Welcome

Newest Members

Vrijdag 26 september

PICT0126-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0131.jpg picture by AnkeFreese
Vandaag ook het laatste tuinbezoek van dit jaar. Vooralsnog, want je weet maar nooit! Op het programma staat Great Dixter. De tuin van wijlen tuinontwerper Christopher Lloyd. Zijn verschijden wordt door heel tuinenminnend Engeland diep betreurd. De tuin die hij voor zichzelf creëerde, is een bloemenzee rond een huis dat werd gebouwd in 1450 en waar hij zijn hele leven heeft gewoond. In deze tijd is het er enigszins wild, maar prachtig. Weer heel anders dan de lusthoven die we eerder zagen.
PICT0129.jpg picture by AnkeFreese PICT0133-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0134-1.jpg picture by AnkeFreese
Het huis zelf is ook te bewonderen. De binnenkant is veel groter dan de buitenkant doet voorkomen. De hal is enorm en nog helemaal in de originele staat. Het meubilair is uit de tijd en zorgvuldig bij elkaar gezocht. Ook de werk- en woonkamer van de heer Lloyd zijn te bewonderen. Ze worden ons getoond door twee oudere dames, waarvan er één zich regelmatig in haar gebit verslikt. De ander doet ons haarfijn uit de doeken uit welk tijdstip ieder meubelstuk stamt. Enigszins verbolgen doen ze verslag van een plotselinge omwenteling in de smaak van hun (naar ik vermoed) voormalige werkgever. Op zijn 71ste besloot hij het roer om te gooien en kocht alleen nog maar werk van een modern ontwerper wiens naam me niet meer te binnen wil schieten. Het ziet er inderdaad niet uit maar gelukkig valt er veel te verbergen onder de vele kussentjes en kleedjes die de hele familie, onder aanvoering van moeder Lloyd, moest borduren.

Donderdag 25 september

PICT0090-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0091-2.jpg picture by AnkeFreese
Hever Castle is niet echt een kasteel, al lijkt het er wel op. Het is eigenlijk een luxe, laatmiddeleeuws landhuis in Tudor-stijl. Hier woonde vroeger de familie Bullen. Een naam die je waarschijnlijk niets zegt. Dat vond de beruchtste dochter van dit geslacht ook. Zij bracht hier haar jeugd door voordat ze tijdelijk naar Frankrijk verhuisde en haar naam veranderde in Boleyn. Dat klinkt al stukken beter.
PICT0095.jpg picture by AnkeFreese PICT0096.jpg picture by AnkeFreese PICT0099-1.jpg picture by AnkeFreese
Tegelijk met de opwaardering van de naam, werden ook de tuinen ge-update. Daar kunnen we vandaag, in een heerlijk zonnetje, uitgebreid van genieten!
PICT0093-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0097.jpg picture by AnkeFreese

Woensdag 24 september

bcb9312d.jpg picture by AnkeFreeseWe hebben een beetje uitgeslapen en zitten gezellig aan de ontbijttafel. Dan zien we vanuit het raam iets over het gazon rennen. Het blijkt een hermelijn te zijn, een prachtig diertje met pluimstaart dat ik nog nooit in levende lijve zag, zelfs niet in de dierentuin. Hij maakt de meest ingewikkelde buitelingen in het gras, schiet de struiken in en komt dan opeens, als vanuit een hinderlaag, weer tevoorschijn. Met een voor ons onzichtbaar speelkameraadje klimt ie vlug een boom in, vliegt dan net zo rap weer langs de stam naar beneden en blijft ons zo nog een poosje vermaken. Dan verdwijnt z’n pluim achter de muren rond Pike House, einde voorstelling.

Dinsdag 23 september

PICT0036.jpg picture by AnkeFreese PICT0037.jpg picture by AnkeFreese
Op de route die ons richting Cotswolds brengt, bezoeken we tussen al die schilderachtige dorpjes door een sfeervol landhuis. De bejaarde gentleman die ons namens de National Trust door Great Chalfield Manor leidde spreekt het perfecte BBC soort engels. We zitten in de laatste groep die vandaag binnen het laatgotische gebouw worden toegelaten.
Daardoor heeft deze ietwat exentrieke gids alle tijd om een heleboel wetenswaardigheden op te sommen. Toch hadden we dit niet willen missen, als is het maar vanwege de tuin, die er beslist ook mag wezen!
PICT0038.jpg picture by AnkeFreese PICT0040.jpg picture by AnkeFreese

Maandag 22 september

PICT0474.jpg picture by AnkeFreese PICT0480.jpg picture by AnkeFreese
Plop, daar is het weer. Dat kleine donderwolkje dat gedurende iedere vakantie tijdens de laatste dagen met me meereist. Want vandaag is het keerpunt: we reizen niet meer westwaarts, maar naar het oosten. Terug naar Dover. Terug naar de tredmolen.
PICT0477.jpg picture by AnkeFreese PICT0478.jpg picture by AnkeFreese PICT0481.jpg picture by AnkeFreese

Ter verzachting van het leed doen we nog een tuin, Rosemoor geheten. Misschien niet het kroonjuweel van de Royal Horticultural Society, maar toch zeker ook een pareltje. En aanzienlijk kleiner, wat voor mijn liefste wel zo prettig is. Hier groeien honderden soorten rozen, waarvan er nog vele bloeien. Hier zijn de cottage-, groenten en kruidentuinen waar ik zo dol op ben. En er zijn vele borders die nog vlammen in rood, geel, oranje en paars. Smullen dus!
PICT0473.jpg picture by AnkeFreese PICT0483.jpg picture by AnkeFreese

Zondag 21 september

Tuinblog-Kate.jpg picture by AnkeFreese

 

Kate is de trotse eigenaresse van een Bed & Breakfast genaamd Lowen Cottage in Constantine. Ze heeft ook een fijne tuin met uitzicht over een kreek. Ze blijkt een doorgewinterde tuinierster. We huilen samen uit over de slechte zomer van dit jaar. Als ze mijn interesse voor haar Cistussen bemerkt, gaat ze meteen aan de slag met schaar en potgrond. Als gevolg reizen er vanaf nu 8 cistus-babies met ons mee. Hopelijk gaan ze het redden......

Zaterdag 20 september

PICT0429.jpg picture by AnkeFreese PICT0430.jpg picture by AnkeFreese
PICT0431.jpg picture by AnkeFreeseVlakbij Falmouth, diep weggestopt in Cornwall, ligt de tuin van Trebah; ook wel Garden of Dreams genoemd. Het is inderdaad een lommerrijke droomtuin die is aangeleg rond een 60 meter diepe kloof. PICT0433.jpg picture by AnkeFreeseHierdoorheen kronkelt een klein riviertje dat, net als de tuin zelf, uitmondt op een kiezelstrand aan zee. Er zijn vijvers met karpers en forellen en een hele verzameling exotische planten. Helaas zijn ze allemaal uitgebloeid, met uitzondering van de hortensia’s. En daar hebben ze er nogal wat van! De tuin is in het midden van de negentiende eeuw aangelegd. Het heeft honderd jaar geduurd voor hij klaar was. Daarna was veertig jaar nodig om hem te restaureren. Het resultaat is een spannend park met onder andere vele boomvarens en palmen

Zaterdag 20 september

Tuinblog-Eden1.jpg picture by AnkeFreese  Vandaag bezoeken we het Eden Project. In een voormalige afgraving is een park gemaakt rond het thema groen en duurzaam. Twee enorme kassen, die nog het meest doen denken aan gigantische insectenogen en het geheel een buitenaards aanzien geven, domineren het hele complex. In de ene ervaar je de geuren en kleuren van het tropisch regenwoud. In de tweede wordt de gematigde zone zoals je die aantreft rond de Middellandse zee nagebootst. Tuinblog-Eden3.jpg picture by AnkeFreeseHier loop je tussen de olijf-, kurk en citrusbomen die dit klimaat karakteriseren. Vooral wordt duidelijk gemaakt wat het belang van planten is voor ons voortbestaan en wat de gevolgen van de milieu- en klimaatproblematiek zijn. Veel van wat men hier vertelt, is ons al bekend. Het lot van de doorgewinterde reiziger, zeker als die ook nog bij Ontwikkelingszaken heeft gewerkt. Niettemin is de aanblik van die gigantische, gefacetteerde kassen iets om nooit meer te vergeten!

Tuinblog-Eden2.jpg picture by AnkeFreese

Woensdag 17 september

Tuinblog-HilliersGarden2.jpg picture by AnkeFreese Tuinblog-HilliersGarden4.jpg picture by AnkeFreese
Tuinblog-Hilliersgarden3.jpg picture by AnkeFreese

 

Al dagen geen tuin meer gezien. Mijn groene vingers jeuken. Daarom een bezoek ingelast aan Hilliers Garden, vooral arboretum maar met de langste Long Border van Engeland. Alles bloeit hier wat later dan we in eerdere tuinen hebben gezien. De dame bij de receptie verontschuldigd zich bij voorbaat voor het feit dat de borders niet perfect zijn. Maar voor mij zijn ze juist helemaal goed!

 


Tuinblog-HilliersGarden5.jpg picture by AnkeFreese Tuinblog-HilliersGarden.jpg picture by AnkeFreese

Maandag 15 september

Tuinblog-plukkenbijtelefooncel.jpg picture by AnkeFreese

 

 

 

  Niet in gesprek maar toch bezet!

Zaterdag 13 september

Tuinblog-Fishbourne1.jpg picture by AnkeFreese

Tuinblog-Fishbourne2.jpg picture by AnkeFreeseVandaag maken we kennis met een tuin zoals hij er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien. Gebaseerd op een grondplan van plantgeulen die hier in een oud paleis zijn uitgegraven. En wat blijkt: ze hielden vooral van gras en geknipte buxushagen. Met hier en daar een fruitboom en een plukje accanthussen. Heel erg saai eigenlijk…….

Vrijdag 12 september

Tuinblog-Wisley1.jpg picture by AnkeFreese Tuinblog-Wisley2.jpg picture by AnkeFreese
Vandaag bezoeken we de tuin der tuinen, het Walhalla voor tuinkabouters. We gaan vandaag naar Wisley, juweel in de kroon van de Royal Horticultural Society!

Twee hectare vol borders, vergezichten, arboretum, kassen, alpentuin en wat niet meer. Vrijwel alle planten van bordjes voorzien. Het begint al goed: rond een vakwerkhuis, dat nu dienst doet als laboratorium, liggen prachtige ommuurde tuinen. In één ervan een border met vrijwel alleen maar salvia’s. Niet die suffige die worden gebruikt om rotondes op te leuken, maar prachtige subtropische soorten in koninklijke kleuren. Ze zijn net in bloei en zijn zo mooi, ik krijg er natte oogjes van.
Tuinblog-Wisley3.jpg picture by AnkeFreese Tuinblog-Wisley4.jpg picture by AnkeFreese

Daarna geraken we, min of meer per ongeluk, bij de de lange borders. Een zee van kleur. Ik ben nog maar net hersteld van de salvia-border en nu dit weer. Ik spring een gat in de lucht. Mijn liefste staat versteld. Niet van mijn gestuiter, daar is hij wel aan gewend. Maar hij ging ervan uit dat er in dit jaargetij nog maar weinig in bloei zou staan en heeft het nu –enigszins onverwacht- erg naar zijn zin. Hij is juist weer erg gecharmeerd van de alpinetuin. En van de proeftuin waar juist dit jaar wordt geëxperimenteerd met dahlia’s. Vooral in het kader van “hoe groot kan een dahliabloem eigenlijk worden”? Ze zijn al gevorderd tot bloemen met een doorsnee van 30 cm. Ze lijken me niet regenbestendig……
Tuinblog-Wisley4.jpg picture by AnkeFreese Tuinblog-Wisley6.jpg picture by AnkeFreese

Dan is er nog de geheel vernieuwde kas, die dit jaar pas is opengegaan maar er uitziet alsof hij door koningin Victoria is geopend in plaats van door Elisabeth II. Vol met de prachtigste tropische planten, en vol met mist waardoor alles nogal wazig wordt. Ik zie zonder bril niks, en met ook niet!

Rond de kassen liggen borders die zijn ontworpen door Piet Oudolf, Neerlands meest beroemde tuinontwerper. Veel najaarsbloeiers staan hier, afgewisseld met grassen. Heel modern maar ook heel mooi.

Een hele dag hebben we hier doorgebracht en nog hebben we niet alles gezien. Maar de voetjes willen niet meer, dus nemen we afscheid.
Tuinblog-Wisley7.jpg picture by AnkeFreese Tuinblog-Wisley9.jpg picture by AnkeFreese


Tuinblog-Wisley8.jpg picture by AnkeFreese“All the flowers of all the tomorrows are in the seeds of today and yesterday!”, dat staat er op een bord vlak bij de uitgang. Het zegt alles.

Ik las ergens dat Wisley vijf professionele zadenplukkers in dienst heeft. Ik ben bang dat ze na ons bezoek er één de wacht kunnen aanzeggen…….

Dinsdag 9 september

Logboekseptember09-1.jpg picture by AnkeFreese Logboekseptember09-2.jpg picture by AnkeFreese Logboekseptember09-3.jpg picture by AnkeFreese

Logboekseptember09-5.jpg picture by AnkeFreese 

Hoogtepunt van vandaag is een bezoek aan de kasteeltuinen van Sissinghurst, een drukbezochte tuin (niet goed voor de oogst!) die is aangelegd rond de overblijfselen van een Elizabethaans landhuis en ontworpen door de (in Engeland) wereldberoemde Vita Sackville-West. Een prachtige tuin met steeds doorkijkjes naar restanten van het oude landhuis of de toren. Vooral voor een plantengek als ik een geweldige belevenis: niet alleen staan er heel veel bijzondere planten, maar overal staan naamplaatjes bij! Enige nadeel, er zijn veel open plekken, waar de vroegbloeiers staan die zich nu al onder de grond hebben teruggetrokken. Da’s erg jammer. Wereldberoemd is de witte tuin, maar mijn favoriet is de “warme” tuin: prachtig oranje en rood! En zelfs nu nog helemaal in bloei!


Logboekseptember09-4.jpg picture by AnkeFreese Logboekseptember09-7.jpg picture by AnkeFreese

Zondag 7 september
  Weblog2008-augustus30012.jpg picture by AnkeFreese

Wat is het triest, hier in Nederland. Na een (zegt men) warme maar sombere augustusmaand, lijkt nu de herfst definitief begonnen. En nogal nat ook! Een perfecte tijd om de boel de boel te laten en een paar weken op vakantie te gaan. Naar Engeland ditmaal; land van kastelen, tuinen en cream tea. Dus hopen we maar op niet al te veel regen en een rijke zaden-oogst!

Hier op mijn tuindagboek zal ik verslag doen van mijn botanische avonturen.

Wil je nog meer lezen, kijk dan eens op: http://freese2.waarbenjij.nu/

Bestellingen en vragen zal ik tijdens de vakantie niet meteen in behandeling nemen (dan blijft mijn Tijger ook blij!), maar ik zal ze niet vergeten. Bestel je in de komende drie weken of stel je een vraag, dan zal ik die begin oktober behandelen!

Vrijdag 5 september
Weblog2008-16augustus008.jpg picture by AnkeFreese Weblog2008-16augustus007.jpg picture by AnkeFreese
Wat zijn ze klein, lief en bescheiden, deze 'Weduwentranen' (Tinantia erecta) en het luciferplantje (Cuphea lanceolata). Maar eigenlijk zijn het kleine juweeltjes op zich. Ze lijken het zelf niet in de gaten te hebben en buigen nederig hun hoofdjes voor het geweld van de grotere buren als Dahlia's en Delphiniums. Jazeker, voor allebei, want behalve dat ze mooi zijn, bloeien deze planten van het prille begin tot het verste eind van de zomer door.
Donderdag 4 september

Weblog2008-16augustus023.jpg picture by AnkeFreese Weblog2008-16augustus004.jpg picture by AnkeFreese Weblog2008-16augustus003.jpg picture by AnkeFreese
Eindelijk zitten er dan tomaten in mijn tomatenkassen. En best veel ook, in allerlei soorten en maten. En kleuren, maar daar kun je nu nog niets van zien! Nu maar hopen dat ze nog rijpen voor de herfst definitief invalt!

Woensdag 3 september

 

 

Er bloeit nu veel minder in de tuinen, de zomer lijkt voorbij en de herfst is niet meer ver weg. Voor de insecten en vlinders is er daarom veel minder te snoepen. Deze bij is duidelijk reuze in zijn sas met de enige bloem die mijn koninginnekruid voortbrengt dit jaar.

Weblog2008-16augustus005.jpg picture by AnkeFreese
Maandag 1 september

Weblog2008-16augustus012.jpg picture by AnkeFreese

Weblog2008-16augustus011.jpg picture by AnkeFreese

Weblog2008-16augustus010.jpg picture by AnkeFreese

Groen is de meest uitdagende kleur in de tuin. Misschien is het daarom dat groene bloemen minder populair zijn dan hun gekleurde neefjes en nichtjes. Toch jammer, want hier zie je toch een paar fraaie voorbeelden van hoe mooi groene bloemen kunnen zijn. In mijn pluktuin heb ik een heel bed gewijd aan alleen maar dat soort bloemen. Deze drie soorten kun je er terugvinden. En zeg nou zelf: groen moet je gewoon doen!