Doing the 116

Doing the 116

 

 

Een bedevaart langs 116 grounds in Engeland

Site Navigation    


 Home

 Premier League

 The Championship

 League One

 League Two

 The Conference

 Lower League

 SPL

 Scotland

 Eire & Cymru

 Special Matches

 Other Grounds

 Groundlist

 Links

 
 
 

Bristol Rovers

Het verslag

  

 

Hes here, hes there, hes fucking everywhere, David Pipe, David Pipe

 

Na het weekje in augustus begon het in september toch alweer snel te kriebelen. Voornamelijk omdat er wel twee erg leuke affiches op het programma stonden: Bristol Rovers v Leeds United en Mansfield Town v Chesterfield. Bij allebei rekenden we op een vol huis. Om naar Bristol Rovers te gaan was er nog een extra reden; het stadion zou namelijk na de winterstop totaal vernieuwd worden en veranderen in een saai 13-in-een-dozijn stadion. Er was dus haast bij om Bristol Rovers te bezoeken en wat is leuker dan een wedstrijd tegen gevallen grootmacht Leeds United? Kaarten werden vooraf besteld, omdat het ernaar uitzag dat het nogal druk zou worden. Achteraf bleek dat een goede inschatting, want de Memorial Ground zou stijf uitverkocht raken voor deze wedstrijd. Helaas was het onmogelijk om vorig jaar de derby tegen Bristol City bij te wonen, maar dit was kwam toch aardig in de buurt van een watertandende wedstrijd.

 

De rit naar Bristol zelf verliep erg soepel. Soms wil het nogal eens een horror zijn op de Engelse wegen, maar in dit geval viel het allemaal erg mee. We waren er dus ruim van te voren. Een poging om even naar Bath te gaan strandde wel in de files, maar zorgde er tenminste voor dat Bath op die manier een onbereikbare mythe blijft. We besloten daarom maar om even Bristol onveilig te maken. Nerds SJ en Chocovla wilden nog even de Apple store in, maar daarna konden we de kroeg induiken. Daar was het al aardig vol aan het lopen met Leeds-fans en SJ liep er zelfs nog een Leeds-supporter die familie in Tilburg had tegen het lijf. Na een niet echt bijzondere maaltijd vertrokken we richting het stadion. Het was dan nog wel vroeg, maar liever op tijd dan te laat. Het stadion zelf bleek erg moeilijk te vinden. We zagen de lichtmasten wel, maar konden er maar niet komen. Erg frustrerend. Na het stadion zowat driekwart te hebben rondgelopen zagen we het eindelijk liggen: The Memorial Ground.

 

De naam doet vermoeden dat het stadion iets is ter nagedachtenis aan iets of iemand en dat bleek te kloppen. Het stadion, waar tot 1996 alleen de rugbyers van Bristol in speelden, werd in 1921 gebouwd ter ere van de in WO I gesneuvelde rugbyspelers. Vandaar ook dat er voor iedere wedstrijd, die het dichtste bij Remembrance Sunday (de zondag die het weer het dichtste bij 11 november ligt), ligt een minuut stilte wordt gehouden. Ook wordt er iedere 11de november (de dag dat de wapenstilstand in WO I werd getekend) een herdenking gehouden bij de poorten van het stadion. Daar is ook het monument voor de gevallen van de Grote Oorlog. Mooi dat een stadion een monument kan zijn. Iets wat hopelijk niet wordt veranderd als de verbouwingen plaats gaan vinden. Het was jammer dat het voor de hekken al een drukte van jewelste was en dat er een programmaverkoper voor de gedenksteen stond, zodat het niet lukte om een goede foto te maken.

 

Wat ons bij het stadion zelf opviel, was dat zowat iedereen in clubshirt naar het stadion was gekomen. Terecht ook, want persoonlijk vind ik het Bristol Roversshirt het mooiste van heel de League (kort gevolgd door dat van Wycombe Wanderers). Ook het logo mag er wezen, met Kapitein Haak erop. Het was ons alleen een raadsel hoe iedereen aan die merchandise kwam, want de clubshop was zeer pover. Nadat we even de een kort rondje hadden gelopen was het tijd om naar binnen te gaan. Het stadion bleek heel erg leuk te zijn, met een grote terrace (waar wij opstonden), een echte voetbaltribune links van ons en een typische rugbytribune rechts van ons. Het minpunt van het stadion was het uitvak, dat zag eruit als een tennistribune met een partytent erover. Gelukkig zaten we daar ver vandaan, want dat was niet veel.

 

Terwijl we ons op t gemakje aan het installeren waren bij het hek zagen we ineens een oude bekende lopen bij Bristol Rovers. Het bleek David Pipe te zijn, eens staand op de voorkant van het programmaboekje bij Notts County met de mooie titel Happy Christmas from David Pipe and all at Meadow Lane. Zowel de foto als het interview met hem wat binnenin stond bleek een en al domheid uit te stralen. Het enige waar Pipe het over had was dat hij een transfer wilde maken en veel geld wilde verdienen. Zijn transfer had hij in ieder geval beet, hoewel ik me afvraag of hij wel zoveel verdiend bij Bristol Rovers. Omdat David Pipe toch een soort cultheld voor ons is geworden besloten we hem aan te moedigen. Meewarig werden we door de rest van de tribune aangekeken, want David Pipe was voor hun niet meer dan een reservespeler.

 

Toen de wedstrijd begon bleek meteen dat de Bristol Rovers over een luidruchtige aanhang beschikken, want er werd volop gezongen en de fans Leeds werden vaak gedisst omdat de talrijke mannen uit Yorkshire nogal rustig op hun tennistribune zaten. Het was al snel duidelijk dat Bristol Rovers een aardig voetballende ploeg is en dat ze niet voor niets zo hoog stonden op de ranglijst. Leeds vond ik opnieuw (net zoals in Macclesfield eerder dit seizoen) tegenvallen, maar de club had natuurlijk niet voor niets al zijn wedstrijden gewonnen tot nog toe. Het was da ook geen verrassing dat ze naar 9 minuten op 0-1 kwamen, want als ze ergens goed in zijn is het de tegenstander het gevoel te geven dat ze sterker zijn en dan ineens toeslaan. Het was opnieuw Jermaine Beckford die scoorde en daarna zakte Leeds helemaal in om de voorsprong te verdedigen. Dat lukte in ieder geval de eerste 45 minuten, want ondanks een veel beter voetballend Bristol Rovers, stond het 0-1 bij rust. Virtueel ging Leeds nu op weg om zijn eerste punten te halen, want de 5 overwinningen eerder dit seizoen waren nodig geweest om de 15 weg te poetsen.

 

Na de rust van hetzelfde laken een pak. Bristol Rovers zocht de aanval en combineerde vlotjes tot aan de 16 meterlijn, maar daarna pakte geen enkele speler zijn verantwoordelijkheid en bleef het spel steken in obligate passes. De manager van Bristol Rovers besloot om David Pipe erin te gooien om zodoende een beslissing te forceren. Met mijn camera legde ik vast hoe Pipe het veld in kwam, waarna we overgingen in het spreekkoor Hes here, hes there, hes fucking everywhere, David Pipe, David Pipe. Het ontroerde hem blijkbaar, want een minuut na zijn invalbeurt stond hij te slapen en maakte Barnet-legende Tresor Kandol de 0-2. De wedstrijd was definitief gespeeld, maar toch bleven de Rovers het proberen. Opnieuw was er goed combinatiespel tot de 16-meter, maar niemand durfde te schieten. Ik had bij momenten zelf zin om te schieten, want het was gewoon irritant om te zien hoeveel ontzag de Rovers hadden voor Leeds. Ook het publiek ergerde zich eraan en regelmatig rolde het Shoot van de tribunes. Dat leek echter eerder verlammend te werken, want geschoten werd er amper en als er een schot werd gelost stond Ankergren er. In de blessuretijd werd er nog eenmaal gescoord en dat het in het Rovers-doel was, was eigenlijk geen verrassing. Beckford maakte er 0-3 van en Leeds haalde zijn eerste punten.

 

Alles bij elkaar was het een leuk avondje geweest. Om een of andere reden blijven avondwedstrijden iets speciaals hebben. Er lijkt vooral meer sfeer te zijn. Bristol Rovers bleek een erg leuke club te zijn en een heel aardig voetballende ploeg te zijn. Leeds maakte weinig indruk op me, maar het duo Beckford-Kandol (met ook nog eens Tore-Andr Flo op de bank) is veel te goed voor deze divisie en als de tegenstander dan eens door de goed verdediging van Leeds komt staat er met Ankergren een uitstekende keeper. Ik vrees voor de andere clubs in deze divisie als Leeds eens echt goed gaat voetballen. Dan lijkt me de titel voor Leeds slechts een kwestie van tijd. De Memorial Ground is ook een erg leuk stadion en ik ben blij dat ik ze nog hier heb zien voetballen voor de verbouwing. De tennistribune is wat minder, maar voor de rest is het een erg apart geheel door de combinatie van voetbal- en rugbytribunes. Ondanks dat ik nu bij allebei de clubs in Bristol ben geweest kom ik er graag nog eens terug voor een onvervalste Bristol-derby.

 

Geschreven door: Sir Stanley Matthews


Het rapport

Het stadion

The Memorial Ground is geen typisch voetbalstadion en dat komt omdat het oorspronkelijk voor rugby is gebouwd. Vandaar ook de wat potsierlijke hoofdtribune, die typisch is voor rugbygrounds. Het is echt een tribune waar je van houdt of niet en ik vond hem erg leuk. Jammer dat hij gaat verdwijnen met de verbouwing. De typische voetbaltribune aan de overkant mocht er ook wel zijn en dat gecombineerd met onze grote terrace en de wat minder tijdelijk tribune aan de overkant zorgden ervoor dat ik het een leuk stadion vond.

De sfeer

In een woord geweldig. We stonden tussen de fanatieke Pirates en dat was te merken. Veel gezang en banter richting de Leeds-fans. Zelfs toen de ploeg op een kansloze 0-3 stond bleef het doorgaan. Van Leeds-zijde was, in tegenstelling tot mijn vorige twee wedstrijden waarin Leeds United betrokken was, weinig te horen. Misschien zijn de overwinningen al aan het wennen? 

De wedstrijd

Alleraardigst. Bristol Rovers was voetballend de betere ploeg, maar om een of andere reden was het Leeds wat continue scoorde. De Rovers waren veruit de beste tot de 16-meter, maar op dat moment leek er ontzichtbare muur tevorschijn te komen waardoor ze niet durfden te schieten. Dat was iets waar de Leeds-spitsen Kandol en Beckford geen probleem mee hadden.

De omgeving

Die was heel gek. We konden heel lastig bij het stadion komen, omdat het omringd was door huizen. Echter toen we er eenmaal waren viel op hoeveel ruimte er nog rondom het stadion zat. Heel begrijpelijk dus dat het de club lukt om hier gewoon uit te breiden. Voor mijn gevoel was de buurt rondom het Bristol City stadion een stuk armoediger dan hier.

Overall

Een heel prettige ervaring en dat voor een wedstrijd die we beschouwden als een voorafje voor de Mine Strikers Derby. Ik ben ook erg blij dat we de Rovers nog in dit stadion hebben gezien en dan ook nog eens een uitverkocht stadion. Uitstekende sfeer, David Pipe en een leuke wedstrijd waren de ingredinten voor een leuk avondje uit. Avondwedstrijden blijven toch iets speciaals hebben.De foto's

Memorial Ground zichtbaar tussen de huizen

Een gedenkteken voor de helden uit de Grote Oorlog

De hekken van de Memorial Ground

Onze turnstiles, die pas laat open gingen

De Uplands Stand gezien vanaf de buitenkant

De clubshop stelde echt helemaal niets voor. Ze hadden er ook vrij weinig

De terrace waar wij en de fanatieke Pirates stonden deze dag

De Uplands Stand van binnen gezien, met veel staanplekken ervoor

De Becks Stand, waar de Leeds supporters zich hadden verschaard

De rugbytribune, omgedoopt in de Das Stand. Commercieel zijn ze daar wel in Bristol

Nogmaals de Uplands Stand. Best een aardige tribune

Kleine floodlights viel me op

De warming-up, mt David Pipe

"Harrr, die harrr harrr", gromde deze piraat

Onze tribune was helemaal "packed" voor deze wedstrijd. Een erg mooi gezicht

Ook de Uplands Stand en zijn paddock stonden bomwol met mensen

Aan de overkant hetzelfde gezicht, met een volle paddock

En uiteraard had Leeds zijn vak ook uitverkocht voor deze wedstrijd

Een grote kans die overging, zoals zowat alle kansen van Bristol Rovers


 

 

2005AllRightsReserved.