Welcome

Newest Members

Zaterdag 29 november

6b3c603b.jpg picture by AnkeFreese
De laatste tomatenoogst van dit jaar, geoogst uit het voorportaal dat je kunt zien aan de andere kant van het raam. Hoewel de tomatenplant er nog steeds verbazingwekkend fris en fruitig bijstaat, ondanks vorst en sneeuw, heb ik de laatste tomaten er voor de zekerheid toch maar vanaf geplukt. Ze liggen op het zonnigste plekje van het huis te rijpen, wat bij de één wat sneller gaat dan bij de ander. Zoals je hier kunt zien is 'zonnig" nogal relatief in deze tijd van het jaar. Of ze zullen smaken is dus nog maar zeer de vraag,. Indien niet, dan kan ik er altijd nog de zaden uitscheppen.....

Woensdag 26 november
PICT0004-1.jpg picture by AnkeFreese 

 

 

Niet alle zaden die ik aanbied, zijn uit eigen tuin afkomstig. Bij lange na niet! Her en der ken ik mensen die met alle plezier afstand van hun zaden doen, zodat ik er jullie blij mee kan maken.
Dit is een zending die ik vandaag binnen kreeg vanuit Egypte. Honderden zaden van de Delonix regia, ofwel Flamboyant. Is dat niet aardig?

Zondag 23 november

PICT0011-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0012-2.jpg picture by AnkeFreese
PICT0013-2.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Het sneeuwt vandaag. Wat vroeg al, deze winter! We hoeven vandaag de deur niet uit dus kruipen we knus in onze pyamaatjes tegen de verwarming aan. En kijken hoe de wereld wit wordt. Het levert mooie plaatjes op! Arme dikke duif kan het echter een stuk minder waarderen........

 

 

 PICT0016-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0015-2.jpg picture by AnkeFreese

Zaterdag 22 november

PICT0003.jpg picture by AnkeFreeseStorm of geen storm, vandaag moeten en zullen de voorjaarsbollen de grond in! Het is zo'n karweitje dat ik maar blijf uitstellen tot het echt niet meer kan wachten. En dat terwijl ik er in het voorjaar zo veel plezier van heb. En als het dan niet buiten kan, dan doe ik het maar binnen! Omdat ik bollen in de border maar lastig vind (je kijkt zo lang tegen dat afstervend loof aan), plant ik ze altijd in potten. Die kan ik ook dicht bij het raam zetten, dan heb ik er het meeste plezier van!

Bollen in potten planten is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Zo doe ik het:

PICT0001-3.jpg picture by AnkeFreese
Vrijwel alle bollen kunnen ook in potten worden geplant.Er zijn er echter die dat minder prettig vinden: kievitsbloemen bijvoorbeeld, die vinden het in een pot veel te droog. Omdat er gedurende het vroege voorjaar geen zon in de tuin komt, zijn sneeuwklokjes en krokussen ook geen goed idee. Die doen alleen als de zon schijnt hun bloemetjes open! 
PICT0005-1.jpg picture by AnkeFreese
De meeste bolgewassen houden niet van natte voeten. Het is daarom belangrijk dat er geen water in de potten blijft staan. Zorg er daarom voor dat er gaten in de boden zitten, zodat het water goed weg kan stromen. Leg ook een laag kleikorrels op de bodem, ook dat zorgt ervoor dat je bollen niet al te nat worden.
PICT0006-1.jpg picture by AnkeFreese
Vul de potten voor de helft (voor grote bollen als tulpen, narcissen, hyacinthen en sieruien) of voor driekwart (voor het kleine spul zoals anemonen) met cocopeat. Dat is beter dan potgrond voor kuipplanten, die houdt te veel vocht vast.
PICT0007-2.jpg picture by AnkeFreese
Druk de laag aarde goed aan en leg de bollen erop. Omdat ik ze maar één jaar gebruik, kan ik lekker dicht op elkaar planten voor dichte bossen voorjaarskleur. Wil je de bollen meerdere jaren in de pot laten zitten, dan moet je ze verder uit elkaar leggen.
PICT0008-1.jpg picture by AnkeFreese
Hoewel bollen in principe alles wat ze nodig hebben al in zich hebben, is een beetje hulp nooit verkeerd. Dek de bollen af met een klein laagje cocopeat en strooi daarop wat langwerkende (kunst)mestkorrels.
PICT0009-2.jpg picture by AnkeFreese
Vul de potten verder af met cocpeat. De stelregel is: de bol moet ongeveer even diep in de aarde als dat hij groot is. Bij tulpen en narcissen is dat twee keer zo diep.

Vrijdag 21 november
PICT0002-2.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Het stormt vandaag, en niet zuinig ook. Een merkwaardig soort valwind die het meubilair en al het andere dat los en zelfs vast zit door de Hof laat dwarrelen. Na drie vergeefse reddingspogingen geef ik het op: tegen dit soort weer ben ik niet opgewassen!

Dinsdag 18 november

 

 

Kan iemand mij uitleggen waarom dit een kerstcactus wordt genoemd? Hij bloeit met Pasen en in november nog een keer, maar nog nooit met de Kerst!

PICT0036.jpg picture by AnkeFreese
Zaterdag 15 november
PICT0038.jpg picture by AnkeFreese

 

En nog een onverwacht genoegen: deze twee pompoenen. Rechts een oude soort, 'Rouge Vif d'étamps'. Links een zogenaamde blauwe soort zonder naam uit Zuid Amerika. Hij is echter mosgroen dus ófwel niet rijp, ófwel de naam blauw is ietwat overtrokken. Deze vruchten kan ik gelukkig heel lang bewaren. Gedurende de winter zullen ze in de soep worden gehakt!

Woensdag 12 november

 

Bij het opruimen van de moestuinen kom ik een leuke verrassing tegen: een paar ieniemienie watermeloentjes. Ze heten 'White Wonder', en ze zijn inderdaad vanbinnen wit. Hoewel ze er onrijp uitzien, smaken ze waarempel prima!

PICT0002-1.jpg picture by AnkeFreese
Zondag 9 november

PICT0031.jpg picture by AnkeFreese PICT0032.jpg picture by AnkeFreese
De zomer is voorbij en de herfst is al aardig onderweg. De moestuinen liggen er nogal desolaat bij; vol onkruid en afgestorven planten. Dat moet deze winter allemaal opgeruimd worden. In de Hof der Zoetheid heb ik al een voorzichtig beginnetje gemaakt, maar dan moet de Keukenhof ook nog. Nooit geweten dat tuinieren vaak synoniem is aan opruimen. Ik wordt er een beetje moedeloos van.....

Donderdag 6 november

PICT0011.jpg picture by AnkeFreese PICT0005.jpg picture by AnkeFreese
Het blijft me verbazen hoe deze tropische schoonheid het in ons klimaat in de winter gewoon buiten kan blijven en zelfs een nietsontziende groeikracht laat zien. Ik moet hem regelmatig bovenuit de goudenregen plukken! Passiflora caerulea is de naam. Toen ze pas in Europa aankwam, zag men er met verbazing en verrukking allerhande aspecten van de bijbel in terug. Vandaar de naam "Passiebloem". Ik vind ze gewoon mooi, en de feloranje vruchten een cadeautje in een jaargetij waarin kleur een luxe wordt........

Maandag 3 november

PICT0014-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0013-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0010-1.jpg picture by AnkeFreese
Iedereen heeft zo van die planten die hij mooier vindt dan alle andere. Van die soorten die een zekere verzamelwoede in je oproepen. Die voorkeur wil bij mij trouwens nog wel eens wisselen. De favorieten van vorig jaar kunnen een seizoen later alweer helemaal vergeten zijn. Zo was ik vorig jaar helemaal gek van viooltjes en papavers. Dit jaar zijn het echter Monarda's en Salvia's. En die Coleus dan? Da's de nieuwste favoriet van mijn liefste. Omdat hij ook zonder bloemen mooi is. Wat een typisch mannelijke manier van denken.......