Van Enschede naar Santiago de Compostela
  Van Enschede naar Santiago de Compostela  

 Een pelgrimstocht per fiets 

    

 
 

Van dag tot dag | Even voorstellen | Foto's | De voorbereiding | Onze fietsen | Sponsoren | De route | Overnachtingen | E-Mail adressen. | Doelstelling | Photo Gallery | Guestbook


Home 

 
   

View Page in English    

U vindt ons ook op www.fietsen.123.nl/santiago%20de%20compostela.htm

LET OP

 Voor foto's van de aangekochte artikelen klik op deze link www.freewebz.com/sponsormst

Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van de middeleeuwer. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwen achtereen naar deze Spaanse stad. Maanden waren zij onderweg op een soms barre tocht. Gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag waren zij de voorlopers van de tegenwoordige lange-afstands-wandelaars en -fietsers.

Deze fietsroute verbindt historische plaatsen en zoekt zoveel mogelijk de rustige wegen.

De St. Jacobsroute is beschreven en verdeeld in 3 delen.

1 e: (Enschede Nederland)    Haarlem - Tours  

2 e: Tours - Pyreneeen 

3 e: Pyreneeen-Santiago de Compostela (Spanje)

Na al die eeuwen is de belangstelling voor de St.Jacobsroute weer springlevend. Het idee pelgrim te zijn, het trekken naar een nog ongekend doel, spreekt ook de hedendaagse mens aan. Daarbij is de fiets favoriet. De fietsroute verbindt historische plaatsen via kleine en rustige wegen, soms heuvelachtig, maar niet echt moeilijk. Op eigen kracht geniet men van de culturele historie en de rijk geschakeerde landschappen.

Pelgrim uit vroeger tijd.

Pelgrim betekent oorspronkelijk: Hij, die door het veld gaat.

Op pelgrimage keert de mens terug naar de oerfase van het op weg zijn.

Puenta de la Reina.

 

Daarbij is de fiets favoriet. Deze fietsroute verbindt historische plaatsen en zoekt waar mogelijk enkele rustige wegen. Bergketens wisselen af met de Spaanse hoogvlakte. De fietser gaat verder over de Pyreneeen naar het het einddoel Santiago de Compostela. Dit wordt het zwaarste deel maar ook het hoogtepunt van de route. Tevens is er een volwaardige route als alternatief of voor de terugweg.

St. Domingo de Calzada

In Sto- Domingo de Calzada heb je een kerk met daarin een kip en een haan.  

Hierover een kort verhaaltje.

In de veertiende eeuw was een Duits echtpaar te voet met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Tijdens de overnachting in Santo Domingo de Calzada probeerde een meisje, de dochter van de waard waar ze overnachten, de zoon te verleiden maar de jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de jongen van diefstal van een kostbare beker die ze in zijn bagage had gedaan en die door de poltie werd gevonden. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders vervolgden hun weg naar Santiago de Compostela . Op de terugreis constateerden ze dat hun zoon nog levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die op dat moment net aan tafel zat. "Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip op mijn bord !" zei de rechter. Het vervolg laat zich raden: de kip kwam tot leven en vloog van zijn bord en de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug en sindsdien zitten er een levende kip en haan in de kerk van Santa Domingo de Calzada..

 

Cruz de Ferro

Cruz de Ferro is een simpel ijzeren kruis aan een lange houten staak op het hoogste punt (1500 m) van de weg. In al zijn eenvoud vormt het een indrukwekkend, eeuwenoud monument op een markant punt van de route. Een bemoedigend teken voor de pelgrims dat zij Santiago zouden halen. Symbolisch legden zij een deel van hun last af door het werpen van een steen op de grote hoop aan de voet  van de staak en sloten zich zo aan bij hun voorgangers. De huidige pelgrim houdt het gebruik in ere als een stap in een nieuwe fase van zijn levensweg.  Deze steenhoop markeert tevens de grens tussen Maragateria en de volgende streek El Bierzo". 

   

 

Free Website URL Submission and site promotionWEB ?n WAP gastenboek voor Van Enschede naar Santiago


____________________________________________________

This Site has been designed for 800x600 resolution and Macromedia Flash Player 5. ________________________________________________________________________________ 

 
 Voor meer informatie: waneetwan2002@yahoo.com of dijkfam@hotmail.com
 

 

 

Create a Free Website