Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Hasselt

Het verslag

 

 

KSK Hasselt v Tongeren: de kleine Limburgse derby

 

Als je aan niet-voetbalkenners vraagt om een aantal steden in Belgisch Limburg te noemen zullen vaak de namen Hasselt en Tongeren vaak als eerste opduiken. Voetballiefhebbers zullen echter eerder steden als Genk, Lommel en Sint-Truiden noemen. Deze 3 steden hebben jarenlang clubs gehad die op het hoogste niveau acteerden. Genk en Sint-Truiden hebben dat zelfs nog steeds. Hasselt en Tongeren zijn echter niet zulke voetbalsteden. De clubs die in beide steden spelen komen vaak in de media om niet-sportieve redenen, zoals fusies of geldproblemen. De clubs acteren dan ook op het derde niveau in de Waalse 3e klasse 3B. toch hebben beide clubs betere tijden gekend, want ze hebben allebei ooit op het hoogste niveau gespeeld. Dit wapenfeit zorgt ervoor dat ze allebei nog als grote clubs worden gezien en ieder seizoen zijn er weer hoge verwachtingspatronen die nooit worden ingelost. Even beide clubs een beetje meer belichten.

 

Als eerste het thuispelende KSK Hasselt. De speelt in de grootste stad van Limburg en tevens hoofdstad van deze provincie. Vandaar dat het voor kenners een raadsel is dat de club al jaren in de lagere klassen rondhangt. Het stadion, Het Stedelijk Sportstadion, voldoet met zijn capaciteit van 8.880 wel aan de eisen van 2e Klasse en ook achterban is er genoeg als er resultaten zijn. De voorloper van deze club, Excelsior FC Hasselt, werd in 1908 opgericht. De club speelde voornamelijk in 2e en 3e Klasse en werd in 1933 koninklijk. De naam werd daarom veranderd in het tongbrekende Royal Excelsior FC Hasselt. Sportief ging het echter niet beter en toen de club uiteindelijk in 4e Klasse belandde fuseerde de club voor het eerst. De fusiegenoot in 1964 was Hasseltse VV, een club die ook ooit in 3e Klasse speelde, maar door fraude en corruptie op zijn gat lag. De club veranderde zijn naam in Koninklijke Sporting Club Hasselt. Met deze nieuwe naam kwamen ook de successen. Vooral eind jaren-70 was de club erg succesvol en in 1979 promoveerde de club naar de 1e Klasse, wat destijds nog een van de sterkere competities van Europa was. De promotie werd gehaald in de eindronde, waarin het tot op de laatste speeldag spannend was. Op die laatste speeldag stond de wedstrijd tussen de nummer 5 uit de reguliere competitie, KSC Hasselt, en de nummer 2 uit die competitie, KSK Tongeren, op het programma. Hasselt won en promoveerde. Bij de aanhangers van Tongeren zette dit veel kwaad bloed, want die vonden dat zei recht hadden op die promotieplek. In de reguliere competitie waren ze slechts 1 punt verwijderd van de titel en Hasselt was op een straatlengte afstand 5e geworden. Beide clubs elkaar vanaf dat moment niet echt meer vriendelijk vinden.

 

Het seizoen in 1e Klasse werd een drama voor Hasselt. Samen met Charleroi degradeerde keihard uit de hoogste afdeling. Waar Charleroi nog een respectabel aantal van 22 punten haalde, droop Hasselt af met een beschamend aantal van 10 punten. Ze waren het lachertje van de 1e Klasse. Nooit degradeerde een club met zo weinig punten uit de hoogste afdeling in Belgi. De 4 seizoenen daarop deed de club het erg goed in 2e Klasse en iedere keer werd er eindronde gespeeld. Toch lukte het niet om weer te promoveren. Daarna werd de club een middenmotor en in 1989 degradeerde de club zelfs uit de 2e Klasse. Supporters bleven weg en ook veel sponsors vertrokken. Dit was een drama voor de club en het lukte ze maar niet om terug te komen in 2 Klasse. De gifbeker was nog niet leeg, want in 1996 volgde er zelfs degradatie naar de 4e Klasse. De club kwam in grote financile moeilijkheden en in 1998 moesten ze zelfs terug naar de Provinciale reeksen. Dit was het absolute dieptepunt van de club. Na ook daar 3 jaar te hebben aangemodderd zat er niets anders op dan een fusie met het naburige KSK Kermt. Deze club was financieel gezond en was net gepromoveerd naar 3e Klasse. Omdat de bestuurders daar inzagen dat ze geen goed stadion hadden en een erg kleine achterban besloten ze tot een fusie met KSC Hasselt. De nieuwe club ging KSK Kermt-Hasselt heten. De club leek de pech van KSC Hasselt te hebben meegenomen, want meteen volgde er degradatie naar 4e Klasse. Dit werd echter naar een jaar ongedaan gemaakt en de club kwam weer terug in 3e Klasse. Daarin is de club ieder jaar vooraf een van de titelkandidaten, maar ieder jaar komt het er niet uit. Ook dit seizoen is het weer huilen met de pet op en moet de club oppassen dat ze niet degraderen.

 

KSK Tongeren komt uit Tongeren. Tongeren is de oudste stad van Belgi (15 v. Chr) en is ontstaan uit een Romeinse vesting. Doordat Tongeren zo oud is, en het moderne Hasselt de hoofdstad van de provinvie, is er veel onderlinge rivaliteit. Het is een beetje Sint-Truiden v Racing Genk, maar dan in het klein. Even een stukje geschiedenis over de club uit het Tongerse. De voorloper van het huidige KSK Tongeren, Cercle Sportif Tongrois, werd ook in 1908 opgericht. Het ploeterde ook maar wat aan in zijn eerste jaren, maar midden jaren-20 werd de 2e Klasse bereikt. Dat was ook even het voorlopige hoogtepunt en de club zakte snel weer weg. De club kreeg de koninklijke titel en werd hernoemd naar Royal CS Tongrois in 1935. In 1939 werd de clubnaam vervlaamst naar K. Tongersche Sportvereeniging "Cercle". De club klom na de mindere periode weer op, en met een titel in Derde Klasse in 1941 keerde Tongersche terug in Tweede Klasse. De spelling van de clubnaam werd in 1947 nog gewijzigd naar K. Tongerse Sportvereniging Cercle. In de jaren-50 zakte de club via 3e Klasse weer weg naar 4e Klasse. Daar kwam de club maar niet uit en in 1969 degradeerde de club zelfs uit de 4e Klasse. Zoals zo vaak in Belgi bracht een fusie de oplossing. In Tongeren speelde namelijk nog een andere club; Patria Tongeren. Deze club had van 1933 t/m 1935 ook in 2e Klasse gespeeld, maar was toch nooit zo populair geworden als K. Tongerse Sportvereniging Cercle. De club speelde al jaren in 4e Klasse en er was, mede doordat ze amper publiek trokken, geen vooruitzicht op beter. De club besloot daarom in te gaan op het voorstel om te fuseren en de nieuwe naam was KSK Tongeren en ging verder spelen op het terrein van Tongerse en nam ook het stamnummer 54 aan.

 

Deze fusie was een schoolvoorbeeld van hoe een fusie moet zijn. Successen kwamen er ook meteen. Na slechts een nederlaag in het eerste seizoen van de club was promotie naar 3e Klasse een feit. Ook het seizoen erop verloor de club slechts eenmaal en binnen 2 jaar was de 2e Klasse bereikt. Ook in 2e Klasse ging het redelijk en van 1975 tot aan 1980 werd er 5x deelgenomen aan de eindronde. Daar leek wel een vloek op te rusten, want KSK Tongeren slaagde er maar niet in om die eindronde te winnen. De grootste frustatie was de eindronde van 1979 toen de boetjes uit Hasselt er vandoor gingen met de winst en 1e Klasse mochten gaan spelen. Het jaar erop was er wel leedvermaak bij de fans van KSK Tongeren toen Hasselt er keihard uitvloog. Deze vreugde werd weer teniet gedaan doordat de eindronde opnieuw niet werd gewonnen, maar er genoegen moest worden genomen met de 2e plaats.

 

Het seizoen erop werd er flink genvesteerd; het was nu of nooit. Het werd, gelukkig voor de club, nu. De club werd makkelijk kampioen en kon zich opmaken voor de 1e Klasse. Het werd een tropenjaar voor de club en de fans en met een 10e plaats werd het jaar mooi afgesloten. Het seizoen erop was het echter alweer over. KSK Tongeren eindigde als een-na-laatste en mocht zich weer op gaan maken voor de 2e Klasse. Hierin werd het een middenmotor, met als uitschieter het seizoen 1986/1987 waarin ze 4e werden en aan de eindronde mochten deelnemen. De eindronde werd nog bijna gewonnen, maar uiteindelijk kwam de club een punt tekort en mocht provinciegenoot Winterslag met de schitterende bijnaam De Vieze Mannen uitkomen in 1e Klasse. Daarna zakte de club af en degradeerde zelfs naar 3e Klasse. Eenmaal kwamen ze nog terug en haalden zelfs nog de eindronde in 1993. Hierin werden ze laatste en 3 jaar later ging de club weer terug naar 3e Klasse. Hierin komen ze sindsdien uit, meestal in de middenmoot. Sinds dit jaar heeft de club een nieuw stadion, De Keiberg, en heeft men de ambities uitgesproken om te promoveren naar 2e Klasse. Voorlopig doet de club het maar matig en staan ze op een 8e plaats en lijkt het seizoen al over voor ze.

 

Al met al dus twee clubs die rond mijn geboortejaar (1978) groot waren en tegenwoordig in de marge van het Belgische voetbal rondhangen. Komt nog eens bij dat het een derby is. Alles bij elkaar leek het me een leuke wedstrijd om te bezoeken. SJ was ook snel enthousiast voor deze derby en ook Leuvenaar Stijnman77 had wel oren na deze wedstrijd. Met de trein vertrok ik naar Eindhoven *brrr* waar ik het Philips Stadion zag *nog brrr-er* SJ stond al met ronkende motor te wachten en we vertrokken richting Hasselt. Het Stedelijk Sportstadion heeft nog oude, mooie floodlights. Daardoor hadden we het stadion zo gevonden. SJ parkeerde de auto en we gingen op zoek naar Stijnman77. Die hadden we snel gevonden en na een korte kennismaking gingen we het stadion in. Aan het stadion kon je zien dat de club ooit op een hoger niveau had gespeeld. Het was relatief groot en het zag er niet echt geweldig onderhouden uit. We besloten op de terrace naast de hoofdtribune te gaan staan. Ik zag oude mannetjes programmaboekjes uitdelen en ging er ook eentje halen. Ik snapte meteen waarom ze gratis waren, want het was een reclamefolder met alleen voorop de naam van KSK Hasselt. In die reclamefolder van 10 paginas was een gekopieerd A-4tje gestopt met daarop de namen van de selectie. Dat was alles. Jammer dat ik er niet voor betaald had, anders kon ik spreken van de spreekwoordelijke kat in de zak.

 

Ik maakte even een rondje door het stadion en wat fotos en daarna was het wachten op de wedstrijd. Vlak voor de wedstrijd sprong er ineens een lichtgevend bordje aan. Dat was aan de overkant en er stond op spionkop. Eronder stonden 3 man en een halve paardenkop wat kreten uit te braken. Imponerend was het allerminst. Wij stonden tussen de Tongeren-fans en die hadden een Tifo-actie voorbereid. Er werd wat vuurwerk op het veld geflikkerd en dat was het. De wedstrijd zelf was de eerste helft niet veel soeps. Bij Tongeren zag je nog wel een idee achter het voetbal, maar van KSK Hasselt was me nu meteen duidelijk waarom ze zo laag staan. Die voetbalden zielloos en pompte de bal maar weg. Het was dan ook verbazend dat Hasselt in de 35e minuut op 1-0 kwam. De 3 man op de Spionkop ontploften en begonnen liedjes te zingen over boeren richting de Tongerse supporters. De tweede helft liepen we over naar de andere kant, waar de Hasselt-fans stonden. Als ware gloryhunters gingen we dus bij de ploeg staan die voorstond. Maar eerst gingen we nog broodjes curryworst scoren onder de tribune. We hadden ergens gehoord dat er bij Hasselt bacon werd gebakken op de tribune, maar dat zagen we ergens. Vandaar deze versnapering, die zeer goed smaakte ondanks (of misschien wel dankzij) het extreem lang wachten.

Tongeren was ook in de tweede helft beter en kreeg na 10 minuten een vrije trap. Omdat ik verwachtte dat hij erin zou gaan ging ik de vrije trap filmen. De vrije trap werd schitterend genomen en het mooie was dat de bal erin vloog. Eindelijk had ik eens een goal gefilmd. Tongeren bleef na dat doelpunt doordrukken, want de club moest winnen om de aansluiting te houden met de subtop. De terechte 1-2 viel na een uurtje spelen. Een voorzet werd d.m.v. een prachtig lobje over de Hasselt-keeper gelepeld. Hasselt leek rijp voor de slacht, maar door zeer amateuristisch verdedigen werd het tot ieders verbazing 2-2. Daarna begon de scheidsrechter ineens raar te doen. Hasselt kreeg opnieuw een grote kans en Leenders (een verdediger van Tongeren) schopte de aanvaller zowat in tween. De rode kaart was zo duidelijk dat de scheidsrechter besloot wat origineels te gaan doen. Niet Leenders, maar Vansteenberge kreeg de rode kaart. Iedereen was verbijsterd, zowel op het veld als op de tribune. Er werd volop gelachen, maar de grap leek over te zijn toen de grensrechter zich ermee ging bemoeien. Die had ook duidelijk gezien dat het Leenders was en attendeerde de scheidsrechter erop. De scheidsrechter was echter onvermurwbaar en stuurde toch Vansteenberge weg. Ondanks dat ze maar met 10 speelden bleef Tongeren beter. Ze hadden alleen enorme pech dat Leenders er niet was afgestuurd, want die maakte een gigantische blunder bij het uitverdedigen en leverde de bal in bij een Hasselt-aanvaller. Die profiteerde hiervan en legde de bal in het doel. Hasselt stond ineens, ondanks dat ze matig speelden, met 3-2 voor. De Spionkop ontplofte opnieuw en nu wij er zo dicht bijstonden viel het ineens op hoe onimponerend deze was. Leenders maakte zijn miserabele avond compleet door nog een domme overtreding te maken en alsnog rood te krijgen. Met 9 man lukte het Tongeren zelfs om het betere van het spel te hebben en zelfs nog een grote kans te creren. Een goal maken lukte echter niet meer en Hasselt kreeg, dankzij de overwinning, weer wat adem. Tongeren kan daarentegen de titel wel vergeten. De 1e Klasse is al helemaal een utopie voor beide clubs of er moet een mini-Abramovitsj opstaan bij een van beide clubs. Al met al was het een zeer vermakelijk tripje en Stijnman77 blijkt een sympathieke Belg te zijn. Binnenkort maar eens een bezoekje brengen aan OH Leuven, zijn lokale club.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsFoto's

De kassa's in Hasselt. De verkopers waren, uiteraard, oude mannetjes.

De begroeide achterkant van het stadion. Het is geen Pavilion Stand, maar wel mooi om te zien.

Naast de hoofdtribune aan beide kanten terracing.

De hoofdtribune; de trots van KSK Hasselt.

Hier een terrace achter de goal. In de goede jaren stond hier de harde kern.

Nogmaals een deel van de terrace.

De overkant. Hier veel reclameborden, maar ook nog een tribune. Een zeldzaamheid in Belgi.

Hier de terrace aan de lange zijde. De harde kern staat hier tegenwoordig.

Het gedeelte waar deze ruige mannen staan is zelfs in de kleuren van de club geschilderd.

Ook op deze tribune een dubieuze catering. Ziu hier de bacon zijn gebakken?

Het stadion voor de wedstrijd met de brandende floodlights.

Gekkenhuis op de tribunes. De Tongerenfans lieten zich helemaal gaan.

Hier in het midden zie je de spionkop van Hasselt.

Deze floodlight keek maar wat triestig in de rust.

Zelfs voor deze derby was de hoofdtribune maar matig gevuld.

Een actiemoment in de zeer boeiende tweede helft.

Het scorebord was van slag, want er stond 3-3 op ipv 3-2.

Na de wedstrijd liepen de gemoederen hoog op tussen beide groepen fans.


 

 

2005AllRightsReserved.