Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Crewe

Het verslag

 

 

Saai, Saaier, Crewe

 

Op papier stond deze dag de minst aantrekkelijk wedstrijd op het programma. Het vervelende was dat er deze dag amper alternatieven op het programma stonden. Wolves waren we pas geweest en voor de rest waren er slechts wedstrijden in de Premier League die ook niet echt aanspraken. We besloten dus naar Crewe te gaan, een club die totaal niet aanspreekt om de een of andere manier. Tel daarbij op dat Hull niet naast de deur ligt, het op een doordeweekse avond was en het feit dat het pas de eerste ronde in de League Cup was en een lage opkomst was zo goed als gegarandeert. Omdat de wedstrijd pas s avonds was, gingen we overdag naar Chester om cultuur op te snuiven. Chester bleek een erg aardig stadje te zijn en nadat we Bath geskipt hadden, werden we toch nog getrakteerd op Romeinse architectuur.

 

Van Crewe zelf wisten we niet veel, behalve dat het stadje het spoorwegencentrum van Engeland was (vandaar ook de bijnaam de Railwaymen). Crewe verraste ons echter in negatieve zin. Het was een enorme pauperstad, waar de triestheid vanaf straalde. Helaas waren we er al 3 uur voor de wedstrijd, dus we moesten ons er nog zien te entertainen. Ook moesten we nog een eettentje zoeken, maar dat was geen sinecure. Zowat alle eettentjes daar zouden worden afgekeurd door de Keuringsdienst van Waren, de ratten liepen nog net niet door de restaurants, maar het scheelde niet veel. Er zat niets anders op dan bij de Amerikaanse multinational Subway te gaan eten. Nadeel daarvan was dat we nog veel honger hadden toen we daar weggingen. Een bezoekje aan de supermarkt (waar je moest betalen voor het parkeren!) bracht uitkomst en voor het eerst deze vakantie mocht de term ongezond worden gebruikt voor ons avondmaal.

 

We vertrokken maar naar het stadion, wat van buiten niet veel leek. Het enige leuke was dat er een gigantische tribune was en drie kleintjes. Op de grote tribune konden ook meer mensen zitten dan op de andere drie samen. Na de kaartjes te hebben gekocht en te hebben gentegreerd met een local, die aangaf Willem III wel te kennen, was het tijd om naar binnen te gaan. De club had echter besloten om de turnstiles lang dicht te houden. Gelukkig had ik wat oude programmaboekjes gekocht en vloog de tijd voorbij. Wat programmaboekjes betreft was Crewe ook geen aanrader. Voor het eerst kreeg ik geen programma, maar een poster, die aan de andere kant bedrukt was met informatie. Niet echt iets om enthousiast van te worden.

 

Gelukkig gingen iets meer dan een uur voor de wedstrijd de poortjes open. Eindelijk konden we de Japanner gaan uithangen. De stewards hielden ons wel scherp in de gaten, maar er werd niet ingegrepen. Daardoor konden we wat plaatjes schieten. Op zich was er niet zoveel te zien, want het oogde allemaal vrij modern en standaard. Alleen de tribune waar de Hull fans zaten, had nog een leuke uitstraling. Een ander leuk punt was dat je vanaf de hoge tribune een leuk uitzicht had over de stad Crewe. Daar zaten we echter niet, want onze plek was achter de goal tussen, naar later bleek, het neusje van de Crewese zalm. Wij waren ongeveer de oudste mensen op de tribune, want voor de rest zaten er allemaal kansloze hanggroepjongeren, de zogenaamde Chavs. Het zou dus een gezellig avondje worden.

 

Tijdens de warming-up viel al heel erg op dat de Crewe fans vooral bezig waren met het afkraken van Yorkshire en Hull in het bijzonder. Opvallend was dat er amper een reactie kwam van de tijgertjes, die waren meer bezig met hun eigen ploeg. Hull City nam de wedstrijd serieus en koos ervoor om het grootste gedeelte van zijn eerste ploeg op te stellen. Dat was ook terug te zien in de wedstrijd, want ze waren stukken sterker dan Crewe. Ondanks dat er slechts 2862 op de wedstrijd waren afgekomen, was er genoeg vermaak op de tribune. Crewe had, buiten de eigen stewards, de NSB ingehuurd om iedereen in de gaten te houden. De voornaamste taak was om iedereen te laten zitten. Erg onnodig, want er zaten weinig mensen. Er werd niemand gestoord en zowat iedereen wilde ook graag staan. De thuis-onder-de-plak-zittende-figuren deden het dan ook puur voor zichzelf en genoten ervan om mensen te dreigen met een uitzetting. Doordat Vonckie een rebelse dag had, werd ook hij enkele keren bedreigd door de stewards, maar uitzetting volgde helaas niet. Er werd echter wel een hogere figuur bijgehaald, de Verdonk van Crewe, die alles nog beter in de gaten ging houden.

 

Ondanks deze ergerlijke figuren was de sfeer best aardig. Nog steeds werd er met minachting over Yorkshire gezongen en werd Cheshire de hemel ingeprezen. Eerlijk gezegd was ik het er niet echt mee eens, want Yorkshire is een mooier gebied dan Cheshire. Op het veld was Yorkshire in ieder geval beter en vlak voor de rust kwam dat ook op het scorebord tot uitdrukking. Michael Bridges, eens een groot talent, scoorde de 0-1 en eigenlijk was vanaf toen de wedstrijd al gespeeld. De rust kwamen we goed door, doordat de lokale sletjes druk bezig waren met ringtones, mannelijke chavs en het laten zien van hun bilnaad. Perverseling Vonckie maakte daar enkele fotos van en had gelukt dat de NSBers het niet zagen en de camera in beslag namen.

 

Na de rust was het helemaal over met Crewe en raakte de chavs steeds gefrustreerder. Ook al omdat de Hull City supporters niet reageerden op hun provocaties. Die frustraties werden nog groter toen Hull een prachtig doelpunt scoorde voor onze ogen. Een perfect passend afstandsschot belande in de winkelhaak. De wedstrijd was nu helemaal over en het was wachten op de 0-3. Ondertussen vond het meeste vermaak plaats op de tribune, waar enorm veel bedrijvigheid plaatsvond. Telefoonnummers werden uitgewisseld, relaties werden beindigd en begonnen en er werden plaatjes bekeken van autos met neonlichten aan de onderkant. Veel van de chavs misten daardoor ook de 0-3, die 20 minuten voor tijd viel. Ik had Crewe ongeveer 10 maanden geleden voor het laatst zien spelen, maar van dat leuk voetballende team was weinig over en de 0-4 hing eerder in de lucht dan de 1-3. Uiteindelijk viel er helemaal geen doelpunt meer en ging Hull simpel door naar de volgende ronde. Het viel ons erg mee dat de auto er nog stond en we gingen weer terug naar ons huisje. Dankzij het publiek was het nog een aardige avond, maar zowel de club als het stadje Crewe zijn echt helemaal niets.

 

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsHet rapport

Het stadion

Aardig doordat er een tribune eigenlijk helemaal niet bij de rest past. Die gigantische tribune zorgt ervoor dat het stadion wat aparts heeft, want als je het van de andere 3 tribunes moet hebben wordt je niet echt vrolijk. Die ene tribune kan ook veel meer mensen herbergen dan de andere 3 samen, ik denk niet dat er veel stadions in Engeland zijn die dat kunnen nazeggen. Vanaf die grote tribune had je ook een mooi uitzicht over het lelijke Crewe.

De sfeer

Zo nu en dan was er wel wat sfeer vanaf onze tribune, maar over het algemeen was het vrij vlak. De mensen op onze tribune waren ook meer met elkaar bezig dan met de wedstrijd. Dat er zo weinig mensen op de wedstrijd waren afgekomen zal ook wel hebben meegespeeld.

De wedstrijd

Eigenlijk erg eenzijdig. Hull City speelde niet eens in zijn sterkste opstelling, maar won toch relatief makkelijk van de Railwaymen. Als Hull zo blijft spelen hoeven ze dit jaar niet in de problemen te komen in The Championship, terwijl Crewe wel eens mag uitkijken want dit was een erg zwake vertoning.

De omgeving

Zelden zo'n pauperstad gezien. Bij Crewe dacht ik altijd aan een liefelijk dorpje, maar het tegendeel is waar. Overal zag je verpaupering, vuiligheid en lelijke gebouwen. Deze stad staat zeker in mijn top 3 van lelijkste steden in Engeland. Hier ga je niet vor je lol naartoe.

Overall

Al met al een van de minste wedstrijden tijdens deze trip. Het stadion en de wedstrijd waren niet veel, de stad was lelijk en de stewards vervelend. Ik denk niet dat ik nog snel een keertje terugga naar Crewe voor een revisit. De foto's

Achter deze huizen en naast dat ziekenhuis lag Gresty Road, de thuishaven van Crewe

De gigantische tribune gezien vanaf de parkeerplaats

Onze turnstile die lang dichtbleef

Mooie huizen tegenover de ingang van Gresty Road

De achterkant van onze tribune

Op een sympathieke manier wordt ons welkom geheten door de Railwaymen

Shirtjes uit het verleden, hangend in de ticketoffice

De achterkant van het gigantische bakbeest

Het bakbeest van binnen gezien. Echt druk zou het niet worden op die tribune

Onze tribune, die later afgeladen zou zijn met chavs en sletjes

De tribune aan de overkant. Deze zou dichtblijven deze dag, wegens gebrek aan belangstelling

Zicht vanaf de grote tribune op de stad en op de leukste tribune van het stadion

Nogmaals het uitzicht, maar nu op de sproeiers

De floodlights vond ik maar matig in Crewe

De oudste (en leukste) tribune was gereserveerd voor de Hull fans

De popi-jopi mascotte, die gelukkig werd uitgescholden

De sletjes die de hele wedstrijd op en neer zouden rennen en ringtones gingen uitwisselen

Actiemoment uit de wedstrijd

Zicht op de tribune, die niet echt vol was gelopen

De turnstiles waren wel erg leuk


 

 

2005AllRightsReserved.