Welcome

Newest Members

Zaterdag 30 oktober
PICT0020-6.jpg picture by AnkeFreese
 Requiem voor een boom. Niet alleen DD de duif is ontroosbaar nu zijn liefdesnestje met de grond gelijk is gemaakt. Ook mijn liefste is erg ongelukkig. In een jaar waarin hij al zoveel moest verliezen, is hem nu ook nog zijn geliefde boom ontvallen. Het kon niet anders, maar symbolisch is het wel. Ontluistering, zoals dit hele jaar al is. Al wat nu nog rest is de herinnering aan de zomerse dagen dat  hij in diens schaduw verkoeling vond en een briesje de naalden deed ruisen. Aan hoe de naalden afstaken tegen de blauwe lucht. Aan de hommels die van de druppeltjes hars kwamen snoepen. Vergeten zijn we hoe de takken in ons gezicht konden zwiepen, hoe de poort door de wortels niet meer opgenging en dat na een dagje tuinieren de naalden overal terug te vinden waren, tot in ons ondergoed. We missen onze ceder, en geen andere boom (die er natuurlijk wel gaat komen, maar dan één die niet te groot wordt) kan hem vervangen!
Vrijdag 28 oktober

P1010764.jpg picture by AnkeFreese P1010771.jpg picture by AnkeFreese
P1010777.jpg picture by AnkeFreese P1010779.jpg picture by AnkeFreese
Nog voor de zon op is, staan ze al aan de poort. De mannen die vandaag de Hof op de schop gaan nemen. Letterlijk. De stoere opper-boomchirurg, hoe toepasselijk de heer Splinter genaamd, maakt meteen korte metten met onze ceder. Vijfentwintig jaar groeien wordt in nog geen kwartier ontmanteld. Ondertussen worden alle ongewenste struiken vakkundig uitgegraven en versnipperd. Slechts een enkeling mag blijven, maar die moet dan wel worden verplaatst. Binnen krap een uur is de klus geklaard en is de tuin veranderd in een slagveld. Gelukkig zijn de heren niet alleen goed met de kettingzaag, maar ook met bezem en hark. Ze laten de boel keurig netjes, en uiterst kaal achter. Snel plant ik mijn kinderen weer terug in de border, voor ze nog verder verleppen. Ik kan er net een kwart van de tuin mee vullen. De rest blijft voorlopig kaal, want de schutting moet nog worden vervangen. Aan het eind van de dag stort ik moe, voldaan maar ook enigsziens triestig, in op de bank. Ik moet er erg aan wennen, zo'n lege tuin!

P1010783.jpg picture by AnkeFreese

Donderdag 28 oktober

P1010780.jpg picture by AnkeFreese

Morgen is een grote dag. Dan gaat de Hof op de schop. Daarom moeten vandaag de borders worden leeggehaald. Alle planten die ik het behouden waard vind, worden opgegraven en in veiligheid gebracht. De rest, dat wil zeggen de planten die het niet (meer) goed deden, die ronduit lelijk waren of waar ik er maar een enkeling van heb, moet het veld ruimen. Wat er overblijft, is eigenlijk maar een zielig beetje.....

Dinsdag 26 oktober

P1010758.jpg picture by AnkeFreese P1010760.jpg picture by AnkeFreese

De uren voor het avondeten gebruik ik vandaag om de voorjaarsbollen te planten. Wat je hier op de foto ziet, is ongeveer de helft. Hoewel Betty Bless lief meehelpt, wil het vanwege de harde wind niet opschieten. Ik ga het dus ook niet redden om het in één keer te doen. Waarom wordt het al weer zo snel weer donker?

Zaterdag 23 oktober
P1010743.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Weer of geen weer, vandaag moeten de pompoenen worden geoogst want voorlopig krijg ik daar geen tijd meer voor. We sjouwen ons een breuk: wat zijn het er veel en groot en zwaar. En vies! Dus moeten ze in bad voordat ze op zolder kunnen worden opgeslagen. 

Zit ik nog met een klein probleem: in het dieet, waarmee ik een week geleden begon omdat ook tuinkabouter's beter niet al te zwaar moeten worden, is het woord pompoen nog niet gevallen. Hopelijk zijn ze lang houdbaar....

Woensdag 20 oktober

 

 

Vlak voordat hij geruimd wordt, maakt de gehate atlasceder nog even een statement: voor het eerst draagt hij kegeltjes. Ze zitten vol met stuifmeel en vallen vrij snel af. Dus is het eindelijk duidelijk: het is een HIJ!

Heel eventjes vergeet ik waarom ik zo'n hekel aan hem heb: te groot, wortels duwen het plaveisel omhoog, dennenaalden vind ik overal terug als ik in de tuin gewerkt heb, buren niet blij.....

En toch, tóch ga ik hem missen!

P1010734.jpg picture by AnkeFreese
Zondag 17 oktober

P1010754.jpg picture by AnkeFreese P1010757.jpg picture by AnkeFreese

Nog altijd zijn er in mijn -verder al behoorlijk kaal geworden- tuin nieuwe bloemen die opgengaan. En oh, wat zijn die welkom! Sommige zijn soorten die van nature laat bloeien, zoals de monnikskap. Maar het zijn vooral de zomerbollen, wiens herkomst in landen onder de evenaar ligt, en voor wie het nu dus lente is. Komt dat mooi uit!

P1010733.jpg picture by AnkeFreese P1010756.jpg picture by AnkeFreese
Donderdag 14 oktober
P1010590.jpg picture by AnkeFreese

Vandaag de laatste oogst. Kun je appels met peren vergelijken? Ja hoor, dat gaat best!

1. Dit jaar was de oogst dubbel zo groot als vorig jaar. Dat gaat zowel voor de appel- als perenboom op. Bij beide soorten waren er ook boompjes die een jaartje oversloegen.

2. Beide moeten geoogst worden als ze nog net niet rijp zijn. Beter gezegd, het lijkt wel of ze aan de boom niet rijp worden, maar op de fruitschaal wel.

3. Beide zijn niet heel lang houdbaar, wat resulteert in een heleboel appelmoes en stoofpeertjes!

4. Ze zijn allebei errug lekker!

Maandag 11 oktober
Bettyloes2010-sep20006.jpg picture by AnkeFreese

Hebben wij weer: kat in de (boodschappen) zak!

Vrijdag 8 oktober
P1010578.jpg picture by AnkeFreese P1010577.jpg picture by AnkeFreese
P1010576.jpg picture by AnkeFreese

  Wat nou herfst! Wat nou koude,
  sombere dagen! Hoezo wordt het
  steeds donkerder! Daar trekken
  de begonia's zich lekker niets van
  aan. Ze bloeien dat het een lieve
  lust is. Ik was nooit zo'n fan van
  deze plant (waarom eigenlijk?)
  maar ik ben helemaal om. Met zijn
  grote, felle, bijna ordinaire bloemen
  is hij juist helemaal waar ik van houd.
  Volgend jaar komen er nog veel meer!
Dinsdag 5 oktober

P1010584.jpg picture by AnkeFreese P1010592.jpg picture by AnkeFreese
Was ik in alle consternatie van de afgelopen tijd toch helemaal vergeten mijn aardappeltjes te rooien! Die had ik in een juten zak gekweekt. In alle opzichten een experiment want: a. nooit iets in een juten zak laten groeien en b. sowieso nog nooit aardappels gekweekt. Ik ben meer dan tevreden. Het oogsten gaat heel gemakkelijk: groen eraf trekken en zak omkieperen. En de inhoud bevalt me ook heel goed. Niet een megagrote opbrengst, maar wel de mooiste aardappeltjes die ik ooit zag en niet alleen omdat ik ze zelf 'gemaakt' heb! Die kleur, dat glansje! Voor het formaat hoef je dit soort niet te kweken en, eerlijk is eerlijk, voor de smaak eigenlijk ook niet (ze worden gifgroen als je ze kookt en er zit niet heel veel smaak aan). Maar oh, wat zijn ze mooi!

Zondag 2 oktober
P1010579.jpg picture by AnkeFreese P1010580.jpg picture by AnkeFreese
Ik had al eens eerder verteld dat er in mijn tuin iets geks aan de hand is. Dat veel planten die het voorheen helemaal niet goed deden, dit jaar jaar zichzelf overtreffen. Nog meer voorbeelden: de kamperfoelie bloeide nooit omdat de knoppen altijd door luis werden aangetast. En moet je nu zien: hij bloeit al twee maanden!
En dan dit bloedend hartje (Dicentra eximia). Bloeide altijd maar met een stengeltje of twee boven een miezerig toefje blaadjes. Nu is hij uitgegroeid tot een enorme bos blad en hij blijft maar bloeien. Ook nu nog, terwijl hij er in mei al mee begonnen is!