Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Dender

Het verslag

  

Staan in een vak vol Jeanneten

Na een blik op het Belgische competitieprogramma was er een wedstrijd die erboven uitsprong: Racing Gent-Zeehaven v Diksmuide. Dit omdat Racing Gent-Zeehaven op het punt staat om zijn stadion te gaan verlaten aan het eind van het seizoen. Die wedstrijd werd dus vastgelegd. Een tweede blik op het wedstrijdschema leerde dat twee uur voor die wedstrijd er nog eentje in de buurt was. Ranglijstaanvoerder van de Tweede Klasse, FCV Dender EH, zou het in het eigen Florent Beeckmanstadion opnemen tegen Union St. Gilles. Op zich een leuke wedstrijd en een mogelijkheid om FCV Dender EH eens te bezoeken en te kijken of het de terechte aanvoerder van de ranglijst was.

FCV Dender EH is, hoe kan het ook anders, een fusieclub. De naam bekt ook niet echt lekker, want een FC Dender had bijvoorbeeld veel beter geklonken. Het huidige FCV Dender EH bestaat uit 3 clubs uit de Denderstreek. De clubs FC Denderleeuw, Verbroedering Denderhoutem en Eendracht Hekelgem waren ieder voor zich eigenlijk te klein om een vaste Tweede Klasser te worden, vandaar dat er tot tweemaal werd besloten om te fuseren. De bedoeling was om een sterke club uit te bouwen die zich in de Tweede Klasse kon gaan nestelen. Momenteel gaat het, na de promotie van vorig seizoen, ver boven verwachting. FCV Dender EH staat er heel goed voor en lijkt naar zijn ticket naar Eerste Klasse vast te hebben. Geen enkele van de 3 clubs waar FCV Dender EH uit voortkomt is daar ooit in geslaagd, hoewel FC Denderleeuw er ooit er dichtbij was. Even een kleine geschiedenis van de drie afzonderlijke clubs.

Als eerste komt FC Denderleeuw aan de beurt. Dit is eigenlijk de grootste van de 3 en men speelt nog steeds in het Florent Beeckmanstadion en dat staat in Denderleeuw. FC Denderleeuw werd opgericht in Denderleeuw in 1952 en sloot in 1953 aan bij de voetbalbond. De club kreeg stamnummer 5647 toegewezen. FC Denderleeuw slaagde erin geleidelijk op te klimmen tot het nationale niveau en Bevordering. In 1973 won men zijn reeks en zo kon de club dat jaar voor het eerst aantreden in Derde Klasse. Dat verblijf duurde slechts twee seizoenen en Denderleeuw zakte weer. De club kende afwisselende resultaten, en zakte in de jaren 80 ook terug tot in de provinciale reeksen.

In de jaren 90 slaagde Denderleeuw erin een sterke opmars te maken. In 1992 keerde de ploeg terug uit Eerste Provinciale en pakte direct de titel in zijn reeks in Vierde Klasse. Vanaf 1993/94 kon Denderleeuw zo weer aantreden in Derde Klasse. Na slechts drie seizoenen slaagde men erin te promoveren. Voor het eerst speelde de club nu in Tweede Klasse.

In 2001 werd Eendracht Hekelgem dan opgeslorpt door de Oost-Vlaamse club FC Denderleeuw in de nieuwe fusieclub FC Denderleeuw EH. Het stamnummer en de clubkleuren van Denderleeuw bleven behouden. Het stamnummer 6826 van Eendracht Hekelgem verdween. Met Frans Krauch, Chris Guldemont en Hekelgemvoorzitter Patrick De Doncker kwamen 3 van de 9 leden van de beheerraad uit Eendracht Hekelgem, de rest kwam van FC Denderleeuw. De bouwcentrale van Patrick De Doncker zou hoofdsponsor worden van de nieuwe club; zijn logo en naam in rood op de shirts zouden nog enigszins aan de kleuren van Hekelgem herinneren. 

Toch is dit Eendracht Hekelgem niet eens, qua prestaties, zoveel kleiner dan FC Denderleeuw. Eendracht Hekelgem werd opgericht in 1963 en sloot toen aan bij het Katholiek Sportverbond, een amateurvoetbalbond. In 1965 sloot de club dan aan bij de Belgisch Voetbalbond KBVB en kreeg stamnummer 6826 toegewezen. Eendracht Hekelgem ging in 1965/66 dan van start in Vierde Provinciale Brabant. 

De club kende een goed begin en speelde reeds na twee jaar kampioen. Nog vijf seizoen later werd men zelfs kampioen in Derde Provinciale met een promotie naar Tweede Provinciale tot gevolg. Dit verblijf duurde slechts drie seizoenen en in 1975 zakte Hekelgem terug naar Derde Provinciale. De club eindigde er regelmatig in de kop van de klassering maar slaagde er het komende decennium niet in te promoveren.

Halverwege de jaren 90 zou Hekelgem echter zijn tweede opmars maken. In 1996/97 dwong Hekelgem voor het eerst een plaats in de promotie-eindronde af, maar kende daar geen succes. Het seizoen erop kreeg Hekelgem een nieuwe kans na het behalen van de eindronde en dit maal was men wel succesvol. Hekelgem stootte door naar Derde Klasse. Ook daar ging Hekelgem door op zijn elan. Eendracht pakte een periodetitel en mocht opnieuw deelnamen aan een promotie-eindronde. Hekelgem dwong daarin een finaleplaats af, maar verloor er van KMSK Deinze. De tweedeklassers KFC Herentals en KFC Verbroedering Geel fusioneerden echter; een extra plaats kwam vrij in de reeks en Eendracht Hekelgem promoveerde zo door naar Tweede Klasse. Het eerste seizoen eindigde men op een 12de plaats, waardoor men het verblijf kon verlengen. In 2000/01 eindigde Hekelgem echter als voorlaatste op een rechtstreekse degradatieplaats. Daarna verdween de club na de fusie met FC Denderleeuw.

FC Denderleeuw was dus eigenlijk gewoon verder gegaan met wat versterkingen van Eendracht Hekelgem. Toch was de club nog niet sterk genoeg en men ging verder op zoek naar een fusiepartner. Die werd gevonden in Verbroedering Denderhoutem.

Verbroedering Denderhoutem werd opgericht in Denderhoutem en sloot in 1943 aan bij de voetbalbond. De club kreeg stamnummer 3900 en had rood-zwart als kleuren. De club klom geleidelijk op en bereikte in de jaren 80 en 90 de Bevorderingsreeksen, maar bleef nog wat op en neer gaan tussen Nationale en Provinciale. Rond het nieuwe millenium maakte de club een nieuw stap voorwaarts. In 1998 promoveerde Verbroedering Denderhoutem voor het eerst naar Derde Klasse. In 2003 zakte men nog even, maar na n seizoen keerde men terug naar Derde Klasse. 

In het nabijgelegen Denderleeuw was in 1952 FC Denderleeuw opgericht, dat het jaar erop aansloot bij de voetbalbond en stamnummer 5647 toegewezen kreeg. Denderleeuw had blauw-zwart als kleuren. Ook Denderleeuw was kunnen opklimmen tot op nationaal niveau en bereikte in 1973 al Derde Klasse voor twee seizoenen. Na een terugval tot provinciaal niveau was FC Denderleeuw in de jaren 90 van korte tijd vanuit provinciale kunnen opklimmen tot in Tweede Klasse, waar men acht seizoenen onafgebroken had gespeeld. In 2001 fusioneerde FC Denderleeuw met Eendracht Hekelgem tot FC Denderleeuw EH. FC Denderleeuw EH zakte in 2004 terug naar Derde Klasse.

In 2004 bereikten Denderleeuw-voorzitter Bart Gies en Jan Vijverman van Denderhoutem een akkoord voor een fusie. Beide clubbesturen waren het eens dat schaalvergroting nodig was om als n sterke ploeg uit de Denderstreek te kunnen overleven in het moderne voetbal. In april 2005 fusioneerde beide derdeklassers dan tot een nieuwe fusieclub, FCV Dender EH. De fusieclub speelde met stamnummer 3900 van Denderhoutem verder en ging zijn thuiswedstrijden spelen in het Florent Beeckmanstadion van FC Denderleeuw. De clubkleuren werd de kleuren van vorige clubs, rood-blauw-zwart. Het eerste seizoen speelde de club meteen kampioen en zo promoveerde men direct naar Tweede Klasse.

Aangezien de club nu weer bovenaan staat en lijkt te gaan promoveren kan er gesproken worden over een geslaagde fusie. Het doel van alle fusies was een sterke club in de Denderstreek krijgen en daar zijn de bestuurders heel goed in geslaagd. Of de club daadwerkelijk een blijvertje kan blijven in de Eerste Klasse is nog onbekend, maar gezien het huidige beleid zou ik er niet eens van opkijken. Kijk maar naar een kleine club als Westerlo, die zich ook jaar in, jaar uit makkelijk handhaaft.

Maar even terug naar de wedstrijd zelf. Vooraf had ik wat negatieve dingen over Dender gehoord, qua stadion en support, maar eerst zien en dan pas geloven. De rit naar Denderleeuw verliep soepeltjes en de auto kon vlak bij het stadion worden geparkeerd. Eerst dachten we nog dat het veld een paar meter van te voren lag, maar gelukkig was dat niet het geval. Dat veld leek namelijk meer op een koeienwei. De ongeving van het stadion zag er erg sjiek uit met een tenniscomplex en allerlei villa's. Ik ben benieuwd hoe dat volgend jaar gaat als er allemaal clubs op bezoek komen die veel mensen meenemen.

We kochten een kaartje voor het uitvak, want voor Union hadden we allebei wel wat sympathie, terwijl FCV Dender EH ons weinig zei. SJ probeerde aan de bar nog drinken te bestellen, maar de man achter de bar negeerde hem volkomen. Hij keek gewoon door SJ heen. Wat de reden daarvan was, is ons tot de dag van vandaag niet bekend, maar we gingen met een droge bek naar buiten. Na wat foto's te hebben geschoten gingen we zitten en wachten tot de wedstrijd begon. Ondertussen verzamelde om ons heen een heel rariteitenkabinet, wat is dat toch met uitsupporters, en moesten we gaan staan. Als bejaarden kwamen we omhoog en zagen we hoe de Dender-tribunes ook langzaamaan volliepen. Ik schatte dat er zo'n 4.000 waren, maar dat bleek tegen te vallen. Uiteindelijk kwamen er maar 2.600 mensen op deze wedstrijd af en dat is weinig als je beseft dat Dender bovenaan staat en nu alle steun kan gebruiken in de titelstrijd.

De wedstrijd begon en meteen waren er kansen aan beide kanten. Helaas, bleek later, scoorde Dender de 1-0. Daarna was het helemaal over met de wedstrijd en werd het een soort zomeravondvoetbal. Nu was het vooral een beetje rondkijken en genieten van de opvallende figuren op de tribune. Er was er eentje die dat ook aan het doen was en die begon contact te zoeken met mij. In het Frans probeerde hij iets te vertellen, maar ik legde uit dat ik geen Frans sprak (op "Je voudrais un carte postal" na). In gebrekkig Nederlands vroeg hij waar ik vandaan kwam. Tot dan toe ging het nog wel, maar daarna begon het eng te worden. De man had het er allemaal over dat hij het heet had en begon aan zijn shirt te trekken. Daarna vroeg hij of we misschien samen een cola konden gaan drinken. Ik begon me ongemakkelijk te voelen, maar SJ had flink plezier.  Ik probeerde het wat af te kappen door extra opvallend naar de wedstrijd te kijken, maar die gast bleef maar dingen vragen. Gelukkig was het snel rust. Ik besloot om even te gaan wateren, maar ineens zag ik dat die gast me gestalkt had en in de wc verder begon te  vragen. Snel besloot ik om de andere ruimte in te gaan om mijn handen te gaan wassen, maar hij bleef me volgen en vroeg of ik niet naar de wc moest. Ik ontvluchtte de wc en vroeg aan SJ of we niet alvast naar Racing Gent-Zeehaven konden gaan. Die vond dat een goed idee en we mochten er eerder uit. Het vreemde mannetje keek me nog na, maar ik was blij dat de ontsnappingspoging was gelukt.

De conclusie is dat ik nooit meer in het bezoekersvak van Union ga staan, ondanks dat ik het een sympathieke club vind, en dat Dender een accomodatie heeft die absoluut niet toereikend is voor 1e klasse. Het werd uiteindelijk nog 3-0 voor Dender en de club zal hoogstwaarschijnlijk wel promoveren, maar een toevoeging voor 1e klasse is het niet. Wat dat betreft hadden beter FC Antwerp en KV Mechelen kunnen promoveren. Het enige positieve is dat we deze twee clubs nu in actie kunnen zien in de Eindronde.

Geschreven door: Sir Stanley Matthews



De foto's

Het stadion staat in een heel nette omgeving. Niet echt een voetbalomgeving

De kassa waar wij ons kaartje kochten voor het Union-vak

De oude clubnaam komt nog op diverse plaatsen terug

De achterkant van het uitvak. Niet mooi, maar wel veel mogelijkheden om uit te breiden

Deze overdekte terrace was nog de leukste tribune om te zien

Dit zie je als je binnenkort in het uitvak. Links was nog een bar met onbeleefde obers

Het uitvak. Erg klein. Ik ben erg benieuwd hoe dit volgend jaar gaat

De hoofdtribune. Het enige deel met zitplekken. Een beetje een saaie tribune

Aan de overkant de onvermijdelijke tribune met reclameborden

Nogmaals de overdekte staantribune. Hier stond de "harde kern"

De tifosi van Union waren ook weer meegekomen voor deze wedstrijd

Nog een oude bekende; de keeperstrainer met de enorme pens

Voor de wedstrijd ws er nog een minuut stilte

De overdekte terrace zat best vol voor deze wedstrijd

Ook de hoofdtribune was redelijk vol in vergelijking met vorige seizoenen


 

 

2005AllRightsReserved.