Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Fort William

Fort William FC

 

Scotland's Worst Football Club

 

Je hebt slechte clubs, heel slechte clubs en clubs die zo slecht zijn dat het je voorstellingsvermogen te boven gaat. Tot die laatste categorie behoort Fort William FC. Vaak wordt East Stirlingshire genoemd als het om slechte Schotse clubs gaat. Goed, die zijn inderdaad erg slecht. Zo slecht zelfs dat er een journalist is geweest die de club een jaar lang heeft gevolgd en er het boek "Pointless A Season With Britain 's Worst Football Club " over heeft geschreven. Toch behaalt East Stirlingshire regelmatig dubbele cijfers in een seizoen, iets waar Fort William de laatste jaren zelden in slaagt. Als die er ooit in slagen om tien punten in een seizoen te halen is het daar dagenlang feest. Nu is het ook meteen duidelijk over wat voor soort niveau ik het hier ga hebben.

 

Fort William komt uit in de Highland League, een competitie die wordt gezien als de sterkste buiten de Scottish League. Een soort Schotse Conference, maar dan zonder promotie/degradatie Veel clubs zouden makkelijk kunnen wedijveren met de clubs uit de Third Division en dat bewijzen ze regelmatig door die clubs te verslaan in de SFA Cup. Als de Schotse Leagues er nieuwe ploegen bij krijgen vanwege een uitbreiding zijn het ook meestal clubs uit die Highland League die worden gekozen. Het bekendste voorbeeld is Inverness Caledonian Thistle, die tegenwoordig zelfs al jaren in de SPL spelen. Ook Ross County is een geslaagd voorbeeld. Redelijk veel fans en sportief gaat het ook redelijk met een plekje in de First Division.

 

De Highland League is een van de alleroudste competitie ter wereld. Al sinds 1893 bestaat deze competitie en opvallend is dat hij gesloten is. Je kunt er niet uit promoveren of degraderen. In de competitie kom je ook de mooiste namen tegen, zowel in het verleden als het heden. Clachnacuddin, Buckie Thistle, King's Own Scottish Borderers en Forres Mechanics zijn enkele van de mooie namen in deze competitie hebben gespeeld. Sinds 1985 maakt ook Fort William FC deel uit van deze League. De club diende in dat jaar een verzoek in om uit te komen in de Highland League en werd meteen toegelaten, 'The Fort', zoals de bijnaam van de club luidt, had veel ambities en leek een zekere toevoeging te zijn.

 

De club begon nog wel redelijk in de uit 17 clubs bestaande competitie. Ze werden twaalfde en dat was een redelijk resultaat voor de debutant. Het jaar erop ging het ook nog redelijk, maar in 1988 werd de club zeventiende (Highland League bestond ondertussen uit achttien clubs) en dat was toch een fikse tegenvaller. Het jaar erop werd de club zelfs laatste met slechts dertien punten. De enige toevoeging die Fort William had aan de Highland League was het prachtige stadion. Op zich als stadion weinig bijzonders, maar de ligging maakt het toch wel erg speciaal met de Ben Nevis (de hoogste berg van Groot-Brittanni) zowat naast het veld. Je kijkt vanaf het stadion Claggan Park, waar 4.000 mensen in kunnen. recht de Highlands in en dat is wel een erg mooi gezicht. Met name s winters als er sneeuw op de toppen ligt.

 

In de eerste helft van de jaren 90 slaagde Fort William er ook niet in om in het linkerrijtje te komen, maar onderaan eindigde de club ook niet meer. Dat gebeurde pas weer in 1997. 'The Fort' behaalde het schandalige aantal van negen punten, een diepterecord voor de club. Gelukkig voor Fort William was er nog een club die er weinig van bakte, Nairn County, en in 1998 lukte het 'The Fort' om met dertien punten een-na-laatste te worden. Bij Fort William begonnen ze zelfs te denken dat ze goed waren, maar die gedachten werden afgestraft in 1999. Tijdens 28 wedstrijden kwam de club tot welgeteld vier punten en met een doelsaldo van -103. Het dieptepunt was bereikt.

 

Een nieuw Millennium, en dus nieuwe kansen voor Fort William FC. Helaas ging dat niet op, want opnieuw werd er slechts eenmaal gewonnen in het seizoen 1999/2000. Ditmaal zorgde vier gelijke spelen wel voor acht punten in totaal. Het bleef barslecht en in de jaren erop werd Fort Williams zowat zonder uitzondering laatste. Enige positivisme werd er geput uit de dertiende plek van 2005. Zou 'The Fort' nu eindelijk een afstand kunnen doen van die eeuwige laatste plaats? Het antwoord laat zich raden, nee dus. In 2006 evenaarde de club zijn ongenaakbare geachte record door opnieuw slechts vier punten te halen. Het doelsaldo was ditmaal wel beter met slechts -86. In 2007 volgde weer een laatste plaats en opnieuw werden de dubbele cijfers niet gehaald met negen punten.

 

De reden waarom Fort William zo slecht is, is eigenlijk vrij simpel te verklaren. De club ligt enorm afgelegen en kan dus eigenlijk alleen spelers uit de nabije omgeving halen. Dat hoeft geen probleem te zijn ware het niet dat voetbal niet sport nummer n is in de stad die vernoemd is naar de Nederlandse stadshouder William of Orange, een man die erg populair is in Ierland. Fort William ligt namelijk in de Highlands en daar hebben ze zo hun eigen gebruiken, zoals een eigen taal (het Scottish Gaelic) en eigen sporten. Een van die sporten is een combinatie tussen hockey en hurling, het zogenaamde shinty. De lokale club, Fort William Shinty Club, is zelfs Schots kampioen. Veel lokale kinderen kiezen dus voor die sport in plaats van voor het voetbal, dat ook vaak als iets Engels wordt gezien. Fort William FC heeft het dus erg lastig om goede spelers te vinden en heeft dan ook maar n team. Iedereen die zich aanmeldt bij de club komt dan ook meteen bij de selectie.

 

Afgelopen seizoen lukte het Fort William zich om zichzelf te overtreffen. De club won slechts n wedstrijd, 4-2 tegen het eveneens waardeloze Rothes ergens in september, en daarvoor en daarna werd er alleen maar verloren. Rothes nam ook wraak op Fort William door thuis met 7-0 te winnen. Het diepterecord van vier punten werd dus nog wat scherper gesteld naar drie. Ook het record van het slechtste doelsaldo werd verbeterd naar -142 (16-158). Al met al een knappe prestatie van de club. Ik ben benieuwd of het ze komend seizoen gaat lukken om met nul punten te eindigen en een doelsaldo van -200 te produceren. Het zou erg knap zijn van The Fort. Dus ben je volgend jaar in de buurt van Fort William, ga dan eens naar Claggan Park. Je heb een schitterend uitzicht op Ben Nevis en de garantie dat je veel goals gaat zien.Pictorial Tribute to Fort William FC

Claggan Park, de thuishaven van Fort William FC, tussen hoogste Britse bergen

De Main Stand van Claggan Park, waarschijnlijk niet de meest luxe in de Highland League

Het episch centrum van de voetbalclub, de 'social club'

Even buiten Fort William sta je tussen gigantische bergen. 's Winters kun je hier ook skin

Fort William zelf gezien vanaf een bergrug

Nogmaals Fort William. Let op de besneeuwde bergtoppen

Het stadje in de zomer. Rustig liggend in een baai van een 'Loch'

En omdat winterse plaatjes van Fort William zo leuk zijn nog eentje om het af te leren


 

 

2005AllRightsReserved.