MuutaValuutta


1 Louis (kultaa) = 20 livreä
1 Ecu (hopeaa) = 3 livreä
1 Livre (hopeaa) = 20 souta
1 Sou (kuparia) = 12 denieriä (kuparia)


Louis oli yleensä vain ”ylimistön raha”, sillä tavallisella kansalla ei ollut mahdollisuuksia saada sellaisia käsiinsä kuin ehkä muutamilla varkailla, mutta kiinnijäämisen riski oli aina korkea ja yleensä varkaatkin keskittyivät enemmän oman säätynsä ryöväämiseen sen olevan huomattavasti helpompaa. Livreä, souta ja denieriä käytettiin jo enemmän kansankin parissa.

Ranskassa vallitsi rahan suhteen epäarvoisuutta miesten ja naisten välillä. Sen palkan mitä miehet saivat, joka oli tavallisella työmiehellä n. 20-30 souta päivässä, oli se naisilla yleensä vain puolet siitä kyvyistä huolimatta, eli n. 10-15 soutaa per päivä. Palatsissa työskentelevä miespalvelija sai asemastaan riippuen vuodessa n. 30-90 livreä, kun taas naispalvelija joutui tyytymään 20-30 livreen.

Tässä on hieman esimerkkiä, mitä mikäkin tavara saattoi maksaa:


- Leipä oli yleensä n. 2 soutaa ja muutaman denierin päälle, esim. 2s 6d.
- Pieni vakallinen suolaa saattoi maksaa 3-18 souta riippuen veroista.
- Suolattu voi maksoi n. 10 souta, kun taas tuore oli noin 15 soutaa.
- Vesimeloni, kokoonsa nähden, oli 3:sta 6:een soutaan.
- 12 juustonpalaa maksoi n. 30 souta.
- ”Pullo" viiniä (viini ei ollut tällöin pulloissa, vaan se myytiin tynnyreissä) maksoi 1-3 soutaa, jolloin tynnyrillinen viiniä saattoi maksaa 20:kin soutaa.
- Kunnon hevonen maksoi n. 40-50 ecua, joka livreinä oli 120- 150 livreä.
- Lehmä oli n. 50 livreä.
- Lammas 5 livreä.
- Peruskuntoinen sika n. 15 livreä.
- Minimi vuokra ullakkohuoneistolle oli 30-40 livreä vuodessa.
- Kunnon pistoolin hinta keikkui siinä 10 livren paikoilla.
- Kunnon talo oli vähän päälle 4000 livreä eli noin 200 louista. - Ylimystön tanssiaispuku maksoi jopa 1500-2000 livreä.
Nimet


Koska peli sijoittuu todelliseen maailmaan, toivomme hahmoilta realistisia nimiä. Huomaathan, että aatelisten ja varsinkin kuninkaallisten nimet olivat usein juhlallisia ja mahtailevia. Heillä oli joko yksi tai useimmiten kaksi tai useampaa etunimeä ja tietenkin sukunimi. Tyypillisesti ranskalaisen aatelissukunimen pystyi heti tunnistamaan de tai du-etuliitteestä. Joskus du etuliite muuttuu muotoon d' (esimerkiksi Kolmen muskettisoturin päähenkilö D'Artagnan). Saksankielisissä maissa vastaavia etuliitteitä ovat zu ja von, Ruotsissa af, kun taas nykyisten Alankomaiden ja Belgian alueella käytettiin usein van-etulliitettä. Melkeinpä kaikilla aatelissukujen nimessä oli joku näistä etuliitteistä riippuen siitä mistä suku oli aiemmin kotoisin.

Kieliopillisesti nämä kaikki etuliitteet kertovat mistä henkilö on tullut tai mistä hän alun perin kotoisin, mutta aatelisten tapauksessa nimet ovat yleensä pysyviä. Joskus alempaan säätyyn kuuluvalla voi myös olla sukunimessä de-etuliite, mutta tällainen sukunimi ei ole periytyvä, sillä se kertoo vain mistä henkilö on kotoisin (esimerkiksi Laurent de Marseille, Laurent Marseille’stä). Selkeyden vuoksi olisi kuitenkin suositeltavaa, että du ja de-etuliitteitä käytettäisiin pelissä vain aatelisnimissä.

Kuninkaallisista ei koskaan puhuttu heidän sukunimillään vaan ainoastaan etunimellä ja siihen liitettävällä, mahdollisella tittelillä (kuten Ludvig XVI), kun taas aatelisista puhuttiin aina pikemminkin heidän sukunimillään (kuten Madame Pelletier). Rahvaalla ei välttämättä ollut kuin etunimi ja heitä saatettiin kutsua esimerkiksi "sepän pojaksi" tai "Laurenin tyttäreksi". Jos suku oli kuitenkin tärkeässä asemassa, sukunimeä käytettiin mielellään jopa etunimen sijaan. Hovissa työskentelevää palvelusväkeä eivät aateliset ja kuningasperhe tuntenut montakaan nimeltä, mutta läheisimpiä kutsuttiin esimerkiksi "Herra Bouviereksi" tai "Sophie-neidiksi".


Tässä muutamia linkkejä ranskalaisten nimien listoille:


http://www.meilleursprenoms.com/ - Sivusto on ranskaksi, mutta nimet löytää aakkosia painamalla.
http://www.linternaute.com/femmes/nom-de-famille/ - Ranskalaisia sukunimiä.
http://www.behindthename.com/nmc/fre.php - Nykyajan ranskalaisia etunimiä selityksineen.
http://www.searchforancestors.com/surnames/ origin/frenchsurnames.html - Yleisimpiä ranskalaisia sukunimiä.


Nimiä löytää tietenkin myös selailemalla ranskalaisia 1700-luvun kuuluisuuksia. Ethän kuitenkaan kopioi kenenkään kuuluisuuden nimeä, sillä haluamme hahmojen olevan itse keksittyjä.Aatelisten arvonimet

Jokaisella aatelistittelillä oli myös tarkempi koko nimi. Yleensä henkilöihin ei viitattu esimerkiksi pelkkänä paronina, vaan jonkun tietyn paikan paronina.

Ranskan herttuakunnat
Ranskan markiisit
Ranskan kreivikunnat
Ranskan varakreivit

Wikipediasta löytyy kattavat listat Ranskan herttuoista sekä markiiseista. Listassa on eri nimien lisäksi myös tieto siitä, mikä suku hallitsi kyseistä arvonimeä ja koska se on luotu. Kreiveistä ja varakreiveistä löytyy ainoastaan tittelit. Vastaavia listoja emme löytäneet paroneihin liittyen, mutta googlaamalla löytyy tietoa tästäkin arvonimistä. Peleissä luonnollisesti ei tarvitse (eikä oikeastaan ole välttämättä toivottuakaan) käyttää oikeita sukuja tai vuosilukuja, mutta niitä voi käyttää inspiraationa hahmon tittelin valitsemisessa.

Pelaajan hahmon arvonimen ei tarvitse kuitenkaan ollut oikeasti olemassa! Näin halutessaan pelaaja voi myös keksiä tittelin itse. Myös kartasta voi etsiä inspiraatiota valitsemalla hahmon arvonimeksi jonkun oikean paikkakunnan tai paikan Ranskassa. Tällöin olisi selkeyden vuoksi hyvä muistaa, että historiallisesti paronin arvonimi oli sidottu kaupunkiin, kreivin ja markiisin tätä hieman laajempaan alueeseen, kun taas herttuakunta oli alueista kaikkien suurin. Samoin hahmon sukunimi voi olla sama tai eri kuin kyseinen arvonimi! Lisää tietoa aatelisten arvonimistä ja niiden historiasta löytyy myös yhteiskunta-osiosta

Henkilöihin voi viitata heidän tittelillään tai sukunimellä, kunhan muistaa oikean järjestyksen (X:n kreivi/paroni/kuka onkaan + etunimi + sukunimi TAI kreivi/paroni/kuka onkaan + sukunimi. Esim. Foix’n kreivitär tai Kreivitär de Noailles)

 photo 10a_zps9203b4b7.jpgTakaisin