee kaartjes kopen. We waren er nu toch, dus we zouden ook naar binnen gaan. Ik vreesde geen kaartje te krijgen, maar dat viel mee. Zodoende is het me nog steeds gelukt om voor iedere wedstrijd een ticket te krijgen, ondanks dat het soms grote moeite kost.

 

Broadhall Way bleek van binnen best een aardig stadion te zijn. Ik ken stadions in League Two die er beroerder uitzien. Zowel aan de lange zijde als achter een van de goals waren er zittribunes geplaatst, die er netjes uitzagen. Wij stonden op de terrace aan de lange zijde, waar ook de harde kern stond. Ten slotte was er nog een terrace achter de goal, waar ook fans van Stevenage Borough stonden. Als de club die zou omtoveren tot een zittribune, zoals die ook aan de overkant stond, is het stadion zeker klaar voor de League. De club maakte op mij ook een beetje een upper class indruk. Ik heb geen idee hoe het stadje eruit ziet, maar ik heb zon vermoeden dat die niet echt achter de club staat. Of de club dan ook daadwerkelijk kan doorgroeien tot een stabiele factor, stel me promoveert, waag ik dan ook te betwijfelen. De aantrekkingskracht van de Londense Premier League-clubs is misschien toch wel iets te groot. Stevenage Borough kun je een beetje vergelijken met Dagenham & Redbridge, ook een club die veel moeite zal hebben om vaste klant te blijven in League Two.

 

Op het veld ontspon zich ondertussen een wedstrijd die een stuk leuker en opener was dan die van eerder de middag. De mannen van Stevenage bleken best aardig te kunnen voetballen en het was eigenlijk wachten op de 1-0. Die viel uiteindelijk pas in de 37e minuut. Daarna drukten ze door en werd het vijf minuten later 2-0, een stand waar we ook mee gingen rusten. Het was tot dan toe een redelijk vermakelijke wedstrijd geweest en ook de sfeer was beter dan die middag. Opvallend was ook dat er een stel Noren voor ons stonden, die ook aan het groundhoppen waren. En ik heb het idee dat die niet de enige waren, aangezien er meerdere mensen de boel aan het fotograferen waren. Eigenlijk wel logisch, want Stevenage ligt redelijk dicht bij Londen en was een van de weinige wedstrijden deze avond. Het blijft wel een opvallend fenomeen dat met name Noord- en West-Europeanen aan groundhoppen doen. Zelden zie je een Fransman, Spanjaard of Italiaan bij wedstrijden. Ik vermoed dat Duitsers de fanatiekste groundhoppers zijn, gevolgd door Scandinavirs en Nederlanders. Misschien maar eens een scriptie maken over dit fenomeen.

 

De tweede helft bleef leuk om te bekijken. Stevenage kwam snel op 3-0 en we hoopten op een monsteruitslag. Ebbsfleet wilde daar alleen niet aan meewerken en in de 64e minuut werd de 3-1 gemaakt. Hierna hadden beide ploegen het wel een beetje gezien er kabbelde de wedstrijd naar het einde toe. Ondertussen was het ijskoud geworden op de tribune. De kou trok vanuit het beton langzaam onze lichamen in. Ik baalde dat ik geen dubbel paar sokken aan had gedaan. Na het eindsignaal was het dan ook snel zoeken naar de clubshop, maar die bleek dicht te zijn. Chocovla baalde, want die had nu geen Stevenage Borough vaantje. Eenmaal in de auto werd de verwarming flink opengegooid en kon de reis naar Barnsley beginnen. De Becker Becker bleek wat van slag en stuurde ons continue naar de Aldi in Barnsley. Gelukkig vonden we het hotel uiteindelijk toch. Dit was de Travelodge die op de meest dubieuze plek lag waar ik ooit zon hotel had gezien. Normaal liggen ze naast de snelweg, maar deze lag in een enorme Tokkiewijk. Er was zelfs ingebroken in een van de autos, toen we eraan kwamen. De politie kwam later die avond ook nog polshoogte nemen. Gelukkig lagen de bedden wel goed en konden we alvast gaan dromen over de Yorkshire Derby van de volgende dag, want daar was deze trip toch allemaal om te doen geweest.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsHet rapport

Het stadion

 

Het komt niet vaak voor dat een stadion voor mij zowat helemaal onbekend is als ik er kom, maar Broadhall Way was een van die stadions. Ik had er misschien anderhalve foto van gezien en kende eigenlijk alleen de lange zittribune. Toen ik eenmaal binnen was viel me op dat het echt een perfect League Two stadion is. Veel beter dan bijvoorbeeld de stadions van Dagenham & Redbridge of Accrington Stanley, de laatste twee kampioenen van de Conference. Er waren twee zittribunes aanwezig in de ground en een lange terrace, waar de meeste mensen stonden, en een korte terrace achter de goal. Leuk was ook dat bovenop de lange terrace een gable was gebouwd. Van dichtbij zag je pas dat het een ding van triplex was, maar van afstand zag het er best aardig uit.

 

De sfeer

 

Webbsfleet had amper mensen bij, misschien doordat de wedstrijd om 19:45 was, waardoor er weinig interactie was tussen beide fangroeperingen. In het midden van de lange terrace werd er wel gezongen door een harde kern van een mannetje of 30. Het was ijskoud en doordat het pikdonker was, hing er een soort kerstsfeertje rondom deze wedstrijd.

 

De wedstrijd

 

Die was opvallend genoeg beter dan de wedstrijd eerder die dag tussen twee teams die in de top meedraaiden in een divisie die twee niveaus hoger was. Stevenage viel me op als een goed voetballende ploeg, die na de 3-0 best had kunnen doordrukken tot een nulletje of vijf. Ik geef de ploeg dan ook een grote kans om de playoffs te halen en via diezelfde playoffs zelfs een serieuze gooi naar promotie te doen.

 

De omgeving

 

Doordat het zo donker was en we vrij laat aankwamen heb ik daar weinig van gezien. Ik kan er dus ook niets over schrijven, behalve dat er voldoende parkeergelegenheid was.

 

Overall

 

Een lekker toetje. Dat Non-League voetbal blijft altijd erg leuk om te kijken. Meestal zie je flink wat doelpunten en taktisch is het meestal niet van een hoog niveau, waardoor er volop kansen zijn. Ook ben je vaak erg vrij bij Non-League voetbal en kun je lekker door het hele stadion lopen. Een ander groot pluspunt zijn de terraces, die je in de League steeds minder tegenkomt.De foto's

Broadhall Way by night. Het was toen al ijskoud

Het affiche op deze Goede Vrijdag

Links een erg lange rij bij de catering, die erg goed scheen te zijn

De South Stand, waar de uitfans altijd zitten

Onze tribune en die van de harde kern: de East Terrace

De kleine North Terrace

En ten slotte de Main Stand

Een kijkje achter de North Terrace

Turnstiles

Een actiemoment uit de vermakelijke wedstrijd

De Main Stand van dichtbij, waar ik later nog kaartjes vond van de Ebbsfleet spelers

Het uitvak van dichtbij

Pas van afstand zagen we dat onze tribune een gable op zijn dak had

Nogmaals de North Terrace

De 3-0 wordt gescoord en de wedstrijd is over


 

 

2005AllRightsReserved.