Ontslagzwendel in de IT sector
Belangenvereniging Bright IT/Serengetti

Home  Over ons  Nieuwsberichten  Daders  Rol werkgevers  Gevolgen voor werknemers  Proeftijdontslag  Fraudebestrijding  Feiten Contact


Het laatste nieuws  Radio en t.v.  uitzendingen  Faillissementen  Verloop strafproces  Rechtszaken  Politiek  Alle persberichten 

Het laatste nieuws

 

  • 15 april 2013 Financieel Dagblad - Veroordeelde frauders staan bedrijven bij als schuldaviseur  "Achter websites en bedrijven die noodlijdende ondernemers insolventieadviezen aanbieden, zitten verscheidene personen die eerder forse celstraffen hebben gehad voor faillissementsfraude. Dit blijkt uit onderzoek van deze krant. Wie als ondernemer in nood op internet op zoek gaat naar een insolventieadviseur, stuit al snel op de website mkbschuldreductie.nl, onderdeel van de Stichting MKB Insolventieplan. De stichting blijkt in januari opgericht. Enig bestuurder is Joost Melis.
    Bronnen zeggen dat de meeste intakegesprekken worden gevoerd door Eric Pouw, een man die meermalen is veroordeeld voor faillissementsfraude. Melis erkent dat hij samenwerkt met Pouw. Hij vindt dat geen probleem. ‘Juist hij weet in faillissementen precies wat wel en wat niet kan.’ "
  • 27 november 2012  de Volkskrant - Bestuursverbod voor frauderende ondernemer
  • 19 november 2012 - Roep frauderende ondernemer een halt toe

 

Radio en t.v. uitzendingen (top)  
 Undercover in Nederland, 11 november 2012 Netwerk t.v., d.d. 24 juni 2003:

11 november 2012 Undercover in Nederland SBS6, - Megafraudeur Eric P.   Undercover in Nederland besteedt aandacht aan een van de meest beruchte fraudeurs van ons ons land: Eric P.  Hij heeft maar liefst 22 faillisementen op zijn naam staan. 
De verborgen camera laat zien dat hij, ondanks zijn jaren achter de tralies, gewoon doorgaat met zijn praktijken. Alberto zoekt de megafraudeur op en confronteert hem.

23 maart 2006 RTV Rijnmond - Celstraffen voor nep-headhunters - Straffen van 36 maanden (wrv. 3 voorwaardelijk) en 24 maanden (8 voorwaardelijk) en een proeftijd van 2 jaar. De straf valt vwb Pouw hoger uit dan de eis van de officier.  Interview n.a.v. uitspraak rechtbank Rotterdam (radio)

9 maart 2006 RTV Rijnmond - Celstraf geëist voor oplichting - Verslag en interview n.a.v. rechtszitting (radio) - Tijdens de zitting  eiste de Officier van Justitie een straf van 30 maanden (waarvan 10 voorwaardelijk)  tegen Eric Pouw en 24 maanden (6 voorwaardelijk) tegen Richard van Veen. Tegen Pouw werd ook behandeling geëist. 

29 juni 2005 RTV Rijnmond - Rechtszaak tegen nep-headhunters opnieuw uitgesteld - Interview met leden Belangenvereniging (radio)

26 april 2005 RTV Rijnmond - Capels bedrijf verdacht van fraudeInterview met leden Belangenvereniging n.a.v. Rechtszaak (radio)

6 juli 2004 RTV West - Interview met Eric Pouw over Yolly Fietsen (radio)

21 augustus 2003 RTL - Machteloos tegen SMS bombardement (Gadzilly) (TV)

*tip* 24 juni 2003 Netwerk - Duistere ontslagzwendel in IT sector  of: direct naar de uitzending (TV) - Tientallen IT-ers zitten nu in de WW, omdat ze het slachtoffer zijn geworden van oplichtingpraktijken. Nu de economie in het slop zit, hebben veel IT-bedrijven een overschot aan werknemers. Veel van deze ‘bankzitters’ zijn opgelicht door een malafide bureau én hun eigen werkgevers.

6 juni 2003 SBS6 - Hart van Nederland (TV)

Verloop van het strafproces (top)

2 februari 2010 - arrest Hoge Raad: Richard van Veen is niet ontvankelijk in zijn beroep. Het beroep van Eric Pouw is op alle punten van tafel geveegd, hij krijgt wel 2 maanden vermindering van straf, omdat de HR niet binnen 24 maanden (conform artikel 6 EvRM) heeft gereageerd.

20 november 2009 - Hoge Raad bericht dat de Conclusie van de Advocaat-Generaal gepland is voor 15 december.  

31 juli 2007 -  Hoger beroep verworpen. Het beroep, ingesteld door Pouw en Van Veen werd verworpen door het gerechtshof in Den Haag. De straffen blijven in stand.

23 maart 2006 Eric Pouw en Richard van Veen veroordeeld.

9 maart 2006 - Zittingsdatum
De inhoudelijke behandeling vond plaats op 9 maart 2006 vanaf  9:00 s'ochtends in de rechtbank aan het Wilhelminaplein in Rotterdam. 

23 september 2005 - Voorarrest opnieuw verlengd. In afwachting van aanvullende verhoren heeft de rechtbank beslist het voorarrest opnieuw te verlengen.

29 juni 2005 - Rechtszaak vertraagd, Eric Pouw blijft in voorarrest
Tijdens de zitting is op verzoek van de raadsman van Van Veen de zaak aangehouden. Raadsvrouwe van Eric Pouw verzocht in het verlengde daarvan om schorsing van diens hechtenis. De rechtbank ging hier niet in mee.

25 april 2005 - Eric Pouw blijft in hechtenis
In afwachting van een rapport heeft de rechtbank  besloten de inhoudelijke behandeling uit te stellen. Verdachte blijft nog 3 maanden in voorlopige hechtenis. 

13 januari 2005 Persbericht OMAanhouding wegens fraude IT-branche. Op het park Patersven in Breda werd Eric Pouw midden in de nacht van zijn bed gelicht.

Strafrechtelijk onderzoek toch van start
In antwoord op Kamervragen, op 11 februari 2004. gesteld door Martijn van Dam en Jet Bussemaker, berichtte minister Donner van Justitie op 30 maart 2004. dat het onderzoek naar de ontslagzwendel toch van start gaat. Na eerdere aankondiging in september 2003 is het onderzoek aanvankelijk uitgesteld door capaciteitsproblemen bij het OM, zo meldde Donner. 

Rechtszaken tegen werkgevers (top)

16 maart 2010 - arrest Gerechtshof Den Bosch (zaaknummer HD 200.009.272): Naar oordeel van het hof heeft ook Esprit IT zich als slecht werkgever gedragen door in zee te gaan met Eric Pouw/Cygnus .

10 mei 2007 -  Provide Consultancy BV veroordeeld door het Gerechtshof in Amsterdam tot schadevergoeding aan voormalige werknemer.

11 mei 2004 - Uitspraak X B.V. vs. Belangenvereniging., rechtbank Utrecht. Alle vorderingen van X zijn afgewezen.  In het kort geding, d.d. 19 april  2004, aangespannen door X BV tegen de Belangenvereniging, is op 11 mei 2004 uitspraak gedaan. X maakte bezwaar tegen - in haar ogen onrechtmatige -uitlatingen op de website en in de pers en vorderde rectificatie. De rechter oordeelde ondermeer dat bedoelde uitlatingen niet onrechtmatig zijn, dat X in het "outplacement" traject voor vier van haar voormalige werknemers fouten heeft gemaakt en heeft nagelaten onderzoek te doen naar Eric Pouw en Cygnus BV, terwijl daar wel alle aanleiding voor was. Enkele citaten.

29 april 2003 - Uitspraak Harvey Nash B.V. vs. werknemers: lees hier en hier, rechtbank Utrecht

 

Faillissementen (top)

26 juni 2008 -  Anvass B2B BV failliet verklaard door rechtbank Breda. Pikant: tussen 19-9-2007 en 2-7-2008 kreeg Anvass subsidie van de gemeente Breda. De werkzaamheden zijn inmiddels voortgezet door LeadR.

16 januari 2007 - Xinacc Accountants / Stichting Jurined failliet. Ook het "accountantskantoor" dat Eric Pouw startte na schorsing van zijn voorarrest was geen lang leven beschoren. Benadeelde ondernemers zijn bij de vereniging bekend.

25 oktober 2005 -  Wetshof  failliet verklaard  

16 februari 2005 - Cygnus BV failliet verklaard

5 oktober 2004 - Easy Going failliet ; Easy Going, de voormalige detacheerder van financieel personeel, is failliet verklaard. De aangewezen curator is dezelfde als in het persoonlijk faillissement van Eric Pouw.

10 februari 2004 - Eric Pouw persoonlijk  failliet 

18 november 2003 - Shafer BV failliet verklaard.

9 september 2003 - Serengetti failliet verklaard

19 augustus 2003 - Arrow-Point failliet verklaard

1 juli 2003 - Bright IT Solutions failliet verklaard

 

De politiek (top)

18 oktober 2010 - Tweede Kamervragen: Al voor de 6e maal, ditmaal door Hans Spekman en Roos Vermeij.

1 april 2010 - Tweede Kamervragen: Vvoor de vijfde maal zijn er Tweede Kamervragen gesteld, opnieuw door Ton Heerts en Roos Vermeij.

18 februari 2010 - Tweede Kamervragen: Opnieuw zijn er Tweede Kamervragen gesteld, ditmaal door Ton Heerts en Roos Vermeij, over de ontslagzwendel. De vragen richtten zicht met name op de lange duur van de slepende zaak en acties van de overheid om herhaling in de toekomst te voorkomen.

17 januari 2005 Martijnvandam.com - Verdachten ontslagzwendel ICT opgepakt!  "De twee verdachten van de ontslagzwendel in de ICT-sector zijn opgepakt. Dat heeft het OM bekend gemaakt. Over deze kwestie heb ik herhaaldelijk Kamervragen gesteld, aangezien er geen schot leek te komen in het strafrechtelijk onderzoek. Na twee jaar lijkt de zaak nu toch voor de rechter te gaan komen." Lees meer>>

5 januari 2005 - Opnieuw Tweede Kamervragen - Door Tweede Kamerleden Van Dam en Wolfsen zijn vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Economische Zaken over de overtreding van het spamverbod door Yellow Monday en is de link gelegd naar de ontslagzwendel in de IT sector. Lees meer>>

11 februari 2004 - Van Dam en Bussemaker stellen opnieuw kamervragen - Tweede Kamerleden Martijn van Dam en Jet Bussemaker van de PvdA vragen gesteld aan de minister van Justitie over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek naar de ontslagzwendel. Lees meer>>

Martijn van Dam van de PvdA - Verontwaardigd over ontslagzwendel - "Onlangs berichtte de Automatisering Gids  over ontslagzwendel. Werknemers zouden onder valse voorwendselen door een zogenaamd wervings- en selectiebureau zijn losgeweekt van hun baas, waarna ze vervolgens in hun proeftijd weer werden ontslagen. De voormalig werkgever betaalde hiervoor, om zo goedkoop van zijn personeel af te komen. Ik ben hierover ontzettend verontwaardigd." lees meer op zijn website>>

16 juni 2003 - Tweede Kamervragen Martijn van Dam en Jet Bussemaker van de PvdA hebben kamervragen gesteld. Daarnaast heeft Martijn van Dam, op verzoek van de Automatisering Gids , een opinie geschreven.

 

Alle persberichten (top)

29 april 2011 Automatisering Gids - Abor Creative van ontslagzwendelaar

28 april 2011  OPTA persbericht - boete voor Abor Creative

12 februari 2010 Automatisering Gids - Minder straf Pouw in zaak ontslagzwendel

8 februari 2010 Automatisering Gids - Strafvermindering voor Pouw in ontslagzwendelzaak

10 juli 2008 Automatisering Gids  - Harvey Nash wil rectificatie column

30 juni 2008 Bits & Chips - Vraag het de headhunter. Columnist hekelt de rol van Harvey Nash tijdens ontslagzwendel en raad klanten af daarmee zaken te doen.

31 juli 2007 Computable - Gerechtshof wijst hoger beroep af in Bright IT-zaak

18 juli 2007 Automatisering Gids  - Gestraften ontslagzwendel in hoger beroep - verdachte bereid te getuigen tegen werkgevers

18 juli 2007 Computable - Hoger beroep Bright IT zaak

18 mei 2007 Computable - Schadevergoeding ex-werknemer na ontslagzwendel.

9 november 2006 Automatisering Gids  - Werkgevers schikken met slachtoffers zwendel

7 april 2006 - In overleg met De Jong & Partners zijn de eerste sommaties aan ex-werkgevers verzonden.

7 april 2006 Computable - Verdachten ontslagzwendel veroordeeld. "De strijd gaat verder"

30 maart 2006 Automatisering Gids  - Het is gelukt: Lange celstraf schuldigen ontslagzwendel

24 maart 2006 Automatisering Gids  - Rechter straft ontslagzwendelaars

17 maart 2006 Automatisering Gids  - Zwendelaars voor rechter Verdachte: "Idee voor ontslag in proeftijd kwam van werkgever".

2 februari 2006 Informatie - Ontslagzwendel in it sector - Zelfreiniging van de branch gewenst "De arbeidsmarkt voor it'ers trekt langzaam aan. Toch is het nuttig terug te kijken naar de tijd toen enkele it-ondernemers op ongeoorloofde manier van hun medewerkers af wilden."

25 mei 2005 Leids Dagblad - Opgelicht door redders in nood

28 januari 2005 Automatisering Gids  - Verdachten ontslagzwendel vast

14 januari 2005 Computable - Zaak rond ontslagzwendel ict'ers in stroomversnelling

14 januari 2005 Automatisering Gids  - Verdachten ontslagzwendel aangehouden

14 januari 2005 Rotterdams Dagblad - Duo vast voor ontslagzwendel

14 januari 2005 Rotterdams Dagblad - 'Die twee hebben hele families geruïneerd'

14 januari 2005 De Telegraaf - Meesterfraudeurs door OM Rotterdam opgepakt  

28 december 2004 Computable - OPTA legt Nederlandse spammers boete op

28 december 2004 Persbericht Opta - Richard van Veen krijgt boete

7 juli 2004 BN De Stem - Angst voor dumpen merkfietsen

5 juli 2004 Leeuwarder Courant - Zakenman wil stunten met dumpprijs fietsen

5 juli 2004 Telegraaf - Omstreden zakenman valt tweewielerbranche aan

5 juli 2004 RTL 5 Nieuws - Eric Pouw start keten fietsenzaken.

21 mei 2004 Automatisering Gids  - Rechter: X nalatig in ontslagzwendelzaak

15 april 2004 Automatisering Gids  - X zet kort geding door

9 april 2004 Automatisering Gids  - Strafrechtelijk onderzoek ontslagzwendel uitgesteld

16 januari 2004 ComputableEx-werkgever daagt belangenvereniging

30 oktober 2003 Automatisering Gids - Geen geld voor ex-werknemers X

26 september 2003 Automatisering Gids - Verdachte geeft ontslagzwendel toe

19 september 2003 Automatisering Gids - OM onderzoekt ontslagzwendel

1 juli 2003 Computable - Ontslagzwendel wordt wellicht strafzaak

27 juni 2003 Computable - 'Bedrijf ontkent aanzet tot ontslagzwendel'

26 juni 2003 Haagse Courant - Aangifte tegen ontslagzwendelaars

26 juni 2003 BN DeStem - Cygnus: 'Geen sprake van ontslagzwendel'

25 juni 2003 BN DeStem - Bedrijven frauderen met ontslag

24 juni 2003 Netwerk TV - Duistere ontslagzwendel in IT-sector

20 juni 2003 Automatisering Gids - Gedupeerden: werkgevers wisten ervan. Volgens juristen zijn er wel degelijk aanknopingspunten om de werkgevers die Cygnus hebben ingeschakeld juridisch aan te pakken

19 juni 2003 Automatisering Gids - "De echte boeven gaan vrijuit".

12 juni 2003 Intermediair - Spookbanen voor IT-ers

6 juni 2003 De Volkskrant - Nieuwe loopbaan in ICT bleek valkuil

6 juni 2003 SBS6 - Hart van Nederland

5 juni 2003 De Telegraaf - Nieuwe baan blijkt zeepbel

30 mei 2003 Financieel Dagblad - Malafide bemiddeling treft onzekere automatiseerders

30 mei 2003 Computable - Aantal slachtoffers ontslagzwendel stijgt

28 mei 2003 - Persbericht van de OAWS

28 mei 2003 Automatisering Gids - OAWS: Zorgen over kwalijke praktijken bemiddelingsbureaus

27 mei 2003 Het Parool - Onderzoek bemiddelaars bij ontslagen

27 mei 2003 PWNet - Ontslagtruc dupeert tientallen ICT'ers

23 mei 2003 Automatisering Gids - Ontslagzwendel voortgezet met andere bedrijven

22 mei 2003 De Zaak.nl - Gedupeerden ontslagzwendel samen sterk

13 mei 2003 Automatisering Gids - Bankzitters de dupe van ontslagzwendel 

Kamer van Koophandel Haaglanden 27264027
Copyright © 2003-2016 Belangenvereniging Bright-IT / Serengetti

customisable counter