CATEDRALA
NASTEREA DOMNULUI BRAILA

CATEDRALA ORTODOXA: Istoric, foto, video, pagini de credinta.

   

  ---- "La început era Cuvântul si Cuvântul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvântul." - Ioan 1:1 ---- "Fără plată ati primit, fără plată să dăruiti." - Mat. 10:8 ---- "Fiti, dar, voi desăvârsiti, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârsit este." - Mat 5:48 ---- "Eu sunt Calea, Adevărul si Viata. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine." - Ioan 14:6----

          UN VIS REALIZAT

     Catedrala NASTEREA  DOMNULUI , dupa o lunga asteptare si o munca neistovita a P.S.CASIAN Arhiepiscop al DUNARII de JOS, a preotului paroh COSTEL VATRA ajutat de mai multi oficiali din municipiu si judet, ctitori si enoriasi, este in stadiul de finalizare, se mai lucreaza la pictura din interior. 

     

 CITEVA REPERE DIN ISTORIC

-1990---16 aprilie. P.S. Casian pune piatra de temelie la Catedrala „Nasterea Domnului“
din Braila.
-1994--2 mai. P.S. Casian sfinteste capela „Învierea Domnului si Sfintii 40 de Mucenici“
din parohia „Nasterea Domnului“ – Braila. Aceasta bisericuta avea sa adune sute de credinciosi
si sprijinitori ai viitoarei Catedrale. Din 2006--22 mai in aceasta capela serviciul religios este oficiat de preot si interpretat de un teolog specialist in comunicare si limbaj mimico-gestual pentru nevoile persoanelor cu deficiente de auz si vorbire.
-1994--23 septembrie. Întrunirea la Braila a Comitetului de initiatori si sprijinitori ai noii
Catedrale „Nasterea Domnului“.
-1998---1 noiembrie. P.S. Casian sfinteste locul pentru zidirea bisericii „Nasterea Maicii
Domnului“ în municipiul Braila.                                            
-1998---24 decembrie. P.S. Casian binecuvânteaza altarul  bisericii „Nasterea
Domnului“ din municipiul Braila  --- Mai multe in pagina ISTORC>>>

         

IMAGINI SANTIER-EXTERIOR
                                   

MAI MULTE FOTOGRAFII IN ALBUM   

IMAGINI   - - INTERIOR
          

MAI MULTE FOTOGRAFII IN ALBUM  

VIZIUNE   ARHITECTURALA     
       

  MAI MULTE FOTOGRAFII IN ALBUM        

                      VIDEO  -  ASA VA  ARATA CATEDRALA SI 

AMENAJAREA  EXTERIOARA IN VIZIUNEA ARHITECTILOR  

                            
  

Hramul capelei "Sfintii 40 de Mucenici"

În martie, în ziua a noua, pomenirea sfintilor patruzeci (40) de mucenici,
cei ce au mărturisit si au fost chinuiti în cetatea Sevastiei. - Hramul capelei.

 

Cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati în slujba împăratului roman păgân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi în studiul Scripturilor. Aflând despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnitati timp de 8 zile, bătuti cu pietre si ademeniti cu daruri. Prin semne divine au fost însă întăriti în dreapta credintă. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghetare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheata s-a topit si 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lăsaţi să-si dea sufletele. Rămăsitele lor au fost arse, iar cenusa aruncată în lac. Moastele lor au fost răspândite la diverse biserici din spatiul ortodox.


 

Centrul pastoral - cultural - social parohial
 
Nasterea Domnului Braila

Filantropia crestina nu se opreste doar la a darui saracilor si bolnavilor cele de trebuintă pentru trup. Filantropia este mereu insotita de actul de catehizare, este purtatoarea mesajului lui Hris­tos, are ca finalitate nu numai trupul, ci mantuirea sufletului celui pe care il ajutam în saracia sau boala sa. De aceea, avem nevoie de persoane competente care sa armonizeze în persoana lor invatatura credintei cu fapta de credinţa si s‑o daruiasca celui ce are nevoie, pentru a‑l hrani mai intai sufleteste si apoi trupeste.
Cantina sociala 

Sf. Nicolae si Sf. Vasile cel Mare


Cantina a luat fiinta in anul  1999 si a oferit o masa calda la pranz, de doua ori pe saptamana, familiilor sarace. La inceput aceasta a functionat la demisolul catedralei Nasterea Domnului din orasul Braila. 
Paralel cu lucrarile de zidire a catedralei, au fost demarate si lucrarile de construire a noului centru social, in cadrul caruia a fost amenajata si functioneaza noua cantina sociala. Aceasta a fost sfintita in data de 6 decembrie 2009, in cadrul manifestarilor ocazionate de sarbatoarea Sfantului Nicolae, ocrotitorul orasului Braila,  si a primit ca ocrotitori pe Sfantul Nicolae si Sfantul Vasile cel Mare. 
incepand din anul 2009, se ofera zilnic o masa calda la pranz pentru 130 persoane. Beneficiari sunt familiile sarace, copii si oameni ai strazii, batranii si copiii bolnavi din centrele de zi. 
Cantina a functionat numai prin contributia credinciosilor pana in anul 2009, cand s-a adaugat si ajutorul oferit de catre Arhiepiscopia Dunarii de Jos prin intermediul programului social „Masa Bucuriei” al Patriarhiei Romane. Cantina are angajati trei bucatari ajutati de 6 voluntari.

Responsabil: Pr. diacon Costel Toma
Adresa: Braila, str. Dorobantilor, nr. 1, jud. Braila
CONTACT
 LOCATIE  PE  HARTA ORASULUI  BRAILA
  

         

Parohia „Nasterea Domnului“

Preot paroh Costel Vatra
Preot slujitor Horatiu Moldovan


Capela “Sf. Patruzeci de Mucenici”,
parohia “Nasterea Domnului” Braila
Preot slujitor Adrian Vanghelie


WEBMASTER  

BACK TO TOP OF PAGE