Welcome

Newest Members

30 maart
 photo P1110623_zpsnr5e4tj2.jpg

 

 

Kan iemand dit meiklokje even uitleggen dat het nog lang geen mei is (en zelfs nog geen april)?

28 maart

De grote zaaisessie van 2015 is weer voorbij. Deze begint medio maart en is (als alles meezit) aan het eind van die maand afgelopen. Het begint allemaal met een plastic zak vol zaden, die ik in de loop van het jaar het gekregen of aangeschaft.

Zaaien doe ik altijd in plastic koffiebekers, waarin ik met een tangetje twee gaatjes knip (voor het water geven) en waarop ik de naam van de te zaaien soort schrijf met een watervaste stift.

 photo Zaaien 1_zpsb2i81oz5.jpg

Dat doe ik steeds in sets van vijftien, want zoveel bekertjes gaan er in de bekende, groene zaaitray. Om niet in de war te raken stop ik de te zaadzakjes in de stapels van vijftien. eze vul ik, steeds één stapel tegelijk, met een mix van potgrond, fijn zand, losse theeblaadjes en een paar pakken koffie. k vul de bekers tot de rand.

 photo Zaaien 2_zpsetw4zref.jpg

Met een plat voorwerp (zoals de voet van een glas), druk de aarde licht aan. Daarna strooi ik er de zaden op.

 photo Zaaien 3_zpsljqu7paq.jpg

De zaden dek ik af met een laagje losse koffie (behalve de lichtkiemers). Dit doe ik ik dit jaar voor het eerst, een ultieme poging om de zaailingen slak-proof te maken. Bovendien schijnen zaailingen door bepaalde stoffen in de koffie lager te blijven, en minder slap te worden. De bekertjes sluit ik af met een plastic zakje. Wanneer een tray vol is, giet ik er een halve centimeter water bij. Dit wordt door de aarde razendsnel opgezogen.

 photo Zaaien 4_zpsnaejkpue.jpg

Daarna worden de trays gestald op zoder, de "kraamkamer". Omdat het er meer zijn dan er op de vensterbank passen, stapel ik ze ook op de zonnebank. En op de strijkplank. En op de logeerkamer.......

Een aantal zaaibekers, met soorten die kou nodig hebben om te kiemen (en die ik dus eigenlijk al een paar maanden geleden had moeten zaaien), zet ik buiten.

 photo Zaaien 5_zpskrhstlpt.jpg

En nu begint het grote wachten!

25 maart

 photo P1110638_zpsqzfwxzus.jpg   photo P1110621_zpsli4asy8h.jpg

Pinda's: wie is er nu niet de winter mee doorgekomen?

21 maart

De Japanners hebben een heel eigen band met de natuur. Dit komt overal in tot uitdrukking, met name in de kunst. Een bijzondere vorm van kunst is de Geisha. Een heel chique soort gezelschapsdame met een onterecht schemerig imago. In het Volkenkundig museum in Leiden is er een tentoonstelling over dit fenomeen:

 photo Geisha 4_zpsosmljtcc.jpg

 photo Geisha 3_zpsm9eifkpb.jpg

 photo Geisha 2_zpskbegx59p.jpg

 photo Geisha 1_zpsaxk6chpt.jpg

 photo Geisha 5_zpsgjnutepa.jpg

17 maart

 photo Blauw_zps3f0ikfmc.jpg

Blauw en geel, dat zijn (wat mij betreft) de kleuren van het voorjaar! Eigenlijk bloeit er nu al best wel veel........

 photo geel_zpshhdo3jst.jpg

13 maart

 photo P1110630_zps4tauqehl.jpg

Kijk eens hoe mooi de regendruppels op de blaadjes van de akelei blijven liggen!

9 maart

 photo IMAG01671_zpswmmxdwvo.jpgTijdens mijn omzwervingen kom ik regelmatig collega-kabouters tegen. En dan kan ik het niet laten ze voor het nageslacht te vereeuwigen.........

 photo Tuinkabouters 1_zpshbmilajn.jpg
 

De verhouding tussen huisdier en tuinkabouter laat soms nogal te wensen over. Verwaarlozing en mishandeling zijn aan de orde van de dag!

 photo Tuinkabouters 2_zps7fthpjr5.jpg

5 maart

 photo P1110629_zpsisb1sd1b.jpg

 

 

 

In een pot met blauwe druifjes is spontaan een vlinderstruik (vanuit de tuin van de buren) ontsproten. Ik denk dat ik hem maar hou........

3 maart

 

 

 

Blijkbaar heb ik afgelopen najaar irissen geplant. 

Kan ik me niet meer herinneren, dus dit is een mooie verrassing!

 photo P1110628_zpsz7v6ddlx.jpg
2 maart
 photo P1110626_zpsdcfmltqf.jpg

 

 

 

 

 

Met deze wilde tulpjes is iets vreemds aan de hand: Het lijkt of ze een wedstrijdje "wie blijft het kleinst" doen. En dat er één is die de spelregels niet helemaal door heeft......

1 maart

 

 

De lente is begonnen: de zon weet onze tuin weer te vinden!

 photo P1110587_zpsbpejqrqk.jpg