Welcome

Newest Members

Zaterdag, 28 november – Sanur, Bali

Vandaag verlaten we Bali weer. De hitte gaan we niet missen. Maar de mensen, de bloemen en de zonsondergangen wel!
Bali-zonsondergang1.jpg picture by AnkeFreese Bali-zonsondergang2.jpg picture by AnkeFreese

Vrijdag, 27 november – Sanur, Bali

Bali-mooiebloemen1.jpg picture by AnkeFreese Bali-mooiebloemen2.jpg picture by AnkeFreese

Balinezen zijn gek op bloemen, ze gebruiken ze overal voor. De bloemen die over zijn gebruiken ze voor het maken van kleine kunstwerkjes in bakken met water. Al dat gepluk heeft voor mij helaas een negatieve kant, er valt helemaal niets te oogsten! Ook niet van deze fraaie soorten….

Bali-mooiebloemen4.jpg picture by AnkeFreese Bali-mooiebloemen3.jpg picture by AnkeFreese

Donderdag, 26 november – Sanur, Bali

Bali-Botanischetuin3.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Wat een genot is de botanische tuin van Bali. Koel en vrijwel verlaten, heel rustgevend. De tuin is groot, eigenlijk meer een arboretum en nog door de Hollanders aangelegd. Hoewel goed onderhouden, is ze wel aan restauratie toe. Gelukkig begint men dat hier in te zien. We zijn er gerust op dat ons entreegeldgoed zal worden besteed.
Onderweg naar huis komen we nog wat lokale tuincentra tegen. Natuurlijk moet ik even stoppen…..

 
 

 

 

 Bali-Botanischetuin1.jpg picture by AnkeFreese Bali-Tuincentrum.jpg picture by AnkeFreese

Bali-Botanischetuin2.jpg picture by AnkeFreese Bali-rijstvelden1.jpg picture by AnkeFreese

Woensdag, 25 november – Sanur, Bali

Bali-rijstvelden4.jpg picture by AnkeFreese

Tot nu toe waren we een beetje zoekende. Tussen alle souvenirstalletjes en andere toeristische attracties konden we het ‘echte’ Bali maar niet vinden. Het echte Bali bevindt zich verder naar het noordwesten, rond het Buyan meer. Daar liggen de rijstvelden, dat is de gordel van smaragd, zoals we dat vroeger al op school leerden. En dat het smaragd regelmatig door beryl werd vervangen (want de rijst is klaar voor de oogst), dat vinden we niet erg. Overal is het geluid van stromend water, het suizen van zeisen door dorre stengels, het ritselen van zaden die uit halmen worden geschud, het zoemen van fraaie libellen en het tevreden geloei van koeien, voor wie het leven goed is. Ze hebben ieder een eigen bungalow en het feit dat ze heilig zijn, garandeert een leven in relatieve luxe.

Bali-rijstvelden2.jpg picture by AnkeFreese Bali-rijstvelden3.jpg picture by AnkeFreese

 

Dinsdag, 24 november – Sanur,  Bali

Her en der komen er hier nog apen voor. Vooral rond tempels, waar ze volop gevoerd worden. Deze hier wou wel vriendjes worden, maar dat zag ik niet zo zitten. Zou’ie wel zindelijk zijn?
In één tempel zijn er, naast de apen, reusachtige vleermuizen. Zo groot als een flinke zeemeeuw, en een herrie dat ze maken!

Bali-vleermuizen.jpg picture by AnkeFreese

Bali-aapjeskijken1.jpg picture by AnkeFreese
Bali-aapjeskijken2.jpg picture by AnkeFreese Bali-aapjeskijken3.jpg picture by AnkeFreese

Maandag, 23 november – Sanur, Bali

Vandaag bezoeken we een orchideeëntuin. Hier groeien echt de prachtigste exemplaren, een dwarsdoorsnede van hetgeen in Indonesië voorkomt. De gids is bereid alles uit te leggen en is kundig, zij het dat hij van schuine moppen houdt. Ach, ik kan het hem niet kwalijk nemen. Naast orchideeën groeien hier ook verschillende soorten Heliconia’s, hoewel ik sommige ervan voor Strelitzia’s aanzag. Ik heb zelfs nog wat zaden weten te bemachtigen van een ‘ginger lilly’, thuis maar eens opzoeken wat dat ook alweer voor iets is. ’t Is net genoeg voor eigen gebruik, ben heel benieuwd. Verder kwamen we onderweg nog een kameleon tegen, een mooi groen exemplaar dat fraai afstak tegen de boomstam. Had’ie dan eigenlijk niet bruin moeten zijn?

Tuinkabouter-kameleon.jpg picture by AnkeFreese

Tuinkabouterbaliorchidee-tuin1.jpg picture by AnkeFreese Tuinkabouterbaliorchidee-tuin10.jpg picture by AnkeFreese

Tuinkabouterbaliorchidee-tuin11.jpg picture by AnkeFreese Tuinkabouterbaliorchidee-tuin3.jpg picture by AnkeFreese

Tuinkabouterbaliorchidee-tuin12.jpg picture by AnkeFreese Tuinkabouterbaliorchidee-tuin2.jpg picture by AnkeFreese Tuinkabouterbaliorchidee-tuin4.jpg picture by AnkeFreese

Tuinkabouterbaliorchidee-tuin5.jpg picture by AnkeFreese Tuinkabouterbaliorchidee-tuin7.jpg picture by AnkeFreese

Tuinkabouterbaliorchidee-tuin6.jpg picture by AnkeFreese Tuinkabouterbaliorchidee-tuin8.jpg picture by AnkeFreese

Zondag, 22 november – Sanur, Bali

 

 

 

 

Mag ik u aan Toni de mega-kever voorstellen. Hij ziet er niet uit maar blijkt een liefhebber van de schone kunsten te zijn. In ieder geval van het beeldhouwwerk bij onze voordeur……

Tuinkaboutertoni.jpg picture by AnkeFreese
Zaterdag, 21 november – Sanur, Bali

Tuinkabouteriris1.jpg picture by AnkeFreese 

Onder onze vensterbank begon vandaag deze iris te bloeien. Hij plant zich anders voort dan ik van een iris gewend ben. Hij maakt geen zaad maar meteen jonge plantjes. Nog nooit gezien, zoiets…..

Tuinkabouteriris2.jpg picture by AnkeFreese
Vrijdag, 20 november – Sanur, Bali
TuinkabouterHeliconia.jpg picture by AnkeFreese

 

 

 

 

 

Ons onderkomen in Bali ligt in een fraaie tuin. Pal voor onze deur staat een Heliconia fraai te bloeien. Bijzonder, toch?

Donderdag, 19 november – Bangkok

Dit is de bloemenmarkt van Bangkok, waar de lokale bevolking zijn bloemoffers komt kopen. Creatief met bloemen krijgt hier een heel andere betekenis!
TuinkabouterBloemenmarkt1.jpg picture by AnkeFreese TuinkabouterBloemenmarkt3.jpg picture by AnkeFreese

 TuinkabouterBloemenmarkt2.jpg picture by AnkeFreese TuinkabouterOrchidee.jpg picture by AnkeFreese
Iedereen die wel eens thais gegeten heeft kent deze paarse orchidee. Hij groeit hier overal.

Woensdag, 18 november – Bangkok

TuinkaboutertempelBangkok.jpg picture by AnkeFreese TuinkabouterWachterBangkok.jpg picture by AnkeFreese
Het koninklijk paleis in Bangkok is overweldigend, zeker voor een tuinkabouter. En dan ga je op zoek naar houvast in het kleine, zoals bijvoorbeeld deze lotusbloem met een heleboel bijtjes erin. Of naar een vogel die luidruchtig zijn gebrek aan fraaie pluimage probeert te compenseren. Ach, hij zit in ieder geval in stijl…..
TuinkabouterLotusBangkok.jpg picture by AnkeFreese Tuinkaboutervogelintempel.jpg picture by AnkeFreese

In de Wat Arun tempel stuit ik op een boom met merkwaardige vruchten en nog merkwaardiger bloemen, de Shorea robusta.
TuinkabouterShorearobusta1.jpg picture by AnkeFreese TuinkabouterShorearobusta2.jpg picture by AnkeFreese

Maandag 16 november

Vandaag vertrekken we, de wijde wereld tegemoet. In drie maanden reizen we de hele wereld rond, van Amsterdam naar Bangkok, van Bangkok naar Bali, van Bali naar Nieuw Zeeland, van Nieuw Zeeland naar Amerika en dan weer terug naar huis. Wat voor prachtige en interessante dingen zullen we wel niet zien! Wat ik op botanisch gebied beleef, kun je via dit blog volgen. Wat er verder allemaal nog gebeurt, lees je op freese.waarbenij.nu (hoeft geen www. voor!). Als je je e-mail adres daar achterlaat krijg je bericht zodra het dagboek wordt bijgewerkt.

Zondag 15 November
PICT0002-20.jpg picture by AnkeFreesePICT0005-10.jpg picture by AnkeFreese

PICT0004-11.jpg picture by AnkeFreeseVandaag is de laatste werkdag in de tuinen. In een zeldzaam en onverwacht mooi moment ruimen we voor het laatst de uitgebloeide planten op, vegen we ons paadje schoon, schoffelen het alweer kiemende onkruid weg en halen we de laatste zadenoogst binnen. Laatste keer, in ieder geval voorlopig. Want we gaan op reis. De hele winter lang! Gaan de zomer gewoon nog een keer overdoen, maar dan ergens anders. Een heerlijk vooruitzicht, en toch ben ik een beetje weemoedig. Laatste keer. Hoe mooi het ook zal zijn waar we naartoe gaan, het zijn niet mijn eigen tuintjes......

 

Vrijdag 13 november
PICT0003-13.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Om sommige plantennamen moet je glimlachen. Van andere kun je de naam niet uitspreken zonder te blozen. In die categorie valt deze plant uit het geslacht Asclepias: hij heet Hairy Balls.....

Woensdag 11 november
Dit voorjaar bloeide in het Voorportaal spontaan een Judaspenning. Op zich niet vreemd, je ziet ze hier overal. Groene blaadjes en paarse bloemetjes, op zich niets bijzonders. Maar die van mij, die waren anders. Witte bloemen en bonte blaadjes. Heel bijzonder! Er waren niet veel zaden, dus die heb ik gewoon laten vallen. En zie, de volgende generatie is al gekiemd. Hoe zouden ze worden? Paars, wit en/of bont? Het blijft voorlopig afwachten!PICT0001-18.jpg picture by AnkeFreese
Zondag 8 november
PICT0003-12.jpg picture by AnkeFreese  Stel, je bent een tuinkabouter met een voorliefde voor struiken met bessen én met een heftige voorkeur voor de kleur paars. Dan kom je al gauw uit bij de Callicarpa bodinierii. In de vroege zomer heeft hij aardige bloemen waar hommels gek op zijn. In de zomer valt hij weg tegen de achtergrond. In de herfst verkleurt het blad en verschijnen de violette bessen. Die blijven een groot deel van de winter aan, lang nadat het blad gevallen is, want de vogels lusten ze niet. Voor mij hoeft deze struik er nooit meer uit!
Donderdag 5 november

 

 

Het is koud en nat. Brrrr! Dat vindt dit lieveheers-beestje ook. Gelukkig heeft het een fijn schuilplekje gevonden in een uitgebloeide passiebloem. Zo zit het hoog en droog.

PICT0002-19.jpg picture by AnkeFreese
Maandag 2 november
PICT0001-17.jpg picture by AnkeFreese

 

 

 

Om dit plaatje te kunnen schieten moet je snel zijn! 's Morgens zijn alle taxusbessen ineens rood, en 's middags zijn ze ineens weg. Ongetwijfeld met dank aan Pavarotti and friends!