Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Cercle

Het verslag

  

 

De Brugsche Derby

 

Cercle is dit seizoen d verrassing van de competitie. Waar grote club als Club Brugge en Anderlecht door middel van betonvoetbal hun punten proberen te sprokkelen, sprankelt Cercle met mooi voetbal door de competitie heen. Slechts Standard kan op het gebied van vermaak zo nu en dan wat tegengas bieden aan de groen-zwarte machine. De ploeg van t stad, volgens de verhalen is Cercle in Brugge zelf populairder dan Club, wordt zelfs door enkele kenners getipt als mogelijke kampioen. Toen op 9 november de topper Cercle v Club op het programma stond, werden de kaartjes meteen besteld om een tripje. Dit om, voor het geval Cercle daadwerkelijk kampioen zou worden, later te kunnen opscheppen tegen mijn kleinkinderen dat opa Joris Cercle Brugge nog ooit heeft zien spelen in zijn kampioensjaar.

 

De clash tussen Cercle en Club is ook een clash tussen culturen. Waar Cercle vooral populair is in Brugge zelf, mag Club Brugge zich de ploeg van Vlaanderen noemen. Cercle was vroeger de ploeg van de Franstaligen, terwijl Club veel Vlaamser was. Cercle was ook de club die in de vroegere jaren groot was, maar daarna ver is weggezakt. De club werd driemaal landskampioen; in zowel 1911, 1927 en 1930 was Cercle Brugge de sterkste van Belgi. Bij Club Brugge valt vooral op dat ze pas in 1973 hun tweede titel haalde, na de eerste in 1920. Opvallend, omdat Club Brugge een van de oudste clubs van het land is en vaak meestreed om de titel. Sinds 1973 is het hek wel van de dam en in totaal heeft Club nu 13 titels, 10 Cups (eerste ook pas in 1968 gehaald) en 13 Supercups (eerste pas in 1980!) gewonnen. Ook Europees was Club Brugge in de jaren 70 erg goed op dreef; een UEFA Cup finale in 1976 en de Europa Cup I finale in 1978 werden verloren van Liverpool, maar de club was echt een grote naam geworden in die dagen.

 

Tegenwoordig stelt het Belgische clubvoetbal weinig meer voor en Club is dan ook allang geen grootmacht meer. Zelfs in de nationale competitie zijn ze wat de draad kwijt. Na een teleurstellende 3e plek (en dus geen CL-voetbal) in 2006 werd de club afgelopen jaar slechts 6e, het slechtste resultaat sinds 1982. Er moest dus wat veranderen en voor het begin van dit seizoen werd Jacky Mathijssen, succescoach van Charleroi, aangetrokken. De resultaten zijn er nu wel, maar het voetbal is vaak niet om aan te zien. Dat is bij de stadsgenoot wel anders. Cercle zag zijn trainer Harm van Veldhoven vertrekken naar GBA en er werd gevreesd dat dit wel eens het eind van Cercle in 1e klasse kon worden. De onervaren Glen De Boeck kwam voor hem in de plaats en laat tot nu toe Cercle het champagnevoetbal spelen waar Anderlecht lang patent op leek te hebben. Spelers als De Sutter, De Smet en Gombani behoren wekelijks tot de uitblinkers in de Jupiler League en Cercle wordt vaak uitgeroepen tot club van de week.

 

Voor 10 euro per stuk had ik twee kaartjes besteld bij Cercle en dat bleek net op tijd te zijn, want voor het eerst was het Jan Breydelstadion uitverkocht tijdens een thuiswedstrijd van Cercle. Tien euro is natuurlijk geen geld voor zon topper, maar later zou blijken waarom we zo weinig voor onze kaartjes hoefden te betalen. Het stadion zelf vond ik trouwens verschrikkelijk lelijk. Het was in 2000 nog helemaal gerenoveerd voor Euro 2000, maar het zag eruit als een blok beton. Enige positieve was dat we gratis een Jupiler/Rode Duivels roeptoeter kregen. In de catacomben was het ook niet best gesteld met de faciliteiten, want er bleek slechts n wc op de 6.000 man te zijn. Erg slecht geregeld daar. Ze hadden in 2000 beter een compleet nieuw stadion kunnen bouwen, want dit gedrocht is echt helemaal niets.

 

Eenmaal binnen werd het er niet echt beter op, het geheel had een soort Oostblokuitstraling en het zag er allemaal erg kil uit. Enige aparte vond ik dat ze in de hoeken een vak hadden wat niet overdekt was. Zoiets heb ik zelden gezien, maar dat was ook meteen het hoogtepunt van het stadion. Ik schoot wat foto's en we gingen naar onze plekken. Die plekken waren te schandalig voor woorden. Het waren plekken achter een reclamebord en het was dus onmogelijk om iets te zien van de wedstrijd als we hier bleven zitten. SJ maakte even amok met een steward, maar die wilde er niets aan doen. Er zat niets anders op dan bij de "harde" kern van Cercle te gaan, waarvan 90% nog niet eens de baard in de keel had.

 

De Cercle knulletjes waren wel fanatiek in hun aanmoedigingen en er werden zelfs anti-Club liederen gezongen, maar het echte derbygevoel kregen wij toch niet. De verschillen tussen beide clubs waren toch te groot geweest de jaren ervoor en de Clubfans lieten zich amper horen tijdens de wedstrijd. We voelden ons wel een beetje opgelaten als oude knarren in een vak zonder schaamhaar, maar alles was beter dan achter een reclamebord zitten. De andere mensen die op de "reclamebordplekken" zaten waren ondertussen ook maar gaan staan, want je zag er echt helemaal niets. Bizar dat een club die plekken verkoopt, want dat is echt vreselijk klantonvriendelijk.

 

Op het veld was ondertussen Cercle veruit de beste ploeg. Club werd compleet overlopen en speelde zelf een soort slechte uitvoering van "kick & rush". Je zou, als je niets van het Belgische voetbal zou afweten, denken dat Cercle de topclub met de grotere begroting zou zijn en Club het kleine broertje. Toch was het Club dat als eerste scoorde. In de 42e minuut was het Jonathan Blondel, ex-Spurs, die Club op 0-1 zette. De Cercle Youth was meteen een stuk rustiger, maar dat veranderde toen Tom De Sutter, die echt geweldig speelde, de 1-1 in de blessuretijd erin legde. Met 1-1 gingen we rusten en daarmee mocht vooral Club zijn handjes dichtknijpen, want FCB had werkelijk niets laten zien.

 

In de rust probeerde een klein kind nog de muts van SJ af te pakken, maar die werd even op zijn nummer gezet en kroop schuldbewust weg. Na de rust was het sprankelende spel van Cercle wat verdwenen en werd de wedstrijd wat saai. Sterchele legde de 1-2 erin na 10 minuten voetballen en daarna deed Club niets meer. Cercle probeerde nog wel, maar ze leken veel van hun kruit te hebben verschoten in de eerste helft. De Sutter, ironisch genoeg een speler die uit de jeugd van Club komt en daar is weggestuurd wegens te zwak, stak er nog wel bovenuit, maar een tweede kon hij niet maken. Club begon al een half uur voor tijd tijd te rekken en toen Stijn Stijnen een walgelijke aanstelshow opvoerde begon ik zelfs een beetje een hekel te krijgen aan Club en vurig te hopen dat Cercle nog zou scoren. Helaas gebeurde dat niet en bleef het 1-2.

 

Met dit resultaat schoot Cercle weinig op en lijkt toch weer een van de traditionele topclubs kampioen te worden. Jammer, want Cercle als kampioen was toch vergelijkbaar geweest met stunts die je in andere landen wel eens ziet, zoals Blackburn Rovers, Lens en Kaiserslautern die ineens de titel pakten. Ik vermoed dat na dit seizoen de magie van Cercle wel een beetje is uitgewerkt en de toppers, zoals De Sutter, Gombani en De Smet zullen vertrekken. Misschien dat De Boeck wel weer terugkeerd naar Anderlecht en dan zal Cercle weer een grijze middenmotor worden. Het zou dus erg leuk zijn als de club dit geweldige seizoen mag afsluiten met Europees voetbal. Dat verdienen ze wel, vooral omdat leuk, aanvallend voetbal met een fikse Belgische inbreng steeds minder te zien is in Belgi.

 

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsDe foto's

Voorafgaand aan deze wedstrijd was er een enorme hype rondom deze wedstrijd

Van buiten is het Jan Breydelstadion net een blok beton

Het enige vertier was deze snackkraam

Dit was ons zicht. We besloten dan ook snel om ergens anders naartoe te gaan

De fans van Club zaten vreemd genoeg in het groen-witte gedeelte

De hoofdtribune, die geheel was gevuld met Cerclefans

Terwijl de verhouding op deze tribune 50/50 was

Hier stond de "harde kern" van Cercle, daar waar wij ook gingen staan

Gekkenhuis...

De vreemde, onoverdekte, hoek van het stadion. Gelukkig regende het niet

De warming-up van beide teams

Hier was de harde kern nog rustig

Totdat de Clubfans de boel gingen opstoken met anti-Cercle spandoeken

Meteen ging het helemaal los

Gekker dan gek...

Zou dit de dolle menigte kunnen tegenhouden?

Cercle had een vrij lelijke mascotte, die gelukkig wel camerageil was

Packed to the rafters

De opkomst van de spelers

Bram Verbist is licht geblesseerd na een aanslag door Djokic 

In de rust weer volop entertainment met de Jupilermannekes


 

 

2005AllRightsReserved.