Valer Dellakeza

actor, Societar de Onoare al Teatrului National Craiova

    motto

 

                                                                                      

                                                                           


                                                                                 

 

 


                                                                                                                                                                                There are times when one even wonders whether this company is the finest to be assembled since Brecht`s Berliner Ensemble, or perhaps Brook`s Royal Shakespeare Company “

                                              

Uneori te întrebi dacă această companie nu are cea mai bună trupă, de la Berliner Ensemble a lui Brecht sau, poate, Royal Shakespeare Company a lui Brook, încoace.                                                      

                                             Phil Gibby, THE STAGE, mai, 1997

                                                                  X 

 
                                                           "This is BITE, the Barbican`s new International Theatre Event, changing forever  the theatre scene within London. Over the season`s twenty-two weeks we present the largest array of international theatrical talent ever seen in the capital - from Chicago to Craiova, from Los Angeles to Tokyo, from Brussels to St Petersburg."

  

"Acesta este BITE, noul eveniment teatral internaţional de la Barbican, care schimbă pentru totdeauna scena teatrală londoneză. În cele douăzeci şi două de săptămâni ale stagiunii vom prezenta cea mai largă gamă de talente teatrale internaţionale aduse vreodată în capitală - de la Chicago la Craiova, de la Los Angeles la Tokyo, de la Bruxelles la St Petersburg."

 

Graham Sheffield - Artistic director, Barbican Center - BITE :98 - Caietul program de la ORESTIA

 

                                                                                 

 

 

“In Craiova, a theatre, so full of fantasy and force, has risen acting with such a pleasure and surprising cleverness, that even theatre professionals, tired with so mush search, throb as after a sudden adrenalin infusion”

  

                                       Teatrul din Craiova a adus atâta fantezie şi forţă, bucurie în interpretare

şi uimitoare inteligenţă, încât chiar profesioniştii din teatru, obosiţi de atâtea căutări, vibrează de emoţie, ca după o infuzie bruscă de adrenalină.

                                              

 ZEIT MAGAZIN, June, 1993,  Germany                

 

 

 

 

 

 

 

 

  În 1993, Renate Klett - directoarea Festivalului de Teatru din Munchen - scria: „Din România vine Teatrul Naţional din Craiova. Ca orice occidental sătul, eşti convins că, pe acolo, oamenii mor de foame şi de frig, iar Craiova nu-i decât un fund de provincie; aşadar, ce fel de teatru s-ar putea face acolo? Dar odată ajuns, te cuprinde ruşinea de propria ta aroganţă"

 x

 

 Teatrul National Craiova Infiintat in 1850, ca urmare a unei initiative locale sustinuta de citiva oameni de cultura, teatrul craiovean are sansa de a fi condus, inca de la inceputurile sale, de doi mari artisti cu incontestabile merite in promovarea unui teatru in limba nationala : Costache Caragiale si Costache Mihaileanu.
La 1854, destinele institutiei sunt incredintate lui Theodor Teodorini, artist de mare talent, cu temeinice studii dramatice facute in Franta si Italia, care dincolo de realizarea unor spectacole de buna factura, creeaza o adevarata scoala care da teatrului romanesc o pleiada de importanti actori, Craiova fiind considerata o veritabila "pepiniera de talente" :Aristizza Romanescu, Constantin Serghie, Romald Bulfinski, Misu Fotino, Remus Comaneanu, etc.
Trebuie sa mentionam ca in perioada anilor 1888-1911,teatrul craiovean a avut o valoroasa trupa de opereta, care a realizat spectacole memorabile cu creatii ale compozitorilor vienezi , capul de afis tinindu-l compozitiile de gen ale lui Strauss. Traditia teatrala continuata de-a lungul vremii a fost ilustrata si sporita de artisti care s-au afirmat din plin in ultimele decenii :Ovidiu Rocos, Madeleine si Manu Nedeianu, Margot Boteanu-Pacuraru, apoi acea pleiada de actori cunoscuta ca "generatia de aur a teatrului romanesc": Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma, Gheorghe Cozorici, Victor Rebengiuc, Constantin Rautchi, Dem Rucareanu, care s-au afirmat atat pe scena cat si in cinematografie.
Sigur, succesele acestor artisti nu ar fi fost posibile fara contributia unor mari creatori (regizori si scenografi), care si-au pus amprenta pe o seama de montari . O scurta trecere in revista evidentiaza numele lui Emil Bobescu, Victor Bumbeata, Victor Ion Popa, Radu Penciulescu, Vlad Mugur, W. Siegfreid, Florica Malureanu, Calin Florian, Cristians Hadjiculea, si mai cu seama in ultimii ani, Silviu Purcarete ale carui montari :

reprezinta succese extraordinare ale teatrului din ultimii ani, montari care au adus incununari cu premii internationale (si care au facut sa se afirme o serie de actori ca Stefan Iordache, Ilie Gheorghe, Leni Pintea-Homeag, Tudor Gheorghe, Valer Dellakeza , sutele de cronici semnate de mari personalitati din tara si de peste hotare, stand marturie a succeselor fara precedent ale teatrului craiovean .
Dupa peregrinari prin sali mai mult sau mai putin corespunzatoare(doua distruse de incendiu), Teatrul National din Craiova s-a instalat, in 1973 intr-o cladire noua, moderna, utilata corespunzator,demna de productiile unui teatru care s-a afirmat pe plan national si international .

 

 

 

 

 

 din "Istoricul teatrului" postat pe site-ul Teatrului Naţional Craiova

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


Valer Dellakeza pe Facebook

Recent Videos

1229 views - 0 comments
1759 views - 1 comment