Legostad Klaver

Je kijkt je ogen uit!

Radio Noord-Holland

LEGOSTAD IN DE KRANT - EUROSPOOR 2010

Door Martijn Klaver, 27 oktober 2010
Vandaag staat Legostad Klaver in de krant! niet 1 keer, maar zelfs 3 keer. In de Alkmaarsche Courant (onderdeel van het Noord-Hollands Dagblad) stond al een leuk stukje over een andere Legofan uit de regio maar gelukkig was er ook nog een plekje vrij voor ons. Het Langedijker Nieuwsblad (lokale media gemeente Langedijk e.o.) plaatste op de derde pagina een mega groot artikel over ons inclusief foto en de Koerier (lokale media gemeente Heerhugowaard e.o.) pakte uit met een groot orgineel artikel met foto welke drie dagen eerder was geschoten bij mij op zolder waar al het Lego staat: 'Oma komt steevast op bezoek' bij Legostad Klaver

LEGOSTAD IN DE KRANT - SPEELDAG NL 2010

Door Martijn Klaver, 20 september 2010
Zondag 12 september werd Legostad Klavers eigenaar Martijn onderworpen aan een vragenvuur van de Junior Razende Reports van het Noord-Hollandse Dagblad. Op Speeldag NL in Hoorn waren de reporters aanwezig om samen met de redacteuren van het NHD een mooie pagina samen te stellen voor de editie Enkhuizen & West-Friesland. Het orginele artikel van het NHD is inmiddels verwijderd.

LEGOSTAD OP DE RADIO

Door Martijn Klaver, 14 april 2009
Vandaag is de Rijdende Reporter Bart Breukel langs geweest in Sint Pancras. Vanaf de zolder waar al het Lego staat is live verslag gedaan van de stad in het radio programma van Arjan Burggraaf. Heeft u het ook gehoord en wilt u reageren? U kunt contact op nemen met legostadklaver@hotmail.com

Het radiofragment is aan deze pagina toegevoegd als filmpje. Onder het luisteren kunt u de foto`s bekijken van Legostad Klaver op Eurospoor, in Museum Broekerveiling  en foto`s van de stad en de vele treinen in februari 2009.

LEGOSTAD IN DE KRANT - EUROSPOOR 2007

Door Martijn Klaver, 23 oktober 2007
Vandaag staat Legostad Klaver in de krant! Het Langedijker Nieuwsblad pakt uit met een mooi artikel over onze deelname aan Eurospoor 2007 in de Jaarbeurs Utrecht: Legostad Klaver voor tweede maal op Eurospoor

 

24 februari `09 in de krant

Noordhollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant

Rubriek: De verzamelaar

De één spaart munten uit de oudheid, de ander verzamelt al zijn hele leven speelgoed of antiek. In de rubriek ’ De Verzamelaar’ worden verzamelaars uit de regio geportretteerd. Wat beweegt hen? En hoe hebben zij hun collectie bijeen vergaard? Aflevering 22: Lego treinen.

’Mijn verzameling is té groot om in een keer te laten zien’

Martijns verzameling rijdt als een trein

Door Nina Manuhutu

Bij Lego denken de meeste mensen: dat is toch kinderspeelgoed? Martijn Klaver (20) uit Sint Pancras bewijst met zijn uitgebreide collectie Lego-treinen dat het géén kinderspel is.

Martijn studeert doordeweeks in Wageningen, waar hij een druk en veelbewogen leven leidt. Vrijdagmiddag pakt hij de trein naar huis, waar hij vaak enige tijd aan zijn collectie Lego treinen besteedt.
,,Ik kreeg op mijn zesde al Lego, maar dat was alleen om mee te spelen. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met verzamelen.’’ Hij begon de verzameling omdat hij gek was van treinen. De verzameling breidde zich uit naar complete steden. ,,Je kunt alles naar je eigen idee opbouwen en zoveel details toevoegen als je maar wilt. Ik verzamel treinen omdat de meeste mensen brandweerkazernes of politiebureaus hebben. Daar heb ik eigenlijk wel genoeg van. Naast de treinen heb ik ook nog een boerderij met beesten en een haven.’’
Martijn heeft voor de gelegenheid één van zijn vele bouwwerken op zolder uitgestald. Als hij alles moest laten zien, zou hij zo’n 25 vierkante meter aan Lego moeten uit leggen. De rest van zijn verzameling bestaat uit zo’n 425 sets en 50 meter aan rails. Alles wordt in kisten bewaard.

Samen met zijn ouders en broertje laat hij zijn bouwwerken zien op beurzen. Zo heeft hij al in de Jaarbeurs in Utrecht en in het Museum Broeker Veiling gestaan.
Zijn hobby is over het algemeen goed te combineren met zijn studie. Hij kan zelf een moment uitkiezen om met de Lego treinen aan de slag te gaan.
 ,,Alleen met beurzen is het lastiger omdat je veel tijd kwijt met het opbouwen van de treinen. Je moet ook rekening houden met de beschikbare ruimte ervoor. Ik maak vooraf een ontwerp van mijn bouwwerk op de computer. De trein komt het mooist uit als hij een rondje kan maken op een stuk van tien meter. Omdat het best tijdrovend is mis ik weleens één schooldag. Het afgelopen jaar heb ik op twee beurzen gestaan.’’
De verzameling van Martijn bleef niet onopgemerkt. Hij werd tijdens een beurs geïnterviewd door een Engelse televisiezender.
Martijn doet er alles aan om zijn verzameling onder de mensen te brengen. Zo heeft hij een folder en kaart ontworpen over zijn verzameling. Hij heeft zelfs een website.
,,De mooiste trein uit zijn collectie is een genummerde trein, de Santa Fe. Deze trein is uniek omdat er maar een beperkt aantal van zijn gemaakt en omdat ze stuk voor stuk genummerd zijn.’’
Hij komt aan de treinen via Internet. ,,De treinen zijn behoorlijk duur. Ik spaar 9 volts treinen en die zijn moeilijk te krijgen, omdat er nu ook treinen op batterijen verkrijgbaar zijn. Het zijn modellen die prachtig werken. Ik ben zelfs in de Legowinkel in Duitsland geweest, omdat veel modellen waar ik naar op zoek ben niet in Nederland verkrijgbaar zijn.’’
Niet alle Lego is voor de verkoop bestemd. Sommige items worden gebruikt als relatiegeschenk door bedrijven. Martijn probeert via die bedrijven aan de items te komen, vaak met succes.
Hij is tevens lid van de Bouwsteen, een Legoclub, waar hij in contact komt met andere verzamelaars. Onlangs was er nog een clubdag in Goes. Volgens Martijn een prima gelegenheid om ideeën op te doen voor nieuwe ontwerpen. Hij bekostigt zijn hobby door zijn baantje bij de postbedrijf Selektmail.
Zijn omgeving reageert meestal positief op zijn verzameling, alhoewel er nog steeds veel mensen zijn die Lego als kinderspeelgoed beschouwen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.legostadklaver.tk