FI*Chai-lai kissala

Kuvat: Heikki Siltala 2006

FI*Chai-lai Kissala

Olemme korat- ja egyptinmau -kasvattajia Vaasasta. Kissat ovat olleet lähellä sydämiämme jo vuosikymmeniä. Itselläni oli ollut maatiaiskissoja koko nuoruuteni ja vuonna 2003 perheeseemme muuttikin ensimmäinen rotukissa. Ihmisperheeseemme kuuluu allekirjoittanut sekä tyttäreni Emilia, Jenny ja Gabriella. Asumme isossa omakotitalossa Vaasan Asevelikylässä.

Rotukissaharrastuksemme alkoi hankittuamme Majn (Dewdrop´s Q-Suda Charunee), ensimmäisen koratnaaraamme syksyllä 2003. Tuo pikkukorat valloitti sydämemme heti ja Majn kasvattaja sai meidät innostumaan myös kissanäyttelyistä, missä tapasimmekin joukon mukavia kissaihmisiä.Keväällä 2004 päätimme hankkia Majlle sulhasen. Koska Suomesta ei tahtonut sopivaa sulhoa löytyä, suuntasin Norjaan tuomaan pikku-Uffen (Lucky Uffe). Uffe oli myös mitä mainioin pikkuheppu, josta ajan myötä kehkeytyi varsin komea uros. Uffella riitti vientiä ja Uffen siittämiä pentueita syntyi Suomeen peräti 7 kappaletta, yhteensä 21 pentua. Majlle on syntynyt kolme suloista pentuetta. Myöhemmin saimme naaraaksemme Inkan (Poison's Rahng Wun Pi Sayt) sekä uroksemme Anan (Yog-Hurt's Atlach-Nacha) jotka tekivät pentueen yhdessä talvella 2007. Ana sai 3 pentuetta ja on nykyään kastraattipoika. Inka sai toisen pentueen meillä talvella 2008 ja tästä pentueesta pidimme seuraavaksi siitosnaaraksemme Ruusun (FI*Chai-lai Ying nàa chaai). Kaikki korattimme ovat perusluonteiltaan kärsivällisiä ja ihmisrakkaita ja -läheisiä ja nukkuvat yöt mielellään ihmistensä peiton alla tai jalkopäässä.

Ensimmäisen egyptinmaun sain onnekseni tuoda meille Belgiasta kesällä 2006. Mauisha Khety on mitä hurmaavin ja hellin kissa ja tulee loistavasti toimeen muiden kissojemme kanssa hoivaamalla kaikkia. Khety on saanut 4 pentuetta vuosina 2007-2010 ja on nyttemmin leikattu. Khetyn seurana on nuori naaraamme Khepri (Schooiertjes Tis Ana) Hollannista. Khepri on osoittautunut luonteeltaan myös mitä ihanimmaksi ja hellimmäksi kissaksi ja rakastaa olkapäillä istumista. Khepri on saanut yhden pentueen alkuvuonna 2010 josta pidimme itsellemme hopeatäplikkään tyttösen Weeran. Weera (FI*Chai-lai Walidah Ife) on siis Kheprin pentu ja Khetyn pojantytär. Kaikki maumme ovat perusluonteeltaan helliä ja ovat kovasti kiintyneet omaan perheeseensä.

Minua on aina kiehtonut alkuperäisrodut ja olin kauan haaveillut Singapurasta ja ensimmäisen singapurani hain Englannista 2008. Tällä hetkellä meillä on kotona kolme singapuraa; Pretty (Spookipawz Pretty) Englannista, Liberty (Purgia Liberty) Romaniasta sekä Bonanza (Jinnonmi Bonanza) Irlannista. Singapura on osoittautunut erittäin aktiiviseksi ja lapsiperheisiin sopivalta rodulta, se haluaa osallistua kaikkeen ja olla aina mukana! Kesäkuussa 2010 meille syntyi ensimmäinen singapurapentue Prettylle ja Bonanzalle, johon syntyi yksi tyttö nimeltä Kelly (FI*Chai-lai Kindhearted Kelly). Tähän mennessä meille on syntynyt muutama singapurapentue, mutta tällä hetkellä meillä ei ole omia singapuria kasvatuksessa.

Kiertelemme myös kissanäyttelyissä ja olemmekin saaneet tehtyä rotujamme tunnetuksi ympäri Suomea. Kissanäyttelyissä käymme tapaamassa kavereita ja pitämässä hauskaa. Niistä onkin tullut minun ja lasteni yhteinen harrastus, jossa saamme keskittyä ihaniin kissoihimme ja päästä välillä pakoon arjesta. Voitto ei ole meille tärkeintä, vaan käymme näyttelyissä kissojen ehdoilla. Useimmat kissoistamme ovat kuitenkin menestyneet oikein hyvin näyttelyissä ja muutama on ollut kategorian paraskin näyttelyissä.

Tervetuloa tutustumaan kissalaamme!

Pentublogia voit seurailla osoitteessa: http://chailainpennut.blogspot.com/