Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Bromley

Het verslag

  

 

Bromley v Bath City: een lekker middag non-league football in een Londense middenstandswijk

 

Eindelijk was het dan zover, na een aantal maanden droog te hebben gestaan kon eindelijk weer de overstap naar Engeland worden gemaakt. Dit keer niet voor een dagje of voor een weekend, maar voor een hele week. Ik was erg benieuwd hoe dat zou bevallen, zon 5 wedstrijden in een week. De kraker op papier was Rotherham United v Sheffield Wednesday, een echte streekderby tussen twee staalsteden. Die was echter pas op donderdag. Op zondag stond er een bezoekje aan Seamer Road, het stadion van wijlen Scarborough FC, het Scarborough Castle en het stadje Scarborough op het programma. Maandag zou er een kijkje worden genomen bij Hyde United v Vauxhall Motors (Conference North), dinsdag stond Swindon Town v Charlton Athletic op de rol, woensdag Crewe Alexandra v Hull City, donderdag dan de kraker, vrijdag een rugbywedstrijd en op zaterdag was Gillingham Town v Tranmere Rovers de afsluiter. Alleen op deze eerste zaterdag stond er verschillende wedstrijden op het programma. Vonckie en Choco gingen naar West Ham v Man City, SJ zou naar Charlton v Scunthorpe gaan (altijd leuk, die Championship) en ik koos voor Bromley v Bath City in de Conference South.

Al vroeg werd er vanuit Tilburg koers gezet richting Dunkerque, waar we voor de verandering de boot eens pakten. Dunkerque doet me altijd denken aan piraten, dus ik hoopte dat we op een piratenschip, inclusief piraat met een houten been, ijzeren haak en een lapje voor zijn oog, naar de overkant zouden worden gevaren. Helaas was dit niet het geval, buiten het gelal over bottles of rum was er weinig piraterigs aan de drijvende flat waar we opzaten. Gelukkig zorgde SJ ervoor dat mijn humeur weer wat beter werd door een broodje en een flesje drinken te kopen voor 9 euro (winkelwaarde 1,04 euro). Vonckie ging ondertussen weer op zoek naar pornoboekjes op de boot, maar vond die tot zijn spijt niet. Ondertussen kwamen we dobberend aan in Dover. De nazistische douane zorgde ervoor dat er flinke opstoppingen waren, maar het lukte ons gelukkig wel om onze lading illegale Chinezen Engeland in te smokkelen. Een aantal kilo Chinees minder en enkele ponden rijker reden we door naar Bromley, onze eerste (en voor mij laatste) stopplaats. Daar was al een auto met oude bekenden gearriveerd. Ad-Caf was de boel al weer flink op stelten aan het zetten en SJ nam hem voor de veiligheid maar mee naar Charlton, samen met de maat van Ad-Caf. De derde passagier van de Ad-Caf mobiel, Poldie, bleef wel bij Bromley om de wedstrijd te zien. Ik stond dus niet alleen kerstfeest te vieren.

 

Na enkele pre-match pints in de pub gingen we richting het stadion. Volgens Ad-Caf kon je daar goed eten, voor Poldie d reden om niet in de pub te gaan eten. Bij Bromley bleek echter dat Ad-Caf ons een loer had gedraaid, want de steward keek erg glazig toen Poldie naar binnen stapte. Buiten programmaboekjes was er weinig te eten, hoewel die ook best goed kunnen smaken als je ze goed kruidt. Er zat niets anders op dan naar binnen te gaan, waar ik werd teleurgesteld door het kaartje. Dat was namelijk niet meer dan een papiertje met admission erop. Mijn humeur vrolijkte wat op toen de twee vrouwen van de turnstiles gewillig op de foto gingen. Als een ware Japanner schoot ik mijn rolletje vol, terwijl Poldie de hamburgerkraam leeg kocht. Daarna was het genieten van Hayes Lane, al sinds 1938 de thuishaven van Bromley. Hayes Lane is een stadion wat veel nostalgie uitademt, op de lelijke hoofdtribune na. Waar ik eerst dacht dat die er was neergezet uit commercile overwegingen, bleek het een treurig verhaal te zijn. In 1992 was de prachtige, oude hoofdtribune namelijk afgebrand. Vandaar dat de club er een nieuw ding had neergezet. Niet mooi, maar wel efficint voor de club. De rest van de ground was wel geweldig met heel aparte crush barriers en pilaren. Voor de grondfetisjist is dit er dan ook eentje die je zeker bezocht moet hebben. Iets was ongeveer duizend mensen deze dag ook deden. Dat was een stuk minder dan in 1949, toen Bromley een oefenwedstrijd tegen het nationale team uit Nigeria speelde. Het stadionnetje barstte toen bijna uit zijn voegen met 10.789 mensen, die zagen hoe Nigeria op blote voeten hun helden van de mat speelden.

 

Maar weer even terug naar het heden, waar we na even een rondje door het stadion te hebben gewandeld we op een crush barrier genieten hangen en genieten van de wedstrijd met twee teams die wel met voetbalschoenen aan speelden. Beide clubs waren afgelopen jaar gepromoveerd naar de Conference South en hoopte dit jaar het volgende stapje te zetten. Beide clubs hebben de potentie ook wel om dat stapje te doen. Bath City is ook een redelijk bekende naam in het Engelse amateurvoetbal en de club speelde nog niet zo lang geleden in de Conference. Het kampioenschap van vorig jaar was dan ook geen verrassing voor de club die op het lage niveau nog steeds redelijk wat mensen trekt. Ook Bromley zal, na zijn vorig jaar behaalde promotie via de play-offs, geen degradatiekandidaat zijn. De club ligt in een van de rijkere boroughs van Londen en heeft een rijke voorzitter. Die voorzitter heeft in de zomer wat goede versterkingen gehaald en van Bromley wordt verwacht dat ze zich redelijk makkelijk in de middenmoot gaan handhaven.

 

De wedstrijd zelf was ook niet verkeerd, met twee clubs die ervoor gingen. Het enige wat er aan ontbrak waren de doelpunten en het is altijd naar om je eerste Engelse wedstrijd van het seizoen in 0-0 te zien eindigen (want dat was vorig jaar bij mij ook al het geval). Hoewel we allebei een kleine voorkeur voor Bath City hadden (vreemd van Man United-fan Poldie, want die speelden in het lichtblauw en dragen de naam City) stonden we als ware gloryhunters te juichen toen het in de 81e minuut 1-0 voor Bromley werd. Helemaal verdiend was het niet, want ik vond Bath City iets beter spelen. Bath zette dan ook meteen een waar slotoffensief in en was een paar keer dichtbij de 1-1. Het leek vergeefse moeite tot een Bath City-speler (met de naam Holland) de 1-1 erin snoeide. Als nog grotere gloryhunters stonden we opnieuw te juichen, meewarig aangekeken door omstanders die ons ook als bij de 1-0 hadden zien juichen. Bij 1-1 bleef het en tevreden verlieten we het stadion. Omdat het taxibedrijf pas een uur later een taxi beschikbaar had gingen we nog even in de pub de Non-League tables (die afgedrukt stonden in het programmaboekje) doornemen. Daar gingen we wachten op Ad-Caf en SJ, die een knappe 1-1 tegen Scunthorpe hadden gezien. SJ had een donderwolk boven zijn hoofd en probeerde nog uit te leggen dat thuis 1-1 spelen tegen Scunthorpe helemaal niet zo slecht was. We namen afscheid van de rest en met zn drien vertrokken we naar Hayfield, zon 3 uur verderop, waar ons huisje lag. Daar aangekomen bleken er meerdere nummers 2 in de straat te liggen. De eerste poging was niet meteen de goede en de bewoner van nummer 3 zit nu nog angstig onder zijn bed gedoken, want die hoorde vreemde mannen in een vreemde taal de deur proberen te forceren. Gelukkig bleek de tweede nummer 2 wel de goede. Na de  verdeling van de kamers, SJ en Vonckie kozen razendsnel de dubieuze kamer met de gezamenlijke homo-erotische douche, gingen we slapen. De volgende dag stond er namelijk een trip naar Scarborough op het programma en om al dat platte vermaak aan te kunnen, moet je goed uitgerust zijn.

 

Geschreven door: Sir Stanley MatthewsHet rapport

Het stadion

Veel leuker dan verwacht. Ik vond het echt heel leuk. Het deed, buiten de lelijke hoofdtribune, erg authentiek aan. Vooral de beide tribunes achter de goals vond ik erg leuk om te zien.

De sfeer

Dat is het nadeel van Non-League, de sfeer is meestal matig. Dit door de lage toeschouwersaantallen en het vaak ontbreken van uitfans. Buiten wat spreekkoren zo nu en dan was er niet echt veel sfeer. Het was ook een te lekkere zomerdag om je druk te maken.

De wedstrijd

Een snelle wedstrijd, waarin het spel op en neer golfde. Een gelijkspel was een juiste afspiegeling van de verhoudingen, hoewel 2-2 meer recht had gedaan aan de kansenverhoudingen. Bath City was de iets betere ploeg, waar het meeste voetbal inzat. Als die dit jaar opnieuw promoveren, vind ik dat zeker geen verrassing.

De omgeving

Hayes Lane ligt in een erg groene omgeving. Vanaf de straat is het een stukje afdalen en dan kom je in een groot park terecht waar, buiten het stadion, ook een cricketveld ligt en andere voetbalvelden. Bromley zelf is ook een heel sjiek gebied in Londen. Volgens mij wonen hier de rijkere inwoners van Londen, want het zag er allemaal erg proper uit.

Overall

Opnieuw was het weer genieten in de Non-League. Leuke stadion, aardige zonnetje, leuk spel en het feit dat je lekker kon staan waar je wilde zonder dat je hijgerige stewards in je nek krijgt zorgden ervoor dat ik er genoten heb. Bromley is zeker een club die ik graag nog eens bezoek.De foto's

Het affiche van vandaag: Bromley v Bath City

De faade van Hayes Lane

Handig dat het wedstrijdprogramma was afgedrukt op de deur

De vrouwen in de turnstile poseerden graag voor de camera

Het hek met de initialen van de club

Het houten hokje, waar de programmaboekjes werden verkocht

De terrace waar wij stonden. Vooral het dak en de barriers waren erg apart

Nogmaals de terrace, maar nu van dichtbij

En vanaf de andere kant gezien

De terrace aan de lange zijde. Hierachter lag een cricketveld, waar ook een wedstrijd werd gespeeld

Het beton heeft betere tijden gekend

Aan de andere kant achter de goal zijn er bankjes genstalleerd. Ook een leuk gezicht

De achterkant van de tribune, met rottend staal

De bankjes van dichtbij gezien

Walgelijk, dit nieuwe gedrocht

Van dichtbij werd hij er niet mooier op

En dit terwijl er vroeger dit juweeltje stond

Een rondotje

Echt packed waren de tribunes niet

Bath City bleef flink drukken om de gelijkmaker te maken

Die uiteindelijk nog viel ook

Tevreden verlieten de fans het stadion

Het clubhuis waar we nog diverse verrassende uitslagen zagen langskomen


 

 

2005AllRightsReserved.