Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Norwich

Het Verslag

    

 

The Old Farm Part Two: alle ballen op John Hartson

 

Vorig jaar was de wedstrijd tussen Ipswich v Norwich het hoogtepunt van het seizoen. Na Luton v Liverpool misschien wel de leukste wedstrijd die ik ooit in Engeland zag. Meteen na die wedstrijd maakten we al plannen om de return in Norwich ook te gaan bezoeken. Na wat mailverkeer over en weer, vertelden ze bij Norwich dat we moesten wachten tot de general sale en dan zou het allemaal wel goed komen met de kaartjes. Helaas bleek de kaartverkoop nooit de general sale te halen en we konden de return in Norwich op onze buik schrijven. Erg jammer. Bij het uitkomen van de fixtures was Norwich v Ipswich ook meteen de wedstrijd die als een van de eerste werd opgezocht. Na de vrouw van de ticketoffice te hebben plat gemaild, zei ze dat ze wel vier kaartjes kon regelen als we lid zouden worden van Norwich. The Dutch Canaries werden opgericht en de vier kaartjes waren binnen. Met veel verwachting trokken we naar Engeland, met als enige minpuntje dat er op zaterdag geen echt leuke wedstrijd was. De Old Farm werd uiteindelijk gecombineerd met een wedstrijd van Brighton en dat was geen verwennerij geweest.

 

Wat ook geen verwennerij was, was het ontbijt bij The Little Chef. Alleen Maus durfde het aan om te eten. Uiteraard werden we weer schofterig behandeld bij die keten, maar gelukkig verdienden ze nu amper aan ons. Na het ontbijtje werd de weg ingezet richting Norwich. Het was een vrij nare route waar je maar 80 km p/h mocht rijden, waardoor het toch nog zon vijf kwartier duurde voordat we in Norwich aankwamen. Doordat we lekker vroeg waren vertrokken hadden we alle tijd om naar het stadion te lopen. De auto werd bij het ziekenhuis neergezet en een verfrissende wandeling naar Carrow Road werd ingezet. Helaas ligt het stadion niet echt in het centrum, want daar schijnen een aantal aardige gebouwen te staan. Norwich was vroeger namelijk een erg belangrijke stad in Engeland en is eeuwen de tweede stad van Engeland geweest, qua bevolking. Wat we wel goed konden waarnemen, was dat de mensen in Norwich iets aparts over zich hebben. Door zijn gesoleerde ligging wijkt Norwich namelijk erg veel af van de rest van Engeland in veel statistieken. Het is een enorm linkse stad waar de Tories en religie geen voet aan de grond krijgen. Ook qua kleding zie je verschillen. Ribbroeken en ziekenfondsbrillen zijn hier nog gewoon mode en ook het publiek van Norwich City verkleed zich graag als teletoeter. Mensen in compleet groen-gele kleding en met ballonnen op hun hoofd waren geen uitzondering.

 

De kaartjes bleken inderdaad klaar te liggen en terwijl we het rondje maakten leek het wel of we in het uitvak zouden zitten. Dat was zeker geen ramp geweest, maar de Norwich prullaria die we hadden gekregen mocht dan wel de vuilnisbak in. Uiteindelijk bleek dat we niet in het uitvak zaten, maar er net naast. Opnieuw waren we erg gelukkig geweest met de plaatsen, want ook op Portman Road zaten we al zowat naast het uitvak. Sfeertechnisch kon het dus niet beter. Mooi was dat we nu tussen de mensen zaten die we het jaar ervoor beledigd hadden en nu de mensen gingen beledigen die vorig jaar bij ons hoorden. Zelf de NSB is nooit zo ratachtig geweest. Ik ging ondertussen een beetje rondlopen om wat fotos te maken van het stadion. Persoonlijk vond ik het minder mooi dan Portman Road, maar het is zeker geen verkeerde plek om voetbal te spelen. De tribunes, allemaal vrij nieuw, dicht op het veld en de stoeltjes in de clubkleuren. Ook de stewards waren erg aardig en fotos maken was absoluut geen probleem. Met Norwich City is weinig mis als club en beide East Anglia clubs zie ik graag terugkomen in de Premier League, maar toch heb ik meer met Ipswich Town. Misschien komt het door het verleden van de Tractor Boys, door het oudere stadion of doordat Norwich in het geel speelt. Ik kan het niet precies verklaren, maar ik hoopte vandaag op een overwinning van Ipswich Town.

 

Een overwinning konden beide clubs goed gebruiken. Norwich stond 24e en laatste en had met Glenn Roeder net een nieuwe manager aangesteld. Ipswich deed mee om de promotieplekken en kon een uitoverwinning goed gebruiken. In Ipswich werd namelijk iedere wedstrijd gewonnen, maar eenmaal in den vreemde lukte het Ipswich niet om te winnen. Vandaag was er d mogelijkheid om dat wel te doen tegen de aartsrivaal. Opvallend is dat in de geschiedenis de clubs elkaar weinig ontlopen. Tot op de dag van vandaag zijn er 87 ontmoetingen geweest tussen beide club, waarbij Ipswich 38 keer won en Norwich 33 keer. Zestien keer werd het gelijk tussen beide clubs. Ik dacht altijd dat Ipswich een veel beter record had tegen de geel-groene, maar dat viel dus tegen. Vooraf kon je eigenlijk wel een gokje wagen op een gelijkspel. Ipswich kan uit niet winnen en Norwich kan sowieso niet winnen. Helaas zette ik niets in, iets waar ik later nog spijt van kreeg.

 

Ondertussen was het stadion bomvol geraakt en kon de wedstrijd beginnen. Op het veld speelde nog een doedelzakgroep, altijd leuk, maar daarna kwamen de spelers op. Opnieuw konden we genieten van een Nederlander op het veld. Fabian Wilnis stond namelijk centraal in de defensie en mocht good old Dion Dublin afstoppen. Norwich was Nederlanderloos, nadat ze Jrgen Colin eerder het seizoen aan Ajax had gesleten. Ik baalde wel dat mijn cultheld John Hartson er niet instond. Bij Celtic was hij altijd een van mijn favorieten geweest. Een echte Britse spits, zoals ze tegenwoordig niet meer worden gemaakt. Toch stonden er bij Norwich City redelijk wat bekende namen op het veld, zoals ex-Celtic keeper David Marshall, Jon Otsemobor (ex-Liverpool), Julien Brellier, Luke Chadwick (ex-Man United en Antwerp), de spitsen Dion Dublin en Jamie Cureton (vorig jaar goed voor 24 doelpunten) en natuurlijk naar mannetje Darren Huckerby. Al met al vreemd dat deze club zo onderaan staat. Ipswich kon daar ook een rijtje namen tegenover stellen met redelijk bekende spelers als Jason De Vos, Fabian Wilnis, Sylvain Legwinski, Pablo (de Spaanse spits die tijdens het PL-avontuur ook bij ze onder contract lag) en cultheld Alan Lee. Een mooie clash stond ons dus te wachten.

 

Soms vallen derbies tegen en soms vallen ze mee. Dit overtrof echter onze verwachtingen., Vanaf het begin vlogen de tackles en kansen ons om de oren. Het publiek aan beide kansen was ook erg luidruchtig, zo erg zelfs dat ik later hoorde dat de commentatoren van SKY er soms niet bovenuit konden komen. Dit was een derby zoals een derby hoort te zijn en het was zelfs intensiever dan de vorig editie in Ipswich. Geblunder in de defensie gaf Alan Lee, terrace hero, een niet te missen kans en het vak naast ons ontplofte. Het gebanter kon ook beginnen, want er werden allemaal pondbriefjes uit de portemonnees getoverd. Deze briefjes werden getoond aan het Norwichpubliek. Daarna werd er een lied ingezet over het geld. Ipswich had namelijk een paar dagen voor de derby een financile injectie gekregen van 30 miljoen pond en kon dus weer flink vooruit. Norwich was daarentegen een stuk armlastiger en dat werd er even ingewreven door de Tractor Boys. In de 41e minuut werden de kanariepietjes helemaal stil toen Pablo de 0-2 erin trapte. Ipswich leek op weg naar zijn eerste uitoverwinning van het seizoen en dat werd luidkeels bezongen. Een beetje beteuterd zochten de geel-groenen de catacomben op. In diezelfde catacomben waren overigens ook de pies van Deia Smith te koop. De eigenaresse van Norwich en tevens een beroemde tv-kok. Volgens de verhalen waren deze pies de beste van Engeland, maar SJ was een andere mening toegedaan. Hij had namelijk zon pie geprobeerd. Het was een breakfast pie, deze bestond uit alle bestanddelen die je ook krijgt als je een English breakfast neemt. SJ ging bijna over zijn nek, hoewel hij normaal altijd graag een Engels ontbijt naar binnen werkt. De vulling zag er inderdaad uit als kots, dus voor mij geen befaamde Delia Smith pie. Vreemd was ook dat je in de catacomben sterke drank als whisky en rum kon kopen. In Norwich is hooliganisme blijkbaar een niet-bestaand iets.

 

De tweede helft werd er een van pompen of verzuipen. Norwich zette het beest John Hartson erin en pompte alle ballen naar voren. We zagen al snel dat Norwich of terug zou komen of flink op zijn lazer zou krijgen. Hartson bleek wel een liefhebber van Delias pies en torste zon 50 kilo aan overgewicht mee. Hij liep dan ook geen centimeter, maar was ook amper van de bal te krijgen. Hij was ook levensgevaarlijk en tien minuten na rust stond het dan ook 1-2, dankzij een eigen doelpunt van Garvan die enorm was geschrokken van Hartson. Norwich bleef aandringen en nadat Hartson en bal perfect doorkopte jaste Jamie Cureton er de 2-2 in. Nu waren het de Canaries die helemaal uit hun dak gingen en de Ipswichfans trakteerden op hoon. Het spel golfde nu op en neer en de 3-2 of 2-3 hing in de lucht. De grootste kans viel nog te noteren aan Ipswichkant, maar de bal kwam op de lat. Huckerby was ons nog niet echt opgevallen tijdens de wedstrijd, vandaar dat hij besloot een speler van Ipswich in drie stukken te trappen. Het gebeurde in de blessuretijd, erg dom dus, en was het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Alles bij elkaar opgeteld was een gelijkspel ook het meest terecht, hoewel ze eigenlijk allebei drie punten verdienden door voor een zeer amusante middag te zorgen. Ik heb nu al redelijk wat derbies gezien in Engeland, van de Birmingham derby tot de Black County derby en van West Ham v Millwall tot aan de Steel City derby, maar dit was echt de leukste tot nu toe. Ik maak hem graag nog een keertje mee, want dit is echt het Engelse voetbal optima forma.

 

Geschreven door: Sir Stanley Matthews


Het rapport

Het stadion

 

Bijna compleet verbouwd de afgelopen jaren, maar toch heeft het nog zeker zijn charme behouden. De tribunes staan nog altijd dicht op het veld, waardoor het een erg compact stadion is. Van buiten is het zeker geen plaatje met faades die eerder op die van een fabriek of een flatgebouw lijken, maar de binnenkant maakt het helemaal goed. Stoeltjes in de clubkleuren is altijd goed.

 

De sfeer

 

In een woord geweldig. Zelden zo'n goede sfeer meegemaakt tijdens een voetbalwedstrijd. We hadden wel het geluk dat we naast het uitvak zaten, want daardoor was het nog extra luidruchtig. Achteraf hoorde ik dat zelf de commentatoren van Sky moeite hadden boven het geluid uit te komen. Deze wedstrijden zijn toch wel een aanrader voor mensen die van een fanatieke sfeer houden.

 

De wedstrijd

 

Het is eenzijdig, maar ook die was geweldig. In de eerste helft zagen we een superieur Ipswich, die beter speelden dan menig PL-ploeg. In de tweede helft gooide Norwich John Hartson en de beuk erin en kantelde de wedstrijd helemaal. 2-2 was een terecht eindstand van een schitterende wedstrijd. 

 

De omgeving

 

Best een aardige omgeving daar, ondanks dat het centrum een eindje verderop is. Vlakbij het stadion zijn stadsmuren te zien en een oude (afgebrokkelde) poort waar vroeger de schepen tol moesten betalen om de stad in te mogen. Voor de rest staan er vooral huizen om het stadion heen.

 

Overall

 

Deze wedstrijd wedijvert met Luton v Liverpool om de beste wedstrijd die ik ooit in Engeland zag. Het had gewoon alles; spanning, sfeer, goed voetbal, een rode kaart en een leuk stadion. Voor iedereen die eens een keer een typisch Engelse wedstrijd wil zien raad ik deze wedstrijd aan. Tot twee maal toe heb ik me geweldig vermaakt bij de Old Farm.De foto's

Vanaf de brug waren de floodlights van Carrow Road al goed te zien

South Park is voor Norwich

Op het balkon naast het stadion waren deze Canaries al flink aan het bieren geslagen

Norwich had leuk hekwerk rondom het stadion geplaatst

Deze tribune leek van buiten wel een somber flatgebouw

Het was bijna Rememberance. Overal werd dan ook gecollecteerd voor de veteranen

Geen Rememberance Day zonder doedelzakspelers

Dankzij het gelijkspel zijn beide nog steeds gelukkig met elkaar

Onbegrijpelijk dat ze in Norwich zo graag de Teletoeter uithangen

Moderne ingang, maar toch had het wel iets

De buitenkant van de Jarrold Stand is niet echt mijn ding

Deze letters op de hoofdtribune vond ik dan weer wel aardig

De Barclay End, waar de harde kern van de Canaries zat

De Norwich en Peterborough Stand. Best een aardige tribune

De hoofdtribune die, volgens de plannen, ook gerenoveerd gaat worden

Onze tribune; de Jarrold South Stand. Hier zaten wij zowat naast de Ipswichfans

Altijd leuk een mascotte die de tegenstander aan het uitdagen is

Packed to the rafters

Ook de andere tribunes zaten bomvol

Vier stoeltjes zaten we van de Ipswichaanhang vandaan

Alan Lee maakt de 0-1; de Ipswichfans zijn in extase

In de rust weer bagpipes op het veld

0-2 bij rust, Norwich moest wel alles of niets spelen

En dat resulteert in een 2-2. Mooi en terecht resultaat

Ook de spelers, uitgezonderd Huckerby, konden er mee leven


 

 

2005AllRightsReserved.