Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Cappellen

Het verslag

   

Royal Cappellen FC v Racing Mechelen: de zelfpijperij van Jos Van Wellen

Omdat het al meer dan een week geleden was dat ik in Belgi was geweest besloot ik SuperJohn maar eens te contacteren of hij geen zin had. Ik wilde al een tijdje naar Cappellen toe, want die kantine daar schijnt legendarisch te zijn. Nu stond er het aantrekkelijk affiche tegen Racing Mechelen op het programma, toch een club van naam. Normaal zit er geen kip in het Jos van Wellen Stadion, maar misschien dat een grote naam als Racing Mechelen wel wat extra volk op de been zou brengen (in ieder geval qua uitsupporters).

De reis richting Cappellen verliep voorspoedig. Het ligt dan ook in het Antwerpse en dat is zowat naast de deur. Van het stadion zelf hadden we niet zoveel verwachtingen. De voorkant leek wel mooi, maar van binnen zag het eruit als een soort amateur-complex op de fotos. Opvallend was dat het stadion eerst het Louis Lucas Stadion heette en tegenwoordig het Jos van Wellen Stadion. Raar om zon naam ineens te veranderen, maar misschien was Jos van Wellen een nog grotere clublegende dan Louis Lucas. Het was nu tijd om dat eens met eigen ogen te controleren hoe het stadion er nu uitzag en of de naam weer veranderd was. Van buiten kon ik een mooie foto maken van het uitvak. Daarna was de ingang met de kassas en de stadionnaam aan de beurt. Het was nog steeds Jos van Wellen. Omdat het donker was (en fotos dan vaak mislukken) besloot ik er een paar te schieten.

Ineens hoorden wij een mooie discussie. De gasten van de kaartverkoop dachten dat het aan het onweren was en dat er daarom flitsen waren. Erg vreemd, want er was geen wolk te zien. Ze kwamen zelfs kijken wat er aan de hand was. SJ en ik hadden veel plezier om die provincialen. Na snel een kaartje te hebben gekocht gingen we naar binnen. Daar stond ons een nare verrassing te wachten. Jos van Wellen was namelijk helemaal geen clublegende, maar de hoofdsponsor van de club. Overal stonden reclameborden van zijn aannemersbedrijf en meneer had ook nog eens twee parkeerplekken in het stadion (het deed met denken aan Boma van FC De Kampioenen). Bij de ene stond zijn BMW en ook op de andere plek stond een luxe auto. Het ergste blijft toch nog wel het feit dat hij de naam van het stadion heeft veranderd in zijn eigen naam. Je reinste zelfpijperij natuurlijk.

Het stadion zelf bleek niet zo bijzonder van binnen. De zijde van de hoofdtribune was wel aardig, met een terrace (hier stond waarschijnlijk de harde kern) met crash barriers in het rood-geel. Ook de tribune zelf ging wel. Wel iets te modern voor mij als liefhebber, maar voor een club als deze zeker toereikend. Het uitvak zag er vrij beroerd uit. Het is goed dat Cappellen niet vaak grote hoeveelheden supporters moet ontvangen, want dit leek nergens op. Achter de ene goal was nog een terrace. Hier zouden wij de eerste helft gaan staan. Aan de overkant waren vooral reclameborden te zien. Typisch Belgisch, maar gelukkig ontbrak wel de skyboxentribune. Het meest opvallende was dat in het stadion maar liefst 3 kantines waren; een heel grote bovenop de tribune (het bedrijf dat deze heeft gebouwd is, uiteraard, Van Wellen B.V.), een voor de uitsupporters en eentje achter de goal die op een soort bruin caf leek. Bizar was het in ieder geval wel, al die kantines in het stadion.

De grote kantine zag er aantrekkelijk uit en we besloten voor de wedstrijd daar wat te gaan drinken. Van binnen zag het er ook gezellig uit; er was veel steen gebruikt en er waren veel voetbalgerelateerde dingen aan de muur gehangen. Ook waren er overal gezellig bankje geplaatst. Als je hier de wedstrijd zou volgen zou je het gevoel hebben dat je in een skybox zou zitten. Aangezien wij vaak afgeven op bobos konden we dus niet hier blijven tijdens de wedstrijd, hoe aantrekkelijk het ook leek.

We besloten om achter de goal te staan. Daar was het vrij rustig, alleen besloten een paar pakken&sokdassen om recht voor ons te gaan staan. Pas toen ze zagen dat het SuperJohn was, wiens zicht ze belemmerden besloten ze om weg te gaan. Voor de wedstrijd was er een slappe tifo-actie. Vanaf de volle terrace naast de hoofdtribune werd er wat vuurwerk het veld op geflikkerd. Daar kwam wel enorm veel rook vanaf, maar dat was het dan. Dit is nu typisch iets waardoor ik tifo-acties meestal niets vind. Ik kan me niet voorstellen dat dit voor spelers stimulerend is. Bij Racing Mechelen waren ze meer van de vocale steun en dat beviel me beter. Sowieso heb ik meer met Racing Mechelen dan met Cappellen. Een club met veel traditie die helaas al jaren op lager niveau acteert. Dit jaar werd er vooraf veel verwacht van Racing Mechelen, misschien wel promotie. Maar opnieuw was het een erg teleurstellend jaar voor de club. Het was zelfs oppassen voor het degradatiespook. Ook met het thuisspelende Cappellen ging het niet zo goed. De club die al 2 seizoenen op rij bijna gepromoveerd was (en culheld Ciss Severeyns in de gelederen heeft) bungelde ook onderin de middenmoot. Een tegenvaller voor Jos van Wellens, want die had dit jaar erop gerekend dat zijn club weer om de titel ging strijden.

De wedstrijd stond ondertussen op het punt van beginnen. Toen de spelers opkwamen was het helemaal duidelijk voor wie ik zou zijn deze avond; Racing Mechelen speelde namelijk in Green & White Hoops. Dat was ook het enige goede aan de ploeg, want ze speelden werkelijk dramatisch. Het leek echt nergens op wat de spelers van Racing Mechelen lieten zien. Cappellen was niet veel beter, maar kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit. Eigenlijk is er niet veel meer over de wedstrijd te vertellen. Twee uitbraken van Cappellen waren succesvol en dat had de logische eindstand 2-0 tot gevolg. Cappellen had weinig indruk op me gemaakt en ik verwacht niet dat ze nog bovenin gaan meedraaien, maar Racing Mechelen was zo dramatisch. Ik vrees dat de groen-witten moeten oppassen om niet in 4e klasse terecht te komen, want dit leek echt nergens op. Het is te hopen dat een rijke fan van Racing Mechelen er wat geld in gaat steken, want ik zie de club graag in 2e klasse (nog liever 1e klasse met de derby tegen KV Mechelen) uitkomen. Dit is zon mooie club onwaardig.

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsDe foto's

De leuke faade van het stadion. Jos Van Wellen, zou dat een clublegende zijn?

Nee. Het is de hoofdsponsor van wie deze Mercedes ook is.

Bij binnenkomst hadden we volop de keuze...

... het werd uiteindelijk de mooiste kantine van Belgi.

Met veel oude stukken, zoals dit relekwie uit 1944.

De huidige stand ziet er minder florisant uit voor kampioenskandidaat Cappellen.

Het bruine caf aan de rechterkant en de tribune achter de goal waar wij de 1e helft stonden.

De reclametribune aan de andere kant. Enorm lelijk.

Het uitvak voor de Mechelenaren en de derde (!) kantine in het stadion.

De hoofdtribune met in het midden het pareltje van het stadion; de gigantische kantine.

Bij de rood-gele barriers stond de fanatieke aanhang van Cappellen.

Onder de kantine zijn de zitplaatsen voor de meer gefortuneerde aanhangers.

De hoofdtribune heeft nog een derde gedeelte, wat vandaag niet gebruikt werd.

De harde kern zorgde voor een tifo-actie. Het kwam erg imponerend over.

Een van de weinige ballen die goed geraakt werd door een speler van Racing Mechelen.

Een actiemoment uit de beroerde wedstrijd. Het enige mooie waren de shirts van Racing Mechelen.

De harde kern van Cappellen. Niet echt imponerend, maar bij tijd en wijle vocaal erg aanwezig.

Zelfs deze floodlight kon de wedstrijd niet aanzien.


 

 

2005AllRightsReserved.